Monday, November 27, 2006

[ M O D ] r a y a

My next stop would be Klang, my OCD friend (hahaha) mr Aizat or aku panggil Ijat.

Mamat neh claim diri dier Obsessive Compulsive Disorder, tapi aku rase takderlah OCD sgt, perasan jer lebih. hahaha, jgn marah Ijat! Kalau nak tau OCD tuh aper, check out this site about OCD at Wikipedia. Lagi satu mamat neh suka bngat bercerita. Kalau dalam kete dari Bangi sampai Shah Alam, aku rase non-stop cerita2 dier, semua bender nak citer, pegi toilet la, crush dier lah, makan dier lah, hahaha. Tapi of course tuh membuat org tak bosan ngan dier.

Tak citer pasal mak dier lagi, punye lar sporting sampai aku kamcheng ngan mak dier and slalu team-up kene kan si Ijat... hahaha, tapi si Ijat mcm biaser sengih2 jer.. hahaha... go Makcik!

Aku tertarik nak decor Living room rumah Ijat bila dier citer pasal family dier. Ader lah citernye yg tak perlu diciterkan tapi cukup membuatkan aku nak tolong Ijat decorate living room rumah baru dier tuh. Oh, by the way dorg baru jer pindah ke rumah tuh. Kawasan rumah tu memang lar pelik.

Memula masuk mcm kawasan kampung, jalan lobang sana-sini ngan sempit dan gelapnya. Tiba-tiba ader satu jer kawasan perumahan yg ader satu jer deretan rumah kat satu jalan lurus yg baru. Aku rase kawasan rumah tuh mcm Twilight Zone lak. hahaha.. Dah lah bebudak jiran dier dok main tengah jalan, padahal ader kawasan permainan dekat hujung kawasan perumahan tuh yg tak digunakan.. Aiyooooohhhh.... Owh, aku tak ingat aper name kawasan perumahan tuh, aku rase tempat tuh tak register dalam peta lagi, ala-ala Twilight Zone kan... hehehehe....

Okay lah, yok mula. Pada asalnya aku ingat si ijat nak decorate rumah selepas Raya, tetiba dier pun sms aku nak decorate sebelum Raya. Asodessss... Tapi xpe ah, kesian living rom tak ready for raya lg kan. So aku pun dtg ah time bulan puaser nak buat living room dier tuh. Siap tido umah satu malam lagi. Si Ijat neh nak rumah dier ala-ala "Modern and Moderate". Both Mod kan. Tapi aku neh, main tibai jer Mod tak Mod. hahahaha, korg judge sendiri ah....

B E F O R E o n e


A F T E R o n e


So asalnyer sofa 3 seater "L" shape tuh dier letak betul2 depan pintu yg aku rase jd penghalang org nak masuk. So aku pun decide letak mengereng sket, ntahla sebab nampak lg luas mcm tuh. :)

Artwork tuh consist of kain semeter RM5 kat Kamdar, kotak and tempat lilin kat Ikea yg harganya RM20 each. Lain sket eh... :P Cermin kayu or org kater cermin "feng shui" tuh asalnyer kat tingkat atas, tapi aku bwk trun sbb rase sesuai letak kat situ. Feng shui sket ek.. hehehe.. Cat lak ilham dari warna kat atas artwork tu gak, aku rase tak nampak sgt dalam gamba neh. Memula Ijat tak suka kain Artwork tuh, tapi bile dah di"staple-gunned"kan kat kotak and letak kat situ, dier mcm okay jer... Thanks Ijat!


B E F O R E t w o


A F T E R t w o


Area yg aku rase area dining table tuh kosong sgt, jadi aku ambek coffee table dari set sofa and letak kat situ jd ala2 stail Jepun dok bwh. Tak sangka functional gak meja tuh sbb maser Raya org dok menjamah kueh and melepak kat situ. Even gambar pun aku hang low bagi ader kesinambungan (wah berat perkataan neh :P) ngan meje tuh. And mcm biaser, lilin bau mkanan harus ader kat meje tuh... hahaha... Aku rase neh jd my fav area gak. hehehe...

Coffee table ntuk sofa set lak aku ganti ngan side table kaca yg cute. Aku rase tu meje phone sbenarnye, tapi ok jer jd coffee table sebab kalau besar sgt jd sempit kat area depan sofa set tuh.


B E F O R E t h r e e


A F T E R t h r e e

Aku pindahkan cermin kat dinding tuh sbb aku rase baru lagi nampak luas coz masuk2 pintu dah nampak cermin tuh. Frame aku gantung ala2 mcm tangga, sajer jer nak bg nampak lain sket. Lagipun belah kiri mmg perabot2 rendah jer.


B E F O R E f o u r


A F T E R f o u r



B E F O R E f i v e


A F T E R f i v e

Mula2 aku nak letak sofa besar tuh against the wall, tapi aku rase org tak syok nak tengok TV and jauh sket ngan kipas nantih. Tak ker kalau letak meje coffee table asal yg besar tuh jadi sempit kat depan sofa "L" tuh? Tu sebab aku letak meje telephone tuh.. huhuhu, lain sket, siap bleh letak pokok bwh meje tuh...

So, akhirnya siap gak living room Ijat. Puas ati aku! Mak dier pun suke. Ayah dier balik2 jer rumah terkejut and happy gak ngan makeover. Alhamdulillah dorg suke, sbb time aku buat kejer tuh aku tengah dtg period (huhuhuhu, moody lar), tapi biler tengok smiley faces dorg aku pun ilang moody.

Si Ijat balik2 jer umah terus senyum2 and kata "Eh, nampak luas ek, nampak luas ek. Macam maner living room aku jd luas neh," aku pun jawab yg aku tolong extend ke depan living room dier sket, tu yg nampak luas.. keh keh keh... Balik jer rumah si Ijat hulur duit for the artwork plus extra. Bnyak gak lah bg aku. Thanks again Ijat!

Beraya gak living room umah Ijat. Pasneh kene buat bilik Ijat lak.. Dier dah book aku...

I'm one happy little contractor!

mrFarhy: Aiyoh, bilik dier kene makeover dr stor kat dapur menjadi bilik. boleh? hahahaha.. Jd org gaji la si Ijat.

4 comments:

mathius said...

Waaaaah.. cantiknye umah aku..hehe..mak aku la org yg paling happy dgn make over ni..skang ni asyik nama ko jer mak aku sebot.. asyik2 farhi.. "bile farhi nak dtg lagi?nanti mama nak banje dier lagi"..mentang2 la dah jadi anak angkat mak aku..

ZILLION THANX TO MR FARHI !!!!

p/s:Lps ni bilik aku yg ko kata bilik org gaji tu pulak..

LiNdA @ Da-Da said...

mmm.. tak sangka, just by arranging the furnitures and frames, really made a lot of difference.. baru nampak ada 'flow' sket from one item to the other.. color combination pun mmg seswai... earth tones gitu.. overall - u really did g8!!

p/s:mmm.. abg shah pun dah abes dah mengemas bilik dier ngan iman & muhammad.. chantek gak jadik nyer.. agaknye org2 Capricorn neh mmg pandai kot bab2 organise & decor nih.. mmm.. aku nih apa yg pandai?? hehe..

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Thanks Ijat a.k.a mista mathius for the comment. Thanks! Wokeh, set pasneh ur room.

Ala Kak Linda terrer bender lain lak. Terrer masak, terrer wat keje, terrer drive, dan ader lg terrer yg laen.. hehehe...

Abe Dani said...

ermmmn ice but mcm banyak barang la...neway lighting paling penting...make every thing look shine and neat..hahahah...
nanti nak gak la umah abe..hahaha