Tuesday, September 19, 2006

the D E V I L inside

Malam tadi aku marah somebody. Aku neh tak suka marah orang. Aku tahu aku tak pernah sound dier sebelum nih and aku harap dier terkesan dengan "kemarahan" aku. Dulu dier buat perangai, and family aku hampir nak hantar dier balik and now dier buat lagi cume without my mom and my sis knowing it yet. Dulu aku tak sound apa2 kat dier, la nih directly to her face aku sound. I just want to tame the devil inside her.

Mcm dalam citer Italian Job, aku teringat the phrase "I trust people, but I didn't trust the devil inside". Hmm, Said terkejut and a bit frustrated dengan apa yang berlaku. Aku pun macam tak tahu kenapa dia nak buat macam tuh. Aku tak mau dier buat lagi. Even tho dier bukan darah daging aku, aku selalu doakan untuk dia gak, as a part of my family. I hope doa aku temakbul by that night.

Tapi aku respect dier sbb takut dengan Allah. Aku respect sbb at least dier pulangkan apa yang patut. Tapi aku hampa bila most of the person yang truly sayang dengan dia, hurt by her. Kesian kat Saed, he truly terase malam tuh. I almost remember whut happen to my Umi and my brother Rudy.

I really really hope dier akan keluar dari family neh becoming a better person than ever, even better than her own flesh and blood. This will be my prayer and Allah as my witness, as long as this blog alive, this prayer will be always be. Aminnn… insyaAllah.

mrFarhy: Hmm, aku sendiri terkedu dgn ape yang aku ckp kat dier.. Till now aku tak bersemuka dgn dier lagi. Kak Lin if you reading this, call me kay.

5 comments:

prince d said...

relax la bro... setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. jgn marah-marah. nanti cepat tua... tui tui tui....

hav u check ur yahoo mail. i have already replied your mail...

have a nice day....

LiNdA @ Da-Da said...

marah lagi?? hehehe.. eemm.. as human being we r not purfect.. but we try to do our best kan??.. so, pasal marah nie.. emmm, sometimes kalo dah lama bersabar and we know that sumething's not right, kita patut take action kan?? and kdg2 gunung berapi tu akan meletup jugak.. takpela, dah termarah.. well at least that person know yg dia takleh memain ngan farhy (don't play-play aaa...) and let this be a reminder for that person.. in the end, bagus apa yg farhy buat tu, berdoa supaya dia berubah.. satu sifat yg mulia.. and my advise, kalau kita feel bad after being angry, istighfar banyak2.. just my 2 cents..

Abe Dani said...

ermmm i dunno what happened but i feel that it's bad..

anyway jus pray to the god and ask for guidance...

ok ya..tc..

rahsia said...

Itu lumrah dunia Farhi. Cuba buktikan yang manusia itu sempurna. Tak kan dapat dicari kan? Hah...jangan diperbesarkan perkara yang kecil.

Marah itu penting juga dalam kehidupan kita, kerana dengan "marah" sesuatu perkara yang buruk itu akan bertukar menjadi baik, atau yang baik akan menjadi semakin baik. Cuba buka ruang minda tu luas-luas.

Tahniah Farhi, sebenarnya Farhi telahpun menolong seseorang secara tidak langsung. Ha...ha...jgn beri respond dulu, cuba selami maksudnya.

Bye my love.

Roti Kacang Merah said...

...sebenarnya, nasihat-nasihat di atas tu, semuanya bernas2. dan to be frank, semuanya dah dipakai-guna oleh kami adik-beradik. and to be frank too, farhi lah yang paling sabar so far, and memang tunggu masa je dia meletup dgn kerenah budak tu... kami semua dah byk kali meletup, dah tahap hilang sabar dah. Padahal kami adikberadik yang betul ni, so very rapat and sooooo lah tak pernah guna perkataan2 keras to each other, apatah lagi ke dia masa mula dia dtg dulu 7 years ago! tapi, huiiii, kalau kami cerita dgn kalian semua, how conniving and sly this budak is, you guys wouldn't and couldn't believe it...apatah lagi bagi kami yang dah baja dia dengan macam-macam, temasuk lah kasih sayang!

People, farhi's other elder sis & I are SERIOUSLY thinking to send this kid bck to where she belongs. Or at least lepas dia PMR next year. Don't want or need to be macam kawan Umi yang ambil kakak dia dulu. And then kakak dia ditangkap basah masa waktu sekolah at some hotel masa kakak dia form 5. terus mak angkat tu anta kakak dia balik for good.

We all have given her waaaaaaaaaayyy so many lee way and chances, it's waaaaaaaaaay beyond the name of 'patience' dah. Kita dah sabar byk kali bila dia ambil kesempatan atas keikhlasan kita, taking her in as one of us. Pergi mana2, tak pernah lupa to get her things. Kalau dia score periksa (which is very very rare, that's why nak encourage dia), we buy her stuffs or 'upah' her (like, satu 'A' is RM50)and so forth. And yet, dia buat macam ni ke kami. Hello, she's 14 and dah akil baligh since 2,3 years ago.

And no, ni bukan kali pertama dia mencuri. It's the 3rd time, and itu yang kami ketahui. what about those yg kami tak tahu???

So, thank you all, for your 2 cents worth. And farhi and said are the two of three greatest brothers, fyi! (the other one would be farhi's younger bro, rudi).