Tuesday, October 24, 2006

[TWO ways] lane in a [TWO ways] lane

Lama giler aku tak update blog. Termati kejap blog aku neh. Aku lak mcm tawor hati nak menulis, dengan connection streamyx yg selalu putus ntah ngape, dengan tekanan keluarga, dengan busy nyer lagi, dengan mood aku yg turun naek bak kene period, dengan mati kutu, dengan ape-ape lagi lah.... Mengingatkan aku kat jalan dalam kawasan perumahan Lestari Perdana, Seri Kembangan by developer Talam. Mcm biaserlah Talam famous dengan jalan yang langsung tak terurus. Ader ker patut dalam two ways lane ader lagi two ways lane? Get it?

Okaylah, jalan dalam kawasan perumahan tuh mcm biaser ader two ways, left and right lane yg besor and typically terpisah oleh divider kat tengah-tengah. Each way lak ader two lanes lagi, and suprisingly this two lanes jadi two ways lane lagi. Get it? Kalau tak paham takper, mcm condition aku lah, tak tau aku nak terangkan camner. :P

Sbenarnye aku punyer latest clientele (cheh, dah upgrade dr customer lak :P), Badrul a.k.a Bad yg dok kat Lestari Perdana tuh. Memang twisted giler jalan raya kat situ, aku wonder saper start bwk kete sesuka hati jer nak pakai lane mane kat situ. Pastu camner lak si Talam nak uruskan balik sistem nanti sbb org dah terbiaser bwk lintan pukang. Owh enuff about the road. Saper pulak Bad neh? Dier neh kawan si Saed, business associate Uptrend Saed. Si Bad neh mcm lah si Saed, kalau pegi maner-maner tak sah kalau tak jumpe org yg kenal dier, ader jer dtg menegur :P. Si Bad neh lak baru renovate rumah teres end-lot dier menjadi mcm sebuah banglo yg besor. Aku sampai jer umah si Bad, mcm ternganga kejap tengok 3 bilik ditambah dengan saiz sebesor master bedroom dier. Sabo jer la. hahaha....

So, si Saed neh lak kenen-kenen la si Bad soh tengok hasil "keje" aku dlm blog aku neh since Bad looking for someone to rearrange and kemas everything kat dalam rumah tuh especially living and dining room. Almaklumlah nak Raya kan, dier lak busy memanjang. Aku lak tak tau camner si Bad leh trust aku handle decor dalam rumah tuh. But one thing for sure, behind my back, si Saed warn Bad to trust me. Ayoo, siap warn lagi tuh, hahaha, I mean remind jer kot... hahahaha... but thank you very much for trusting me, teharu lak.. sob sob... hehehe...

So Bad neh jenis anti minimalis. Dier respect ppl yg suke decor barang sket2, tapi dier tak suke tengok area mcm tak cukup brg. Sabor je lah kan Bad... hahaha.. Si Bad neh suka travel and collect barang-barang travelling dari mugs sampai lar ke pasu, dari key chain sampai lar ke gambo-gambo. And dier even suka letak gambar-gambar dier dalam photo frame 5r Ikea yg kayu tuh. Punyer lah bnyak tak hengat. Biler aku ckp banyak like 70+ of frames tuh. Ayooo... Tapi aku tau dier bukan jenis narcissistic, cume enjoy tengok gamba with friends and places yg lalu. Honestly, even aku rase quite interesting tengok gegambo tuh... hahaha...

And even menarik, dier ader bnyak lagi brg-brg yg dier simpan dalam almari yg tak kesempatan nak dipamerkan. Semua dari travelling merata-rata tah ke mana. hahaha... And dier like cerita, "Ha itu dari sini tuh, and ini dari situ tuh, time nih I bla bla bla," hahahaha... Eleh, I'm jealous because Bad been travelling a lot.. :P

So aku rase nak buat Museum of Bad. Aku nak kumpulkan every pots, every wood works, every lacquer paintings, every photo frames into groups. Nampak sket mcm muzium kan. Nasib baek aku tak siap letak tags and descriptions on each item mcm kat muzium tuh kan. Pastu siap ader booth tickets kat pintu gate tuh ala-ala nak masuk muzium. hahaha...

