Tuesday, May 26, 2015

[Product Review] TRIO CUISINE WAFFLE MAKER TWM-9017

Well well, aku nih memang pengguna tegar LAZADA. Maybe mostly because it is convenient and banyak barang yang boleh aku compare. Kekadang ada jugak barang-barang yang susah nak dapat kat Malaysia atau tak pernah aku tengok dijual di kedai elektrik runcit. Contohnya waffle maker dan ice cream maker memang aku tak pernah nampak dijual kat kedai-kedai. So, haritu aku pun belilah waffle maker kat Lazada dengan harga yang agak berpatutan.

So, pandangan aku tentang TRIO CUISINE WAFFLE MAKER TWM-9017 nih:


Pros:
1. Harga berpatutan
Time aku beli RM63 (and aku ada pakai LAZADA coupon worth RM25 masa tu) tapi harga sekarang dah RM55 jer. Ciss lagi murah. Aku tak boleh nak compare dengan harga pasaran luar sebab kat luar memang susaaaaah sgt nak jumpe waffle maker. Spesis terancam katanya. Kat UK pun jarang jumpe, maybe sebab tu Malaysia tak dijual.

2. Senang digunakan
Aku boleh buat 12 keping waffle dalam 30 minit jer. Umi pun terkejut bile aku buat waffle cepat. Lagipun iron dia non stick, so tak perlu nak grease sangat lah sebab dalam adunan dah ada mentega, jadi adunan tak melekat kat pembakar.

3. Grid yang agak dalam.
Dulu aku ada pinjam waffle maker cap cokia dari kakak kawan aku and grid dia mcm cetek sikit, so aku tak berapa suka ah. Biasanya grid cetek ni adalah jenis regular waffles yang aku rasa cater for Americans. Aku suka waffle yang dalam macam waffle kat A&W Ampang tuh, sedap weeehh! Jenis grid tebal nih normally merujuk kepada belgian waffles lah, so seswai ngan kehendak aku.


4. Bentuk segiempat sama.
Apa kebaikan bentuk nih? Haa, korang leh reheat balik dalam toaster kalau ada masak lebih yang tak habis. Toaster akan buat dia crispy siket kat luar yang menyebabkan lagi umphhh!

Cons:
1. Pembakaran tak sekata.
Hmm, ni je lah yang tak berapa nak bestnya, dia perang (brown) kat sesetengah tempat dan ada tempat lain tak berapa nak perang. So macam mana nak selesaikan isu nih? So guna lah toaster biasa jer bila dah waffle dah set/masak. Biasanya aku akan terbalikkan waffle tuh dalam grid supaya yang atas pulak dibakar di grid bahagian bawah.

Verdict:
3/5 - Boleh lah untuk beginner, harga pun berpatutan kan.

Nak beli? Click sini cepat! 


So, tunggu ape lagi, pi wat waffle. Nih aku sediakan sekali dengan resepi waffle yang aku guna and Umi suka. Actually resepi waffle nih for regular waffles sebab resepi belgian normally pakai yis or orang melayu kater ibu roti gituuuu. Tapi aku malaaas nak tunggu sejam kan untuk activate yeast, makanya guanalah resepi regular waffle on belgian waflle maker. gitooooooo. :P

2 biji telur (asingkan)
2 cups tepung biasa
4 teaspoons baking powder
1 1/2 cups susu
1/3 cups butter cair
2 tablespoons sugar - suka ati nak pakai gula apa, brown sugar ker, gula batu ker, stevia ker khaan.
1 teaspoon vanilla - aku suka lebih sket sbb nak cover bau telur :)
1 teaspoon salt

a) Ayak tepung dengan baking powder dalam satu mangkuk. Then, masukkan semua bahan lain kecuali putih telur. Kacau sampai rata.

b) Pukul putih telur sampai kembang. Then, masukkan putih telur dalam adunan a) tadi.

c) Panaskan grid, then bakar sampai golden brown.

SENANG GILERR!

Fahy: Pasni nak try resepi Belgian Waffle guna yeast pulak. Nak tengok apa beza.

