Sunday, October 01, 2006

"teenaging" A D U L T S

Last weekend aku punyer project kat Jalan Eaton untuk bilik Tiga Dara Pingitan dan sekor budak yang tak reti dok diam. This project would be my 2nd project and my 1st "paid" customer for my service, kiranya dorg bayar cash ah, sebab yg dulu tuh (ehem, ehem, incik Saed jgn terasa.. ngeee) dier bayar melalui banjer makan dan muvi, but still bkn sekali je dia banjer aku tapi bnyak kali jugak lah :)... Tapi teharu siot dorg baya cash aku punya idea and kerje yg tak seberapa tuh, thanks guys. By the way, entry kali neh would be more visual, so expect some more images. :P

So bilik neh kepunyaan Kak Lina, Kak Linda and Eija yang di kongsi bersama dengan anak buah si budak 5 tahun, Mohammad. Dorg sume neh dah sebeso2 anak-anak dara (ey, yg beso tuh umur eh, jgn lak pikir yg laen.. hehehe) but maybe disebabkan dok ngan anak buah yg melompat sana, melompat sini, terkinja sana, terkinja sini, menjerit sana, melalak sini, makanya dorg pun nak theme bilik bagai teenager yg penuh dengan kaler2 terang. huhuhu, tapi sekor2 mmg perangai cam bebudak, tapi fun lah.. hehehe... So guys, theme kali ini bak Eric Chia yer, teenage and colourfull. :P

Ghuper-ghupernyer ader citer disebalik menjemput aku menghias bilik dorg neh. Si kakak yg tua tuh, kak Lina, dgn bijaknya mencariklah helah untuk membuat adek2nye mengemas bilik yg dikatakan bak tokang pecah. Eh, bkan aku kata ek, dorg yg kata, sampai aku nak pi survey bilik sblum nak hias pun dorg kata tunggu dulu sebab nak kemas dulu. So mengikut teori Kak Lina, adek2 dia akan mengemas bilik jika seorg lelaki dtg untuk mendekor bilik tersebut. Aku rase hipotesis tuh diterima... huhuhu... Ala, aku tak kisah pon kalau bilik tuh bersepah raban sbb kalau dah kemas, why are you hired me for kan? chewahhh....

So aku ditugaskan untuk mencipta storage dan menghias main wall dorg. Si kakak adore bilik ala2 Jepun yg kecik tapi full of storage place. Asalnyer dorg nak cat bilik and aderkan "feature wall" ala2 CasaImpian Eric Chia, tapi ayah dorg tak bagi cat kaler lain selain puteh, huhuhu, mcm ayah aku :P So aku pun carik idea nak bg naikan sikit "feature wall" dorg tuh.

Aku nih sememangnya sgtlah tak verbal, so org susah nak nampak idea aku sgt. Jadi pada mulanya idea2 aku tak "didengari" or "dinampaki" la sgt. huhuhu, sedey gak maser tuh, but hey, they are my customers and customers are always right! ngeee.... But Alhamdulillah, kak Linda jd my "translator" to kak Lina and Eija and dorg pun nampak sikit demi sikit my idea until kak Lina sendiri jadi excited giler nak makeover the room. muhahahaha.... Thanks kak Linda!

Okay, yok start....

B E F O R E o n e



A F T E R o n e

So, aku pun create ah artwork untuk feature wall dorg yg asalnya dorg letak framed jigsaw puzzle. Aku just beli plain orangey kain yang distaple-gun-kan kat frame beso (mcm trademark aku laks :P), then aku draw guna left over white paint yg digunakan ntuk cat bilik dorg sblum tuh. The art itself represent dorg... chewahhh... Yg segitiga tuh kak Lina becoz shape kak Lina yg kecik atas, besor bawah :D, yg bulat tuh kak Linda sbb dulu mase kecik2 kepala dier besar dr body mcm baby doll, yg square tuh Eija, sbb dier puyer body cutting straight jer, and little bunga kat tengah2 tuh si Mamat yg mat bunga.. hahahaha... Nothing much la aku buat, tapi lilin besor kat tengah2 tuh sungguh la best sbb they smell like buns and cakes membuatkan org terlioq jer bau dier. Sib baek puase, kalau dak aku dah mamah dah lilin tuh.. hehehe...