So, aku carik idea nak buat lightings ala-ala musuem display. And aku terfikir pasal cita-cita aku dulu nak buat down-lights under shelves kat bilik aku neh, tapi tak jugak kesampaian sbb aku rase masih tak berbaloi ntuk aku lagi.. huhuhu.... So, aku ikot cita rasa Bad yg suker kan brg yg banyak, tapi aku syukur sbb at least aku just carik idea to rearrange everything dr barang dier yg sedia banyak tuh, tak perlu lah aku nak mencari barang untuk dibeli sgt. So guys, concept museum gallery kay :)

So macam biaser moh kiter start. By the way, thanks Bad for your camera. Setakat neh Alhamdulillah semua customer aku ader camera sendiri yg aku leh pinjam... hahaha..

B E F O R E o n e


A F T E R o n e
Si bad ader simpan lacquer paintings yg banyak yg aku pun tak hengat dr maner dier beli, tapi for sure dier kata murah giler dari beli kat Mesia neh. So aku pun haruslah mempamerkan lacquer paintings dier yg cun tuh. So aku decide buat shelves sbb aku tak nak lah tebuk bnyak sgt lubang kat dinding and lagipun nanti boleh pamer bender lain lak kalau bosan ngan paintings tuh kan. :P

So upper shelve tuh aku sajer bagi selari ngan bucu staircase tuh and the lower shelve pulak elok-elok terbahagi dua untuk letak lacquer paintings kat atas and bawah shelve.

Bad kata dier nak beli tv cabinet dari jati yg tinggi sket dr cabinet asal tuh. Bagus gak, mmg ader enough space antara tv and upper shelve tuh.

Bookcase putih yg asalnya dijadikan display rack for shot mugs and mugs tuh aku jadikan bookcase for magazine kat dining hall (nanti aku letak gambo dining hall as for this entry khas untuk living room jer :P) and all the mugs aku letak dlm display rack kaca supaya tak ler berabuk sgt nantih. Mcm Kak Linda lak kumpul shot mugs. :)


B E F O R E t w o


A F T E R t w o
Pertama kali aku tengok umah Bad, aku suker Koi pond kat depan rumah dier tuh. Dengan bunyi air terjun nyer lagi and even kat depan rumah tuh ader ala2 gazebo santai gituh. Dulu sofa tuh diletak depan sliding door dan membelakangkan koi pond kat luar tuh, jadi aku rearrange the sofa ala-ala senget menghadap koi pond kat luar supaya org yg dok kat sofa tuh leh lena bawah kipas sambil mendengar bunyi gemersik air terjun dari koi pond tuh... berangaaannn sangatt.. hahahaha... The rest of the furniture ikot senget macam sofa tuh gak. So kalau tengok balik, org yg dok kat sofa tuh leh tengok luar sambil tengok tv sambil tengok display shelves... busy sket mate huh.. hahaha...


B E F O R E t h r e e


A F T E R t h r e e
Chest kat tengah tuh asalnya Bad buat tempat simpan collection of magazines Impiana and Anjung Seri dier, but aku decide dijadikan coffee table.

Aku sajer hang gambar tuh rendah sebab aku terbacer this one article yang soh hang picture low supaya ader kesinambungan with the furnitures.

By the way, lupe nak citer. Tengok gambar upper shelve kat bwh neh.

Aku buat shelve neh ala-ala kampung sket dengan pokoknya, dengan pelitanya, dengan alat musisi kayunyer. Yg framed artwork kiri dan kanan cermin tuh aku buat guna leftover cat merah yg aku guna untuk cat bawah tangga tuh. Artwork tuh actually dilukis atas kertas yg memang ader dalam frame tu, so aku tutup tulisan-tulisan Ikea kat kertas tu gune cat tu lah. hehehe... See below the shelve tuh lak, nampak tak mcm a stretch of board yg ader several little ornaments atas tuh yg di highlight guna lampu downlight tuh. Board tuh sbenarnyer kotak dari barang Ikea yang distaple-gun dengan kain Kamdar yg hargenye RM 3.80 semeter. huhuhu... Biaser lah, tu trademark aku tuh. Stape-gunned frame, artwork, ngan scented candle yg bau makanan. hehehe....