Tuesday, May 05, 2015

from the OLD [ draft ] - unpublished

Duhai angin,
Dengarkan naskah duka ku,
Dan biarkan aku lepaskan,
Dendam dan rasa berbeda,
Dalam diam ia membisa,
Dari sudut benakku,
Dan bawalah ia pergi.

Duhai hujan,
Titiskan rahmatmu,
Tutup kelemahanku,
Taktala berlinang air mataku,
Terus jatuh di telapakku,

Tenangkanlah raguku,
Biar tak tertampak di khalayak,
Dan bawalah ia pergi.

Duhai mentari,
Sinari kegemilanganmu,
Sentuhi wajah kusamku,
Selarkan semua duka,
Suntikkan aku,
Semangat yang membara,
Supaya hilang terus,
Susah keluh hatiku,
Dan bawalah ia pergi.

Aku tulis or should I say taip sajak ni on 20 Julai 2012 tapi tak pernah publish. Tersimpan di antara 7 draft yang aku karang tapi tak siapkan lagi.

Fahy: Pasni nak publish semua draft. Konon la kaaan. gagaga.  

[TIPS] Toilet training for DUMMIES

Ahah! 2 years since my last blog! A record! YEY! :P

Baru jer keluar hospital 2 bulan dah cerita pasal tandas, yucks! Ceritalah pasal pengalaman 2 bulan kat hospital kaan. Naaah, it will be too depressing, and I don't need your pity. giteew.....

Anyway (mak and adik aku sukaaaa sgt guna "Anyway" bile berciter :P), kenapa aku beria sangat nak letak post pasal ni? Well, mulanya begini....... (pose pandang langit)

Bilik aku ni ade toilet yang kongsi dengan tetamu. Jadi toilet ni ada dua pintu lah, one from my room and lagi satu dari living room. Toilet ni pulak ada dry area and wet area. So, yang tak tau ape dry area or wet area ni, nanti aku detailkan kat bawah. 

Tengah aku syok layan youtube kan, tengok Asia's Next Top Model kat atas katil (ala, aku nak tengok teknik kreatif fotografi jer.... ;D), terdengar orang masuk toilet. Aku pun wat dek je lah sebab ingat family aku kan. 

Tetiba aku dengar mcm org spray air dari hand bidet ke atas lantai dry area. Well, telinga aku ni mmg tajam gitu, org spray guna bidet atas lantai pun aku dapat tau. Aku diam je sbb tau pengguna tu definitely tetamu bile terdengar suara orang tu berckp dgn ayah. 

Then beberapa minit aku dengar ayah memerah air, nampak sangat air berkecah kat atas lantai dry area bahana tetamu tadi kan. Dahlah dry area tuh takde lubang air keluar yer (sebab lubang keluar kat wet area jer), so THANK GOD bukan aku yang mengelap, sebab geli kot nak perah bekas air orang. EWWWWW.....

So, morale of the story is...... rakyat Malaysia ni tak berapa pandai menggunakan tandas and SUCKS big time like fu*king pengotor. Taik hidung takut nak makan tapi toilet kotor tak mengapa katanya. Yes I am particular about kebersihan toilet sebab aku tengok even neighboring country si Singapore tuh ada squeaky clean toilet. Kat UK toksah cerita lah, aku rasa "happy" bila masuk toilet dorg yang bau lavender and toilet seat bersih. Eventhough mat salleh sama la mcm org cina iaitu berak lap sajew (ewww), tapi tahap kebersihan sangat berbeda. Ala, melayu, india pun samalah pengotor, satu Malaysia katanya. 

Jadi, oleh kerana kita pun dah nak puasa pada Jun nih and raya Aidilfitri 2015 pada Julai, meh aku nak bagi tips sikit untuk dummies yang sore loser tak reti nak guna toilet properly. Aku taknak guna istilah "orang kayjee" sbb nanti ada plak org terasa, aku rasa terms sesuai for it mmg Dummies lah (or should I said melantun-lantun peghaknya).