B E F O R E t w o


A F T E R t w o
Neh aku tolong create storage ntuk dorg, yg asalya just empty space, aku pun buat tempat gantung beg dorg yg berlambak dr belakang pintu. So aku just tutup dengan tirai nak nampak kemas sket. Barang2 dalam rack tuh pun aku susun sket supaya tak nampak berterabur sgt..


B E F O R E t h r e e


A F T E R t h r e e
Aku nyer idea nak letak shelving unit atas cermin meja makeup untuk storage, then kak Lina beli one media rack neh, pastu dier beli another rack sbb dapat idea nak letak kat both side of the mirror and letak shelving kat atas... cantek ah kak Linaa.... So, aku end-up buat rack tuh jd display unit terus and letak cds, dvds kak Lina and also shot mugs yg kak Linda kumpul dr US yg tersimpan jer dr dulu.


B E F O R E f o u r


A F T E R f o u r



B E F O R E f i v e


A F T E R f i v e



O V E R a l l



So, over all dorg puas. Eventhough dorg sendiri yg pilih langsir, carpet, beddings yang membuatkan bilik tuh cantik with the choices they've made but I'm glad that I'm part of organizing, drilling, electrical centralizing and stuff :P. Si Mamat (dlm pic atas)yg notty tuh cakap kat kak Linda, "Nana, nana, the room is so kawai (cute in Japanesse), it makes me want to cry". Ewah, ewah budak neh, mane belajo tah neh... hahaha... Si Eija lak balik je dari bebuka posa kat luar, terus terkekek-kekek, ngilai-ngilai, guling-guling atas tilam baru sbb almost for a week dier tido atas lantai jer. huhuhu.... Alhamdulillah, semua siap jugak akhirnya.

Thanks to those Tiga Dara pingitan tuh yang bagi kepercayaan kat aku untuk selongkar semua barang untuk rearrange jd lg kemas. Aku siap tutup pintu bilik lagi, yalah takut parents dorg kata aper la budak jantan neh dok selongkar bilik anak dara dorg.. huhuhu...

Aku nak usik almari baju yg pintu dah terjembul, tapi dorg tak bagi... hahahaha...

Like usual, I'm one happy contractor!

mrFarhy: Nasib baek aku tak buat ala2 Eric Chia, "Chantek tak? Chantek tak? Chantek kan?".... ngeee.. Hope Eric tak bacer blog aku.. hehehehe...

18 comments:

said kamis said...

huh!! fantastic giler bilek tiga dara pingit ni!! erm aku pun ade gaks di hari pertama tu..tak sangka camni laks jadi nyer..cantekk siott..caya laa pahy!! tahniah for da first " paid" project!! (sentap gak ngan statement tuh..)..ape pun konsep bile diorg ni memang kene laa ngan perangai yg "havoK" adik beradik ni..ceria sesgt!!..heheh..so pas ni kalo ade sesape berminat nak deco umah or bilik memasing contact laa pahy yer..

LiNdA @ Da-Da said...

all i can say is "WWWOOOWWWW-ZZZEEERRRSSSS".. mmg cantik dah jadiknyer bilik kitorg...
THANK YOU FARHY for ur ideas and help.. :) we really, really, really appreciate everything that u did.. and SSOOOOOO IMPRESSED!!!..
aiyo... kitorg bertiga nih mmg YOUNG AT HEART, tak gitu NANA and ZAZA???... and not forgetting AHMAD the little mr kepohchi.. now the room really reflects our PERSONALITY..

p/s: saper Eric Chia?? bukan Eric Leong ke Pahy??
p/p/s: anyone yg nak redecorate ur space --> mmg patut mintak khidmat dari mr Farhy nih... really worth it!!

