Sunday, January 21, 2007

A-GO-GO [ g r e e n ]

Aiyohhh, aku rase bontot aku kebas dan hilang lemak dah dok kat kusi kayu Starbuck Alamanda neh. 4 jam dudok rase mcm tinggal tulang jer kat punggung, patutlah umi ckp aku takder bontot. huhuhuhu... Tu la, Streamyx aku kene gantung since tak bayar bil.. opsss... gagagaga.... Sebab tu lah aku lama tak update blog. Damn you Streamyx!!! :P Kalau kat umah aku dok berguling-guling atas katil jer sambil menaip blog neh, taklah sengal bontot aku. gegege....

Yesss, at last siap jugak rumah mama Jas. Langsirnya dah lama siap, cuma since cuti New Year, cuti Raya Haji, cuti itu, cuti ini, cuti-cuti Malaysia (wei, aku pun kene cuti mah :P) and mama pun busy, so tertangguh nak pasang langsir mama yg aku belikan and tempahkan, tapi gune duit mama lah kan.. gagaga..

Okeyh, mama Jas a.k.a. Jaslina neh ex opismate aku kat Talisman dulu. Maser dulu dier seksiteri boss, and mcm biaser seksiteri mestilah cantik kan.. gagaga.... Cantik2 pun, mama Jas tetap bertudung ala2 personaliti tv gituh. Siap ader cashier tanya dier, "Akak neh adek Diana Yusoff ker?", maser mama Jas dok beli SK II kat KLCC (Ops, sorry mama, terceriter laks) gagagaga.... Tapi skang dah tak jd seksiteri dah, darjat dah tinggi dah tuh... :)

Gelaran jer mama, tapi taklah setua sugar mommy ker mama yg dah tuer ker... hahaha.. panggilan mama Jas tuh biler dier dpt baby boy, Darwish Haikal, org yg rapat ngan mama pun start panggil dier mama jer. Husband mama, Rizal lak keje kat Talisman gak, tapi tingkat bwh. Tingkat bwh pun tak bermakna derjat rendah okay, kalau tak maner bleh nak hired aku decor rumah derang, gagagagaga... kidding... :P

So dorg suami-isteri bersama seorg anak yg chomel bngat, tinggal lah di sabuah rumah yg dorg baru beli dari married old couple yg skang dok lepok kat kampung. So kalau dulu old couple tinggal kat umah tu, mestilah keadaan rumah pun agak "old" la kan, yelah, dah tua, tak larat nak jaga rumah nak oii... :)

Mama Jas call aku lepas dier bacer blog aku, biler ex-opismate aku lagi sorg neh, si Saufi, tlg "promote" blog aku kat org lain. Mama pun upah lah aku soh hias living room dier supaya nampak lain dari yg lain katanya. Aku pun try lah buat lain dari yg lain, tapi tak lah lain sgt.. gagaga...

Perabot seperti sofa and meja mkn dah dibeli oleh mama and Rizal, so aku kene rearrange perabot agar nampak lagi luas. Aku suker hijau, so aku nak tekankan kaler hijau kat umah mama since perabot dah kaler coklat, so jadi ala2 mcm dalam hutan sket, coklat mcm btg pokok and hijau mcm rimbunan dedaun.. gagagga.... So konsep kali neh "Lain dari yg lain di dalam persekitaran hutan hujan tropika supaya rase tenang dan cozy duduk dalam rumah"... gagagaga, the longest concept ever. So yok start!

B E F O R E o n e


A F T E R o n e
Korang tengok, memula Haikal ader belakang TV kat before, pastu after makeover, Haikal ader dlm TV... gagaga..

Inilah langsir yg memakan masa lama nak complete kan umah mama. Bukan langsir tempah lambat siap, cuma projek tertangguh.. hehehe... Mama kata nak lain dari yg lain, so aku pun mcm dah lama sgt nak cuba langsir jenis ring neh, so aku pun tempah lah langsir hijau ala-ala retro sket yg giler murah aku beli dan tempah kat Nagoya.

Mama budget RM500 for the sliding door's curtain tuh, tapi aku dpt RM180 jer both day and night curtain, termasuk upah jahit. Murah kann... gagaga... Day curtain aku guna sheer curtain coklat supaya match sket ngan set sofa tuh. Lain sket kan, sblum neh kalau day curtain asyik kaler putih je, so aku guna kaler coklat kilat sket. Yg ring curtain tuh aku gantung guna railing wire dari Ikea supaya dapat jadikan wall-to-wall curtain, since kalau guna pole railing, langsir mesti tersangkut kat tengah-tengah sebab terhalang dgn pole bracket.

Lampu siling tuh beli kat area Damansara, yg harga asal RM278, soksek-soksek dpt RM200 dgn tiga mentol life-saving for free. yey! Ala-ala retro sket lampu tuh kan. Up-lighter belakang TV tuh wedding gift dorg, yg dah patah sbenarnye, then aku repair balik agar leh guna semula.