1. Respect Toilet Seats!
Come on, nama pun seat kan. Ada aku nampak ko cangkung atas seat dlm flight or even train ka? Haih, buasir apa kene cangkung. Dulu aku ingat org melayu jer yang cangkung, rupanya orang cina pun samaaaaaa. Kalau iya nak cangkung sangat, angkatlah toilet seat tu kan, tak perlu nak mencangkung atas seat. Mmg lah bahaya, tapi sapa soh cangkung? Lagi satu yang kencing berdiri. Susah sangat ker nak angkat toilet seat? Bagi yang muslim tuh, tahu tak banyak kebaikan kencing duduk daripada berdiri?

2. Respect Others!
Nak tau kenapa wujud orang-orang yang pemalas nak angkat toilet seat nih? Sebab mereka nih sangat tak prihatin kat orang lain. Sikap "yang penting aku lepas" jer. Aku punya lah concern about pengguna lain selepas aku, aku siap lap toilet seat lepas aku guna kalau ada air sikit kat bahagian depan. And sometimes bile aku guna banyak tissue paper (opss, sorry environment! tapi since toilet seat sangat kotor kaaan, terpaksa guna more tissues), aku akan simpan till the end dan aku guna sisa tisu tu untuk lap lantai kalau ada bekas tapak kaki or berkecah dari air cuci seat yg kotor tu. YES, I do to that extent! Bukan nak lap lantai sampai kering pun, just to make the water evenly so supaya senang evaporate kaaan daripada puddle of air atas lantai. Tapi kalau banyak sgt aku tak buatlah, just memadai dengan amount tisu yang aku jari tak basah dari tisu mengelap. Tak lah sampai basah lencun tisu yang aku pegang beria mengelap lantai kan. Tapi kalau lantai toilet tuh dah sedia sgt kotornya, aku biarkan saja lah. Ewwww..... So please rakyat Malaysia, tolonglah fikirkan about others too.

3. Be Attentive! 
Tengok sekeliling sama ada toilet tu bersih atau tak. Sekiranya bersih, please keep it that way. Makin bersih toilet, makin less org gunakan tissue papers and that is good for the environment. Kenali apa "Dry area" and "Wet area". Yang tak paham konsep dry wet area nih senang jer, macam dry kitchen wet kitchen la lebih kurang, dry area adalah tempat yang kering atau minimal ada air di atas lantai and wet area nih mcm tempat boleh basah lenjun. Untuk public toilet, dry area adalah kawasan dimana sinki dan blower berada. Bila basuh tangan tuh, renjis dulu dalam sinki, bukan renjis kat luar sinki sampai terpercik ke muka org sebelah. 

Untuk rumah orang pulak, tengok for kain alas/lap kaki and shower curtain atau glass door tempat shower. Sekiranya ada kain atas lantai, maksudnya tempat tu sepatutnya kering. Wet area di kawasan di dalam shower curtain/glass door yang tiada alas kaki. So kalau nak ambik wudhu' kat rumah orang, berhati-hati bila gunakan bidet atau spray air basuh berak tuh. Sbb normally bidet berada di kawasan dry area. And please kurangkan ambil wudhu guna bidet, kotor kot org guna untuk basuh berak kaaaan.... ewwwwww.... 

Sekadar gambar hiasan.

4. Be a Shy Person.
Nampak sangat aku tak tau nak translate sifat pemalu in english kan. Takkan embarrassed kot? :P The point is, sila tanam sifat malu kepada orang lain dengan memastikan tiada najis yang tertinggal selepas meninggalkan tandas. Kalau hangpa tak malu nak kentut kuat-kuat masa berak takpa, tapi yang penting tolonglah maluuu nak tunjuk najis anda seperti anda malu nak tunjuk kemaluan anda di khalayak ramai. Yang aku geli ni, sisa-sisa yang ada di luar mangkuk tandas lebih-lebih lagi untuk jamban cangkung. Haih, jiruslah bagi semua masuk or pam lah bagi betul hilang. Ini muka kacak cantik rupawan, tapi taik terapung-apung. Ewww.....