B E F O R E f o u r


A F T E R f o u r
So, aku susun all the shot mugs and mugs dalam display rack kaca kat blakang tuh. Display rack tuh pulak murah jer, tapi mase aku dok pasang sengsorg, mmg kecut perut giler, aper taknyer, satu jer tempered glass, the rest normal glass jer. Ayoo, Alhamdulillah selamat..


B E F O R E f i v e


A F T E R f i v e
Last skali aku buat bawah tangga jadi tempat collections of wood works and clay pots. Bukan ape, kalau view dari luar nampak cam boring jer bawah tangga tuh, so aku highlight sket ngan kaler terang so dari luar leh nampak.

Hmm, takder lah superb sngat pun kerje aku, tapi at least Bad happy ngan hasil yg dibuat dalam maser sehari tuh, plus beberapa hari untuk touch-up several things. Thanks Bad for the pay and the bebuka puase. uhuks, teharu org bayo aku.. uhuks..

And thanks again bad for trusting me. Hampir 99% idea aku tuh and hampir 95% kerje-kerje tuh aku buat sendiri. Bad lak buat kerje-kerje membersih kat luar. Aku neh jenis suke kalau aku buat keje org tak kaco.. hehehe...

Dining hall aku tak sempat nak ambik gambo lagi, so nanti aku update.

And mcm biaser, I'm one happy contractor ;)

mrFarhy: Punyerlah penat nak buat entry neh dgn intenet connection yg hampeh, dengan demam time raya nyer lagi.. uhuks.. Selamat Hari Raya semua!

7 comments:

LiNdA @ Da-Da said...

yey entry baru!! lama betul tunggu fahy nyer entry neh. yup, sure lah bz kan esp time2 dah nak raya. anyway, on the latest assignment owh! totaymo kirei des ney! chanteknyer. everything is well put together. adoi, mmg gifted la fahy neh! (sampai speechless aku nengok decor umah si Bad nie) bukan semua org boleh buat spt apa yg fahy buat.. huhuhu jeles tul! and i do think ur ideas and results are far better than eric leong (jangan marah yea eric!!)... more like nate berkus.. hehe (haa.. saper tuh?? do google up if u don't know). Fahy, camne leh pandai sangat??

Abe Dani said...

wah banyak nye barang dia sedekah la skit kat umah org lain..hahahhaha,,pandai la fahy ni really amaze with ur art work..panjang n i think this is the one most challenging for u kan..
well nanti kalo dah ade umah nak gak la deco...hehe..good job!!!!

Anonymous said...

Konsep padat ni, rumah ni. Aku tak berapa suka sangat nampak too compact sebab banyak benda kena display.

Aku lebih suka modern comtemporary design, nampak lebih ringkas kemas, relax.

Tapi tu semua depend kat masing2 punya taste lah kan..macam lah aku ni pandai sangat kan farhy.

Anyway Selamat Hari Raya Aidilfitri.

TGB said...

laaa... hidup lagi si fahi nih rupernya! :p hehe, nak buat camaner yer, dah orang tu tak leh nak tengok empty spaces! :) memang macam muzium!! haha!

okaylah, Selamat Aghi Ghayer fahii!! :)

Anonymous said...

cantik gak ler..tapi kaler orange tuh kalau tukar dgn kaler yg soft skit ok skit kot....

ikhlas;
-boley gitu-gitu-

Anonymous said...

dont live by chance, but by choice..
dont listen the outside opinion arounds you, but your inner voice..
get your passion drive your life on the way you want

btw, you have what it takes, cuma nak kena byk usaha dan belaja dan polish lagi...

-bley gitu-gitu-

Anonymous said...

dont live by chance, but by choice..
dont listen the outside opinion arounds you, but your inner voice..
get your passion drive your life on the way you want

btw, you have what it takes, cuma nak kena byk usaha dan belaja dan polish lagi...

-bley gitu-gitu-