B E F O R E t w o


A F T E R t w o
Aku gantikan wall light tuh dgn spot light yg murah dari Ikea dan mcm biaser mesti ader framed kain yang di highlight atas sofa 3 seater tuh. Kain yg lebih aku buat table runner kecik atas meje sebelah sofa tuh. gagaga, chomel..

Tengok gambar whole living room kat bwh neh.

Tak ker nampak lagi luas sket? ;) By the way, carpet tuh beli kat Ikea, ala yg murah jer, matching plak tuh. Sbenarnye matching sgt bagi aku, tapi aku rase bila guna carpet kecik dari saiz sofa, tu yg membuatkan bilik nampak lagi luas. Asalnya kalau korg tengok gambar B E F O R E t w o kat atas tuh, living area guna tikar buluh besar, tapi aku alihkan tikar buluh ke dining area seperti dalam gambar after kat bwh.


B E F O R E t h r e e


A F T E R t h r e e
Dining table tuh aku ubah memanjang agar nampak lagi luas. Dinding sebelah meje mkn tuh blank sgt, so aku cat wall art dengan bentuk kotak-kotak, ditambah dengan artwork aku sendiri yang dibalut pada kotak barang Ikea. Ader org tanya aku, naper tak isi artwork kat lubang-lubang lain kat wall art tuh? Jawapannya, satu jer Artwork digunakan untuk memecah kaler kat ruang tuh, supaya tak nampak crowded sgt dgn artwork. Boleh? gagaga... Siap opismate mama, si Farah ingatkan wall art kat dinding tuh cabinet aku buat. gagaga....

Lampu meja mkn yg rendah tuh hasil ilham dari restoren kat Ikea. Tapi tup-tup aku bukak Impiana bulan December 2006, bnyak tul org guna cara mcm tuh. Damn, sorry mama, tak lain dari yg lain sgt lak.. gegegege...

Aku letak 2 cermin menegak tuh untuk menambah luas ruang. Aku suke tengok reflection lampu dari dining table, effect mcm ader another lampu kat hujung "sana" tuh.. hehehe.. And seperti biaser, pokok2 mesti ader dlm rumah untuk menghidupkan suasana, sebab tuh aku hias pokok atas meje dining tuh. Tak ker cun tikar buluh tuh letak kat area dining table.. :)


B E F O R E f o u r


A F T E R f o u r
Kalau korang tengok balik gambar before, ader sofa 2 seater kat tengah-tengah living room tuh yang membuat kan bilik tuh nampak lagi sempit. So 1st Twisted Makeover rules aku, kalau area tu kecik come with bulky furniture, pastikan semua furniture disusun rapat against the wall supaya area tengah lagi luas. Furniture kecik-kecik jer dibenarkan diletak ditengah-tengah area yg sempit. Tadaaaa, so area yg kecik nampak lagi luas. (Wahh, siap tips lagi, mcmlah berpengalaman sgt :P)


B E F O R E f i v e


A F T E R f i v e
Since baru pindah and baru jer mendirikan rumah tangga, dorang takder gamba-gamba display lagi, so aku pun buat satu tempat khas gamba-gamba dorang untuk tatapan umum. Ayat-ayat Al-Quran display yg sedia ada lak aku gantung kat dulunya tempat gantung badminton. gagaga.... Hmm, tu jer lah kot untuk makeover kali neh, so overall rupa living+dining room tuh mcm bwh neh.

Nampak la sket luasnyer kan. Aku lak buat makeover maser mama and Rizal keje, so setiap kali dorg balik rumah jer dorg surprise sket demi sket.

Alhamdulillah dorg berpuas hati. Mama ckp kat aku "Sekarang neh rase mcm malas nak gi keje, nak dok rumah jer sebab dah cantik", aku tersenyum kegirangan.. gagaga.. Dorg tunjukkan kepuasan hati tuh melalui bayaran yg mengejutkan aku, makanya aku pun SANGATLAH berpuas hati lah dengan bayaran itu... gagaga... thanks mama and Rizal for trusting me!

Alhamdulillah, I'm one happy contractor.... sobs, teharu laks.

mrFarhy: Dorg 1st time gi Ikea sesamer, aku lah yg tunjuk ajar maner letak ikea tuh.. gagaga, abes la Rizal, mama ajak gi ikea jer sokmo.. gagaga...

10 comments:

Roti Kacang Merah said...

CANTEK BANGETTTTTTTTTT!!!!?

awat kak lin tak rajin macam awak haa? haa? ish.

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Ala, Fahy rajin sbb neh jer keje and sumber pendapatan Fahy. Kak lin dah bekerje, so soh org buat jer lah. gagagaga...

