Wednesday, July 28, 2010

[ W H A T ] are you DOING now?

Yeah cuti, at last.


Yeah blogging, at last.


Yeah, I think I need to blog out something sebelum cuti rehat aku berakhir.

Dah 2 tahun aku tak buat kerje2 decor, rindu nak pilih warna cat, rindu nak pilih lampu hiasan, rindu nak pilih....

I won't go bitching abt my new job even though how much I hated it, I just have to embrace it for a little more then just awhile I guess, I know sejak menjak keje gomen nih, waktu aku lebih banyak habes kat office jer.

I keep asking the senior staff yang aku panggil mummy and mama (since I was their lil baby dlm office tuh... gagagaga), "Mcm mana mummy leh cope for 30 years working here, and bestnyer you've got just another 6 to 7 years nak pencen, and I like having another 30 years to look about", and secara baby manjanya aku menjerit "NOOOOOOOOOO, 30 years!!!!!!" gagagaga. They just laugh, mama and mummy pun start bercerita about the past. Yes, dulu maybe a bit physically penat, with all the bus rides nak gi keje, no computers, no internet, no digital. But dulu emotionally and fikiran tak intense mcm sekarang. Nowadays semua nak cepat, things get more complicated than it used to. And guess what, officer yang kerje kat bahagian R&D a bit more I say, rehat sket berbanding kami yg bekerje di bahagian Service ni. Yes the pressure kat bahagian Transferring Technology ni mmg sgt mencanak berbanding org2 yang buat research.

"Oh, ye ker Mama?, pasnih nak pindah R&D ah", then mama pun kata "Nanti bwk mama skali yer, mama pun penat, lagipun nanti boring fahy takder", "Yeah, I'm bored when you're not around" mummy pun nyampuk, awwww, even though maybe they just berseloroh jer, but those simple thoughts of them trully buat aku tersipu-sipu. Yeah when I'm blushing, you'll notice. ;)

Nama jawatan "Research Officer" tapi kerje jadi event organizer. At first I thought org yg keje kat sini just jaga or hias bahagian pameran kalau ader event. But way no, you have got to do more than that, and the "hias-hias" part let the scientist do it on their own. *sigh. We just have to organize and sediakan the space for exhibition. Daaarrrnnn, I want to decorate!!! huhuhu... Tuh tak sentuh lagi part of being the secretariat of a conference. Gowwd I hate layan people! And I find that acting being polite mmg sgt memenatkan. Lebih2 lagi kepada beratus2 org. It is just like being a recorded message and drain hell out of your batteries. At least now, aku appreciate ppl yg bekerja in services line mcm the hotelier, the restauranters yang melayan all sort of ppl.

Opssss, I said I won't bicthing abt my current work, didn't I? gegegege... But then again, maybe just being there are more than a mere blessing in disguise. Allah slalu ada tujuan nak aku lalui sesuatu. Then I view the world in a way that will help me to see the good reason why I should be there...

Disitu aku terlatih berurusan dengan org, how to be calm bila in deep shit, what ppl like bile interacting dgn dorg, mcm mana nak pujuk org and lots of interacting stuff. And makin lama the polite thingy makin dah terbiasa, lagipun aku mmg polite. gegegege....

Disitu aku kenal my colleagues, others yang dulu mungkin aku tak kenal pun. And apa yang lebih berharga is the bond antara kenalan bukan sekadar casual, tapi maybe a bit more than that. Kalau kat rumah ader Umi n Ayah, kat opis ader mummy, mama, ibu, bonda, mama ann, haa pelbagai jenis mak2 aku ader. gagagaga, aku mmg gedik. If my presence just being there makes them happy, then, it is meaningful to me.

Disitu aku tolong ringankan beban dorg. I know the work load, and I know if I'm not there, dorg mesti lagiii penat. And I'm just being me, bila dapat kerje mesti buat bersungguh-sungguh, maybe takder manfaat pun to me tapi I hope it will serve others.

And satu perkara yang aku paling tak dpt lupakan ialah, perkara yg diucapkan di dalam ceramah agama yang accidently aku dengar tak ingat kat mana - pahala bagi org yang terlibat dalam menyampaikan ilmu dari seorg kepada orang yang lain. Aku tergambar laptop aku yang digunakan oleh golongan cerdik-pandai untuk menyampaikan ilmu2 melalui powerpoint presentation mereka kepada org lain. Yess, laptop aku nih terkandung sekelumit ilmu dari himpunan dari powerpoint2 conference. And those conference partipants nak giler powerpoint2 nih since edaran tak boleh dibuat selagi tak dpt consent dari speakers takut copyright infringement (ayat akue guna nak bgtau paticipants giteww, gegege). So, I should appreciate these ilmu as the participants appreciate it much.

So, to those yang menunggu-nunggu of a latest decor, rasanyer chances are slim. Maybe ader la satu rumah yg aku tak tunjuk lagi, but wait lah, until ader mood nak edit gambo. ;)

Darn, besok dah masuk keje. I hope semua okay...... I hope I still can stand for little bit longer than I thought.

mrFarhy: Awww, baby manja, tua bangka tak sedar diri. Sudeyhh....

7 comments:

Muhammad said...

salam

at last
ada juga update ..dari mr farhi !!
yipeeeee

:-)

cool huh

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Ye lah Megat, ader org kata blog I dah jadik jeruk gitew. :D Nak buang kat tong sampah katanyer. gegege...

Aper yg cool nyer?

Muhammad said...

orang tu cakap " jeruk purut " sajork. bila masa pulak dia kata " harus buang dah nieh..nak recyle pun tak der tong yg mahu " ???. ( suka tambah skrip kamoo nieh )

ahahahah

hurm...cool lah , u dah menulis balik.hohohoho

eiza said...

punya la lama nk tunggu update dr mr farhi ni..
kalau blog ni rebung dah jadi buluh dah...

kirana said...

teringin nak decor..meh la decor umah akak :)

Anonymous said...

at lastt, hupdate gak blog neh!!sukaa bangatt!

Anonymous said...

update lagi please... -fufu-