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Oh, okay, once again typo error... hehehehe.. Thanks kak Linda!!!

BTW, remind Kak Lina pasal spot check after 2 weeks ek. Nak tengok almari.. keh keh kehhh...

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

BTW, to Saed, rilek ah, kan dah banyak banjer tengok muvi and makan seme, aper nak terase2 neh.. eihhh.... sentap sentap balik kampung... hehehehe...

Anonymous said...

Oklah...(oklah?). Boleh lah lawan eric leong.
Barang tu semua IKEA punya ke?

john labu said...

farhi berapa kos semua tu....ala kira upah sekali lah berape agak2...sebab nak tanye linda kang mesti dia taknak jawab punye...
kalau kengkawang berape nko ambik...


:nak cuba pujuk linda...berape bayar upah kat farhi..heheheh

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Zul, seme tuh brg Ikea lah, tapi ambik yg murah2 je. Ala, tak dptlah lawan Eric, aku neh tak capai ilmu tahap tu lagee..

Awat tanya budget John Labu wei? Ko nak hired aku ker? huhuhu.. Aku rase overall budget around RM2,000 la gak kalau termasuk tilam RM700 ngan carpet RM600 tuh. Langsir lagi... Aku pun tak handle budget sgt kali neh sbb shoppin dgn kakak kak linda, Kak Lina kan, dia yg big boss budget.. hehehe... Ala, aku neh murah jer, ko bayo ikot kpuasan hasil kerja kau, tuh jer.

Ala, Kak linda tuh generous la, dpt la unexpected sket. Berbuka pun kat umah dier.. Kan kak Linda kan... hehehe...

PAK BOY said...

ala farhi kalau dengan eric walau pun 20,000 ribu sekali pun siap masuk kat dalam TV lagi...tapi tuan rumah takyah bayar satu sen pun...nko kan dah sama level ngan eric....so pepaham aje le...hehehhe

:tangguk di air yang berkelodak...hahah

obh : john labu

Roti Kacang Merah said...

cun cun cun!!! cepat2 pi enrol buat dip in i.d wehhh!!!

ahy, nanti kat umah kak lin, kak lin nak shelf letak barang tu the whole entire wall of my study room, leh? nak letak beg2 abg zul, brg2 kahwin kat cheras and bangi... leh?

bab tu kak lin nak ahy dtg design umah ak lin masa ak lin adaaaaaaa... boleh bincang2 duluuuuuu... tak pun, meh ah buka kat umah ak lin ari khamis, nak??

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Hmm, dilemanyer la plak. Fahy mmg terpikir nak sambung bajar next year tapi skang dah tak sure nak maner satu. Script writing or Interior Designer... Takut gak ambik ID coz kekdg fahy ghase yg I'm merely just organized labour contractor, bknnyer creative sgt pilih bahan pun.

muhammad said...

Tenkiu for putting my peeksir in the internet. But, why didn't you put some glitter and diamonds in DaDa's yoom?? :( i want it to be gleaming and pretty...
hmm.. and y don't have stars?? up kat atas on the ceiling with the different kinds of planets and stars in the sky.. and some pretty moonie.. ewww.. pretty.. and that's all.. it will be the pretiest kawaii yoom.. :)

p/s: please send me a message *wink*

LiNdA @ Da-Da said...

hehehe.. sorry, muhammad pun sibuk ler nak menghantar komentar nyer.. dia tgh dok kat depan komputer ngan kak linda nih.. dok nyibuks jugak nak tengok gambar dia kat internet.. ala, malu la kak linda coz farhy ckp generous segala.. malu ler..

emm.. BTW Nana pesan suh buat sembahyang istiharah sbb farhy not sure which one to choose right?? (tuk further study tu) and some more skang ni bulan puasa, biar Allah tentukan yg terbaik buat farhy..

p/s: abis kak Linda mmg kena buat spring cleaning this weekend.. big boss Nana dah sound tuh bila dia sampai rumah balik dari keje tadik.. berkobar sungguh..hehehe

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Wah, gud idea. Kalau nak room lagi kawai, paste up some big shiny beads randomly kat dinding...