5. Be Responsible.
Selepas berak ada tak orang datang nak cucikan dubur or qubul anda? Takda kaaan. So respect cleaners yg menjaga toilet tu. Sifat tipikal orang Malaysia "ala, kang dorg takder kerje la pulak" toloooonglah buangk. Ingat senang ke nak cuci toilet menghadap najis orang tiap hari. Kalau tak reti nak cuci tandas sendiri, maka beradablah di tandas orang lain. Jangan nak mengharap orang lain nak clean up your mess. Be responsible and clean up your own mess! Samalah untuk buang sampah ker, lepas makan kat restoren ker or even shopping trolley yang korang tinggal bersepah kat parking lot nak harapkan orang pungut. Be mindful, bila anda memudahkan kerja org lain, InsyaAllah org lain akan memudahkan kerja anda. 

Well, tu jer lah tips aku. Maybe banyak lagi tips yang lain tapi kalau benda semudah 5 perkara ni pun tak mampu nak achieve, tak guna aku nak tulis panjang-panjang kaaan. Harapnya ada lah orang yang ambil iktibar kalau tak reti gak, lebih baik jadi mcm kucing, korek lubang bawah pokok jer.

Fahy: Tetiba teringat plak buku Dato' Shahnon Ahmad.

Wednesday, July 03, 2013

twisted [BOOK]

I'm thinking nak start tulis buku deko, maybe tittle "Dekorasi Twisted".

Nak buat dalam bahasa malaysia jer sbb english tak terer. gegege. Shadap you, sit down. :P

I won't be using jargon like "nuansa", "kejur", "tatarias" dan lain2 ayat bombastik pom pam dalam impiana or anjung seri tuh. My words would be like soooo santai. Short but precise, ala bahasa pasar yang indah gitooo. Bila baca mcm karya bahasa sastera yang gunakan bahasa pasar. kaaaaaannnn...... harus kene kejar dengan DBP.

Buku aku tak nak kata don't do this and don't do that, no rule and no laws, just do everything that you like, my book will give some ideas and tips untuk dapatkan deko yang simple but berkesan.

So, adakah anda akan membeli buku deko twisted ini?

Fahy: Bila ada cita-cita kene tulis supaya cita-cita jadi kenyataan. Ikut kata Uncle Padilah Kamcah ni. gegege. Amiiinnnnn. Doa-doakan lah yer. :D

Monday, June 10, 2013

[5 Thingy] I HATE in {Muvie}s

This entry dah lama dalam status "draft", daripada dok terperuk better aku post kan jer.

Nak wat project post baru dalam blog, 5 THINGY! :P

Kira mcm top 5 bender yang paling aku suka atau paaaling aku benci. But please, these Thingy things are not meant to be followed or to be taken seriously. It is just my personal preference, my diminutive naive taste. Semua orang tertakluk kepada citarasa dan pandangan masing-masing kan. Lagipun aku nih memang a very very very boring person kaaaaan. gegege.

Meh aku start with 5 Thingy yang aku paling benchiiiii di dalam movie.

[5] Sports Cars & Motorcycles
Tak kira lah apa jenis kereta sport atau motor lebih2 lagi motor kapcai mat rempit. Akuuu paling antiiiiiiii cerita movie berkisah dua mesin nih. Maybe sebab realitinya aku x berapa suka bwk kereta dan rasa motor adalah kenderaan paling menyibuk atas jalan. Rasanya jalan jadi lebih indah tanpa motor, tapi nak wat cane, kang bila semua bwk keta pulak jadi lebih tragis. Lebih2 lagi bila bwk keta mcm bwk motor, ayoo haruuuu.

[4] Sword Fights
Ah goooossssh, lawan pedang memaaaang bosaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan. Ting tong ting tong clash iyaargh. Walaupun aku tau bkn senang nak hunus2 pedang tuh, tapi dah takle nak terima dah, lagi2 kalau citer medieval. Tapi kalau pompuan lawan pedang dengan special effect atau aksi stunt lompat2 bagai, uuuuiiiiiih, tuh takper. gegege.

