Sunday, September 03, 2006

cerita Z A M A N remaja

Saje nak simpan citer neh dalam blog, manelah tau blog neh kekal for another 60 years, boleh la aku tergelak balik bace ape yg aku tulis.

Neh mase aku kat MRSM Jasin, peristiwa yang buat aku jadi famous sket dikalangan cikgu-cikgu and warden. Sampai dorg ingat lagi nama penuh aku... hehehe, terharu rase nye... Almaklumlah, aku neh low profiler jerh, ke mana aku gi aku tak dikenali umum... (hahaha, siap "umum" lagee... :P)

Aku dah tak berape ingat dah peristiwa neh, yg aku ingat mase tuh waktu prep petang.

Bagi mereka-mereka yg tak bersekolah asrama, "prep" tuh istilah bg waktu belajar wajib or waktu study saje... gituhhhh... informasi sngat! hahaha....

Hmm, tapi petang tuh laen sket, bebudak kelas aku tngah sebok2 nak deco kelas, nak buat susunan meje menarik lah, aku rase ader pertandingan kelas terchantek, sumething like dat. Aku time dulu mcm maleh nak jd sebok2 sngat sebab ramai sngat "kepala" sampai kepala aku pun saket. So, dorg la dok kecoh2, aku dok perati dari belakang, sambil wat keje skolah, hmm I mean buat assignment.. :P

So mase aku tengah dok perati dorg, kawan yg kira kamcheng la gak, Irwan Shahreza a.k.a Chempiang sedg bertelagah ngan saper tah, tapi yg penting dier dok berebut2 meje ngan somebody. Menarik2 sakan dier dgn mamat lagi sorg tuh. And kebetulan aku sedar ader sekor tebuan dok berlegar dlm kelas. Aku mcm biaser dok perati jer....

Iklan kejap: Chempiang neh agak famous kat sekolah bkn sbb dier hensem or pandai giler. Maybe sbb dier just being him, pelawok, suke baca novel omputeh. Aku ingat lagi dier balut buku novel and tulis "KITAB SUCI", padahal dlm tuh citer romantik ader unsur sex.. Siall jer... By the way, Name Chempiang neh dari citer katun yg Malaysia buat dulu.

Sambung balik citer: Tetibe time budak Chempiang neh dok menarik-narik meje lagi, aku sedar dier menepuk belakang leher dier mcm sumething melekat and biaser ah reaction spontan dier pun mengerut muke mcm sakit and terkejut. Pastu dier terus terdiam and duduk kat kerusi. Selang beberape minit dier terus keluar dari kelas and aku suspect dier gi toilet.

And time tu bebudak pun dah nak blah, since prep dah nak abes. Aku tergerak hati nak tengok chempiang kat toilet, aku pun tak tau mcm maner aku tau dier gi toilet. Then, dlm perjalanan ke toilet aku terserempak ngan dier yg mmg baru kuar toilet, tepat sangkaan aku... Ya Allahhh, tak sia2 Allah gerakkan hati aku nak gi tengok dier.....

"Kenapa neh Chempiang", aku yg panik tengok dia. "Aku tak tau, tadi kene sengat tebuan" dia jawab mcm tahan sakit. "Ini allergic ngan sengat tebuan nehh.." aku menjawab dgn ilmu yg ade. Huh, muka dier dah membengkak gile, tgn dier pun aku tengok bengkak2 sampai lebam2 dah.

Aku terus tarik dier jalan lelaju nak pegi "Sickbay" since dier still bule jalan. Aku ikut jalan "larangan" yg stupid seniors "tetapkan" supaya juniors tak leh lalu (ayoo, semua juniors kene lalu jalan jauh yg bersimen only, takle pijak rumput.. shial punye seniors :P). And Masya Allah, nak dijadikan cerita, aku dan chempiang langsung tak bertembung with any students mase perjalanan tuh.

Mase dok bergegas tuh, Chempiang ckp dgn nada sedih "Pepehal jd kat aku, ko bgtau mak aku yang aku mintak maaf bebanyak". Aku mcm terharu, mak jugak 1st thing dier ingat.

Sampai SickBay aku dah lege, tapi mmg haritu best sket ah, nak dibuat citer lagee, org tadak kat sickbay. Ayooo, maner seme org neh?? Aku terus gi blakang sickbay, gi umah warden yg dekat kat situ. Time neh aku dah start papah Chempiang, aku tak sangka makin teruk camtuh.

Jumpe la warden, Cikgu Adnan namanye (aku pun dah lupe nama dier sbenonyer), cikgu yg dah tak mengajar kat situ tapi jd warden je (kakak aku suke maser dier mengajo, katanye best), dgn wife dier seorg kaunselor kat sekolah aku tuh. Aku tak ingat dah aper citer kat umah warden tuh tapi aku ckp nak gi Klinik Jasin sbb Chempiang allergic to sengat tebuan.

Yang aku ingat, aku dah papah chempiang masuk pusat kesihatan Jasin, sbb dier dah jadi totally buta. Aku gak yg panik. And doktor plak mmg betul2 nak balik dah, seb baek sempat tahan doctor lagi.