Teddy punyer house pun nak ker? Siap with garage lagi ek.. Adoi, pi mintak kat baba gih, tok pun leh bg kot. :)

Muhd, make sure don't mess up the carpet ya. Next 2 weeks I'll check the carpet back, kalau koto siap nanti.

p/s: pls kata kat Zaza don't eat up the candle ya. Smlm Dada bgun pagi dah rase lapo. :)

Roti Kacang Merah said...

Ahy, abt nak pilih2 materials and what nots... THAT you will learn in the course. in fact, the I.D Degree kat college kak lin dulu, siap blaja cipta & build furniture, buat glass architecture (blow glass from furnace),the sifat2 of material(s), colours, spaces, modelmaking, traveling, etc.

Bagi pendapat kak lin, in I.D work,apart from passion and natural flair of seeing pretty things, you really must have basics on the principles of design, baru design lebih mantap.

where as in scriptwriting, you could even take that part-time kat a.s.k or at the weekly actor's studio thing.

and what i definitely know abt ID work is that, your vision is easily materialised, and voilah, you get pics of befores and afters taken. people know YOU as the designer, dan bukan the owner of the place yg would take much of the limelight.

in scriptwriting... it takes longer to reap the fruit. it's pretty subjective. ppl wouldnt kenal sgt the scriptwriters, but more of the actors or producers.

apart from du'a...trust me: i am in the field, aren't i??? meh dtg ofis kak lin lah... heh.

so far kat m'sia, I.D dip kat uitm is the best. they even win awards bila ambil degree overseas, you know. go lah, go. i just know you would love it more than the scriptwriting. you are my brother anyways... dari kecil kak lin dah witness sendiri what your strengths are: designing. and that can go without saying, bro.

much love.

Abe Dani said...

alo...
wow im so proud of you...
ur are a creative naturallly talented la...
aku baca tgk banyak majalah design pon tak reti2 nak buat...
main buat jer hehehe...
so far for the 2 project the thing that caught my eyes the most is ur frame..i like it...simple n nice this one...ur so special...
the pic that u draw..represent ur feeling i guess..
bila la aku nak beli umah atau pindah umah leh hired you...

sorry for the late comment ek..tempat keje baru takleh online dah..huhu sdih tol..

Anonymous said...

hehe..lawa...pandainyaaa adik parhy

-boleh?-

tgb said...

hey mr pahyyy!!! i'm baaaaack! wow, i've been gone for ten days and you've been updating your pages and did a lot of stuffs lately, huh!! :p nice job!!! anyway, i think you shud pursue your studies in I.D... as you know, i was in the broadcasting business before... and scriptwritng is very subjective! you just need to learn the basic of storytelling (which you are good at!) and the rest is just creativity!!! (and few readings!) meanwhile, i.d. is something that you can really expand your horizon by learning the technical and practical! i'm sure you will do great and you will learn a lot! good luck bro!

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Hellow, welcome back, patutlar lama tak nampak the sign tgb tuh ;)

Aiyoh, ur english just like my sister lar.. You guys nyer otak pun hampir sama.. ader paper2 ker neh... hahaha...

Yup insyaAllah i will consider dip in ID after my sister tulis the comment tuh, another 3 person (including you) lak soh me ambik ID. Pray for me ya..

p/s: So, do you consider to hired me? hahahaha...

p/s to kak Lin: Abg Yus tanak hired me ka untuk rumah Amanputra dier tuh.. hehehe..