[3] Battlefield
Tuhaaaaan, tooolonglaaaaah, dah la lawan guna pedang, pastu scene hunus x sudah2. Pastu nak kene ramai2 jerit dan maraaaaaa ke hadapaan. Yang pakai senapang pun aku xleh terima. Tapi kalau ada arrow atau magis ala Harry Potter atau kat angkasa, yang ader pertarungan lain dari yang lain, yanng ituuu aku leh terima sebab dia tunjuk kreativiti berperang yang bukan lazim. Well maybe aku nih hippies kot, "Peace, Make Love Not War". :P

[2] Horse Chase
Tak thrill langsung la tengok 5 kuda kejar satu kuda. Org yg tonggang kuda tuh mungkin rasa macam gah bawak kuda laju2, bukan sume org boleh buat. But come oooon laaah, sian kuda tew. :)

[1] Dua jantan rebut satu betina
Ya Tuhaaaaaan, ingat ni citer Animal Planet kaaah? Tau2 lah cth cerita apa kaaaan, kalau si director Twilight tuh punyer citer semuuuuuuuua la ader cenggitu. Cube kalau si pompuan tuh huduh lencun, mau nyer laki tuh ndak kan? Dalam mubi la kaaan, kat luar tuh lain citer. gegege.

So the worst bila lima2 elemen nih dimasukkan dalam satu muvi! Mmg mcm muvi yang sengaja dibuat untuk sakitkan ati aku kaan. gegege.

Fahy: Bila laaa Malaysia nak ada suspense thriller. Asyik2 gangsterism, mmg indah betul culture Malaysia.


Tuesday, February 19, 2013

{TWISTED} Jiwa

Owh how much I wish I could write again,
Flirting with words,
Telling the untold stories,
Sharing unintelligent thoughts,
Depicting world in a my own glasses.

Then again, sepatutnya aku menulis perihal kerja,
Tapi makin layu di pejabat,
Makin kering semangat,
Macam tertunggu-tunggu sesuatu keajaiban,
Lelah mengubah segalanya,
Tapi tak kunjung datang,
Tunggu sebentar lagi,
Sehingga tiba ilham.

Fikiran selalu melayang,
Yang dihajati,
Yang dirindui,
Yang disesali,
Yang diharapkan,
Yang ditangisi.
Tapi tak semua boleh dikongsi,
Sebab perasaan tidak sama dengan huruf,
Sebab huruf kadang di salah erti,
Maka pilihan yang biasa sahaja aku lakukan,
Terus berdiam,
Tetapi fikiran melayang-layang.....

Fahy: Dah 2013 dah ye, nothing futuristic pun dunia. Setakat telefon pintar yang boleh disentuh-sentuh, teknologi kadok yang sepatutnya ada 20 tahun lepas.

Saturday, June 09, 2012

{Introductory} of the [beginning] of an ENDED (journey)

NEWPORT, Ore. - Agate BeachA 149.6 tons fishing dock of concrete and steel measuring 66 feet long, 19 feet wide and 7 feet high made an incredible journey from Japan tsunami across 5,000 miles (8,050 km) of ocean that ended on a popular Oregon beach.               
CBC News,  June 6          




Just imagine, dengan izin Allah jasad seberat 150 tan tuh boleh travel sejauh 8,050 km tanpa halangan, inikan pula aku yang berat 70 plus minus 2 kg ni kan, lagi senang dibawa arus. gitewwww. Hellow, ai berat tulang hokkay. :P Kalau dock tuh ader blog mesti dia dah tulih "Memoirs of a drifted dock", ala2 pakai cat putih, pelampung merah, algae kembang gituu. gegege. Maka, aku pun rasa tercabar dengan sebuah dock yang mungkin berupaya menulis cerita dan pengalaman yang hebat selama 15 bulan dia belayar. gegege.

Aku sebenarnya agak malas nak bercerita dalam blog dah sebab aku sedar orang lain mungkin ada cerita yang lebih sensasi, pengalaman yang lebih berisi, pengisian yang lebih terperinci dari aku. Tapi pikir balik, lebih baek aku tulis gak, untuk aku simpan, abadikan pengalaman aku si rookie traveler yang tak seberapa nih, untuk aku ingat kembali, sebab bila dah tua nih kita makin cepat lupa. Ye laaah, aku sedar aku dah tuaaaaaaa. Yey tuaaa! gegege.