Thx Ak Lin... Muahss!!

Anonymous said...

pergh... terkagum aku dengan kerja kau ni. leh buat this thing for living la kau ni pahy. tak ramai yang mampu memanipulasi ruang dari yang kecik kepada yang lebih besar ni (merujuk kepada blog superhuman kau yang lepas). suka lah, kaler ijau ni. and my fav tentang deko kali ni is tempat letak pic kat dinding tu. pergh... is all i can say. syabas inspecter sahab.

by the way, bila nak make-over rumah aku ni? dah memohon status penduduk tetap swk tak?


mr. smith

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

hehehe, thx for the support mr Smith, teharu kali ke-3 aku... gagagaga...

Wah! Kene mohon penduduk tetap baru hired aku? Waaaaa, aku nak balik umah woooo!! hahaha.. Lagipun sarawak takder Ikea ah, kalu dah ader Ikea baru aku pohon jd penduduk tetap kat sana.. gagaga...

said da xoxo said...

fuyoooooooooooooo..sentuhan seorg lelakii tuuuuuuuu!!zasssssssss..memang malatopp!! makin menjadik laks sentuhan deco pahy ni..gua caya sama lu...nampak damai je umah mama mia tuu!! hehe...cool man..hah ape lagik word yg blerh aku ckp! aku ni "miskin" vocab sket..what can i say " superb" "gorgeous"'..hah blasah je laa asalkan kata-kata yg menunjukkan sentuhan yg superb tu!!..congratss pahy!!!!!!!!!!

Rizal TML said...

Thank youu Farhy coz willing to decor our living/dining room.. mama pun suke sgt2!! Haykal, lg la sgt suke..hahah.. Sampaikan lepak kt living room sejam terasa mcm br 5 minit.. Haykal pun dh tak konfius dh nk letak mane mainan die.. heheh.. Tp satu je, x tau nape die benci sgt kt alas meja mkn yg x bersalah nan satu tu. Coz every time die nk mkn mesti kena buang dulu alas tu.. then baru die bole mkn dgn selesa nye.. mungkin die ni adalah di antara lelaki melayu terakhir di abad ini..... =)
ape2 pun, thanks for the idea! Gud luck for others project.

* bace memoirs@M-R-S-M tu, terkenang mase senior kt sane dulu.. especially.. (tgh mlm buta mandi pkai spender je kt swimming pool.. pastu kena kejar warden muahahah)

TGB said...

i like green, brown and earth tone... and i like red too cause it brings out some contrast within those colour... so, kesimpulannya, what you did to the house, i memang sukeh.. sukeh sukeh sukeh!! :p

LiNdA @ Da-Da said...

Ciaaakkk!!! Maaf ya mas, gue enggak bisa memberikan komentar dgn pantas.. Pokoknya, gue udah capek kerna baru saja pulang dari Bandung. Waduh, waduh, pintar ya mas ini.. bisa buat ruang yg pas jadik gedek.. hehehe.. haaa.. udah, udah.. kang tak paham pulak apa yg aku merapu nih.. (fyi, capek = letih, pas = kecil, gedek = besar.. just picked up a few words from my twip :-))

eniweis, makeover kali neh mmg TROPICANA sungguh!! tengok gbr aje dah leh rasa suasana yg mendamaikan jiwa dan sesejuk mata memandang.. tu belum lagi kalo dok kat ruangan tu betul2kan?? (sure cam apa yg tuan rumah sendiri dah ckp, mmg xmo gi ke mana2 dah.. hehe)

mmm, u r definitely right on the arrangement of furnitures to make the space more big. In addition, u oso picked the right combination of colors which definitely made an impact.. mmg lagi ler nampak luas sesgt!!!

wah2 makin menyerlah bakat mr fahy neh.. mmm, aper lagi challenge pas ni, ek?? aper2 pun U DID A G8 JOB AS ALWAYS DUDE!!!

p/s: I really loved the last pic of the makeover.. nampak kesemua living+dining area tuh.. ur work is very professional looking laaa.. leh la promote dlm magz pas neh (betul neh!! sungguh!)

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

hehehehe thanks Said sbb "bersusah payah" nak tulis comment tuh... gagagaga... appreciate dat very much.

thanks rizal for the testimonial. harap korg selalu rase mcm vacation kat umah sendiri, ala2 honey moon lagi.. si Haikal pun tak saba nak dpt adek baru tuh.. gagaga.. Aiyoh, mandi pakai speedo jer? Dahlah pompuannyer dorm kat atas bukit jer... hahaha..

TGB, thanks for the support. lama tak dengar comment.. :)

Tahnks kak Linda like always menunggu comment Kak Linda.. hehehe.. Pasni nak jd writer makeover dalam Impiana lah lak. boleh? :)

aileen zalina said...

lawa giler n kemas...kan best kalo umah leen gitu