Mase nak inject line air aper tah doc mintak aku tolong pegang tgn chempiang nak tekan urat kuar. Aku memula pegang la, tapi aku mcm rase hiba lak, aku tengok nurse laki dier masuk, so aku pass kat dier. Nak carik urat plak satu hal, sampai doctor tuh dah cucuk tgn dier several time dah... Ayoo, aku tengok dier time tuh, aku rase mcm nak nangis tengok dier merintih... Aku berdoa jer untuk dier.

Warden balik semula ke sekolah kejap nak bawak wife dier skali.

Dier dah dicucuk line air ubat tuh, dah stabil sket (chewahh, neh bahase dr tv lah neh, kritikal tapi stabil :P) but doc kata kene kejarkan ke Hospital Melaka lak. Dia plak langsung tak bwk dompet, means that IC semua takder. Since aku pulak bawak dompet, aku tepakse ikut dier so that aku leh daftar dier masuk. Mase aku nak masuk Ambulans, warden td baru smpai dgn wife dier. So aku tahu yg at least dier tahu yg aku gi hospital Melaka ngan Chempiang.

"Neeenoooo, neeenooo, neeenooo" first time aku naik Ambulans woo... hahaha, kecemasan sngat rasenye..... hahaha, menarik giler..

Sampai hospital aku check in ntuk dier... So jd la pulak cerita aku bermalam di hospital Melaka. Nanti aku sambung, sbb panjang lagi nehh....

Umi ngan adek aku lak tadak kat M'sia time tuh sbb lawat kakak aku kat UK... So nak dibuatkan citer kannn... Allah mcm dah rancang semua bg menarik sket citer tuh... :)

mrFarhy: Aper jadik tah kat Chempiang skang....

8 comments:

rahsia said...

Bila baca cerita ni, aku teringat waktu aku jadi lecturer kat IKM belakang tempat kau belajar tu Farhi. Masa tu aku dah berumur 26 tahun. Encik itulah gelaran aku di IKM Jasin. Banyak kenangan pahit dan manis aku kat sana, walaupu tak lama. Kenangan bersama-sama anak didikan aku dari kos Elektrik Domestik Industri, Teknologi Baik Pulih Badan Kenderaan, Kajisawat Kapal Terbang, dan banyak lagi. Kita ni sebenarnya serasi kot, mana saja kau pergi Farhi, ada saja perasamaan antara kita. Itu belum lagi kita serapat-rapatnya.

Iyalah kan Farhi, tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain dan menutut ilmu. Kalau tidak kerana MRSM Jasin kau tak kan jadi cam sekarang ni kan.

Banyak kelok ke penarik,
Kelok tumbuh pohon kuini,
Yang elok kita bawa balik,
Yang buruk tinggalkan di sini.

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Syahdu gile ah Rahsia neh... Takut lak membacernyer... ngeee...

MiszKaren said...

i never knew u MRSM Jasin.. i batch SPM2000.. u batch bile eh?? hmm.. by the way, cikgu adnan tu i punya cikgu homeroom tau.. i president homeroom ok.. tapi i nakal sangat sampai kan cikgu adnan pernah kata.. dia tak pernah mengaku i ni anak homeroom dia.. huhuh sadis.. kekeke..

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Lahai, you're my junior laa... I thot you MRSM ngan Ijat kan?

Ala, dier memain jer tuh kot... hehehe...

Abe Dani said...

alah...bila nak sambung citer neh...best la..
like to read ur blog farhi..
ishh hope i can write like this hehehe..ur creative yet it's true from ur heart

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

hehehe, to be continued...

thanks abe Dani and whoever you are again... hehehe...

Thanks for your supportive comments, best lak bacer.. ngeee.. Your comments pun mcm Rahsia la, syahdu mahdu jer, are you Rahsia? heheheeh...

LiNdA @ Da-Da said...

the part pasal jalan "larangan" tuh really reminds me of my skool.. :) sama gak, takleh pijak rumput langsung tapi applied to all students.. u can only step on the grass if u wear ur sports attire.. so, kalau pijak jugak and prefects caught ya in the act, nama for sure kena ambik, pastu kena bayar denda, pastu ada lagi.. ur name will be announced during lunch via PA system.. sumething like this "pelajar2 yg memijak rumput pada hari ini ialah...." aiyoooo.. dah le kena denda, nama kena announce lagik.. so embawassing.. tapi ada gak students yg suke.. sebab bley jadik glamer sekezap.. hehe.. :P

emm... farhy, what happens next? bila nak continue ur story nih?

Roti Kacang Merah said...

eh ahy...cikgu adnan ka, cikgu hamzan???

bukan cikgu hamzan ka, wife dia is the councellor of the school???

kalau miszkaren nak tau... kami tiga bradik are ex-jasinians, tau! me being the paling lama there... 86-90, the Batch Anak Bongsu!

And then kakak farhi 96-97, farhi 98-99.

Tapi bila pergi lawat cikgu2 dengan my adik2,like lawat cikgu hamzan, cikgu halim, cikgu ahadiah, cikgu amin, even abg rohaizad kat ofis tu... nama akak and no maktab akaaaak la yg dorang ingat... kekekeke.

masa zaman korang, Idris PPSP tu ada lagi ke haaa?? eiii gatal dia tuuuu. eiiks.