Wednesday, September 13, 2006

S-T-R-A-N-G-E [ fancies ]

fancy/ˈfænsi –noun
1. imagination or fantasy, esp. as exercised in a capricious manner.
2. the artistic ability of creating unreal or whimsical imagery, decorative detail, etc., as in poetry or drawing.
3. a mental image or conception: He had happy fancies of being a famous actor.
4. an idea or opinion with little foundation; illusion: Her belief that she can sing is a mere fancy.
5. a caprice; whim; vagary: It was his fancy to fly to Paris occasionally for dinner.
6. capricious preference; inclination; a liking: to take a fancy to walking barefoot in the streets.
7. critical judgment; taste.
8. the breeding of animals to develop points of beauty or excellence.
9.
love.
10. the fancy, Archaic. people deeply interested in a sport, art, etc.


Aku neh mmg pelik. Weirdo pun ade. Terasing pun ade.

Aku neh tak fancy handphone-handphone mahal, yang terbaru.
Aku tak pulak fancy kereta-kereta yang sporty, yang cun-cun, yang laju.
Aku pun tak fancy gadget-gadget yang canggih, yang sophisticated, yang up-to-date.
Aku tak berape fancy attire yang branded, yang mengikut zaman, kasut yg hip, baju yang hop, seluar yang fashion.
Aku tak fancy kerja yang tinggi, jawatan yg boss, gaji yang mahal, rumah yang besar.

Aku malu gak biler org keluarkan hp2 yang menarik, gadget2 yang aku tak kenal, pakai baju2 yang trendy, miliki kereta yang besar2, bekerje dgn gaji yang tinggi. Aku ade ape jer? Aku tak fancies sumer tuh.

Aku malu gak biler org bertanya pasal jenis hp yg terbaru, aku pulak tak tahu. Pasal harga PDA, aku pulak tak tahu. Pasal camera yg terbagus, aku pulak tak tahu. Pasal fashion yg terkini, aku pulak tak tahu. Pasal kerja dan gaji, aku pulak tak tahu. Lebih-lebih lagi pasal kereta, engine, aksesori dan itu ini, yang aku pulak tak tahu. Aku tahu aper jer?

Aku mmg malu, patutnyer aku tahu semua tu....

Sebab fancies aku lain.

Aku fancy nak "makeover" bilik mak ayah aku, yg tak buat2 sampai skrg.
Aku fancy nak buat insulation kat siling atas supaya tak panas dalam rumah.
Aku fancy nak buat rearrange interior rumah aku neh.
Aku fancy nak upgrade air circulation dlm rumah aku.
Aku fancy nak buat perniagaan yg org2 kurang upaya boleh join.
Aku fancy nak guna semula air hujan yg banyak kat Malaysia.
Aku fancy nak deco living room rumah kakak aku yg tak sempat2.
Aku fancy nak upgrade komuter agar lagi cepat.
Aku fancy nak ader rumah yg kecik ala2 studio house mcm org Jepun je.
Aku fancy nak ubah perangai org Malaysia agar tak buang sampah merata-rata.
Aku fancy nak jadikan org lebih hargai sungai-sungai kita.
Aku fancy nak buat movie Islamic yg terkesan dalam hati semua org.
Aku fancy nak buat theater dr lagu2 mp3 yg aku dengar dalam comuter.

Aku dah agak dah aku pelik. Tapi aku tak kisah. Sbb aku fancy bender2 lain.

"Don't dare to be different, dare to be yourself - if that doesn't make you different then something is wrong"
Laura Baker


Gambar kat Pangkor mase aku tengah kutip sampah. Sygnye bile org tak jaga pantai kita... hehehe...


mrFarhy: Ayat "pujangga" Laura Baker tuh courtesy from Yasmin Ahmad nyer page, the Story teller.

6 comments:

Abe Dani said...

Alahai...baik nyer budak nie...
it's not weird..just that ur caring n special..like what laura said it makes u different n special k not weird..alahaiiii
suci nyer niat n "fanciness" kamu
im proud n glad knowing you..

LiNdA @ Da-Da said...

emm.. takde pelik pun.. takde weird pun.. takde strange pun.. being different nih bagusla.. it shows that u have ur own personality and u create ur own individuality.. there's nothing to be embarassed about if u don't follow the current trends.. so jgnla merendah diri sgt.. actually u shud be proud of urself sbb u already know what u want.. believe in urself, insya Allah apa yg diimpikan akan tercapai jua...

Anonymous said...

just be yourself. we live for ourself, not for others...

Roti Kacang Merah said...

...to be different in good ways and not conforming much to others mcm lalang, can be really good sometimes. Abg Zul is the best example, and he is well respected at that, too... Don't you think..? *winks*

Yang penting, you also have to have strengths in order to defend your stand, and prove to the world that your uniqueness brings benefit to everyone and not just you...!

I am always proud of you, Kak Cheli and Udi. Stay you mkayyy! Mua-muah!

ayedd da xoxo said...

ermm..takde pe yg weird pun..semua 'fancies' itu boleh jadik kenyataan dan boleh dilakukan..cuma satu abg rase u've to be strong..tak perlu terlalu merendah diri yang melampau..merendah diri itu bagus tapi perlu kene pada tempatnya..kalo keterlaluan akan merosakkan diri sendiri.dari sisi agama pun ade ckp...opss maaf ye kalo menyentuh bab agama..sensitip..hehe(kalo ade ustazah kat sini tolong betulkan yer..saya budak baru belajar)..so abg pun sendiri yakin dengan kebolehaan dan kehendak fahy adik abg sorang ni.. i can see ur potential n 'uniknya' (wah mcm komen mesia idola laks..)..so just one thing...percaya pada diri sendiri dan buktikan kebolehan yg ade!!! don't wait..do it now!!

TGB said...

what i would usually be quoting:

"You laugh at me because I am different, but I am laughing at you because you are all the SAME!"

:p so fahi, start laughing!! and keep on fancy-ing what you want and not what others want... =)