Lagipun mana la tau, pengalaman aku nih jadi panduan dan pedoman untuk umat akan datang kan, yang kalau idok asyik2 terjumpe blog deco aku yang lama2 tuh kaaaan, ala2 mcm nak bagi signal lah nih, yang aku dah tak wat deco sgt dah skang, dah berubah arah ke travelogue giteww. kaaaan. tui tui. :P

Since aku nih pun tak lah fasih nak bercerita melalui kata-kata kan, bila org tanya "Trip macam mana? Best?", aku dengan jawapan straight forward ikhlas aku, "Okay" jer. gegege. So lepas ni bila orang tanya, aku boleh lah jawab lebih siket "Sila layari blog nasik-lemak-umi untuk cerita lanjut", dengan tangan hayun2 bak gaya pengacara Nona. gegege.

Entry ni kiranya prologue kepada travelogue Day 0 aku. Bnyk tul logue2 nyer. Korg boleh lah berdialogue di dalam komen yer nanti. :P

Begini kisahnyaaa....... (muka ngadap langit ala terkenangkan kisah2 lalu). gegege.

Journey aku bermula pada detik dan saat aku terserempak dengan satu iklan travel tours yang mempromosikan ship cruise dalam paper pada 2 bulan yang lepas. Pada waktu dan ketika itu, melihatkan harga yang terpampang agak berpatutan, maka tergerak hati aku untuk menghubungi si dia, travel agent tersebut untuk bertanyakan di manakah "port of disembark" cruise ship terbabit. Alangkah terkezutnya aku yang kapal tersebut tidaklah berlabuh di Malaysia tetapi di luar negara. Purak-purak aja terkejut, sbenarnya aku berharap cruise ship tuh termasuk dengan flight skali tapi sayang seribu kali sayang, si travel agent itew idoklah semurah itew. Aku lak yang naive ni plak tanya, "Visa macam mana?", lantas si Ahsoo di hujung talian membalas, Malaysian tak perlu visa untuk travel negara Europe. Ini sudaaa baguuuus!

Tapi bayangkan untuk 8 hari cruise di Mediterranean adalah lebih murah dari 4 hari cruise di Malaysia. Memang tak munasabah betul harga cruise ship kat Malaysia ni, stakat pegi Krabi, Phuket, Penang jer tapi harga macam pergi obersea. Eh, mmg obersea pun. gegege.

Maka aku pun dengan gatal jari pun try lah search for cheap cruises, saje jer lah kan nak selidik cruise apa yang ada di luar sana. Dan tidak semena-mena jumpa lah website Expedia dan aku pun terjumpa lah satu cruise 7-night Eastern Mediterranean Greek Isles from Venice yang melawat beberapa tempat di Greece dan dated from 26 Mei to 2 Jun yang sangat murah berbanding harga pada bulan-bulan yang lain. Terperanjat beruklah aku dengan ketidak adilan harga iteww, maka terasa debar di hati untuk tidak melepaskan peluang keemasan inew. Tapi tup-tup, bila sesajer aku nak try booking kat expedia tuh, dier expect kita nih resident of Canada or US sahajork. Deeemiiit!

Tapi aku taklah cepat berputus asa, aku sedar yg Expedia tuh jadi perantara dengan the real cruise ship, so aku pun bergegaslah meng-google lantas terjebaklah aku ke kancah Norwegian Cruise Line dan harga sama mcm dorg offer kat expedia. Aku mulanya takderlah nak pegi sangat tapi bila tengok harga untuk May 2012 start with $449 (RM 1,400) per person berbanding untuk May 2013 jadi $749, aku jadi tempted gilaaaaaa. Tak leh jadi nih, kang pegi bulan lain dah tak dapat harga tuh. Hellowww, harga tuh untuk bilik dan makan minum percuma untuk 8 hari taw!!!!  Jadi aku pun gatal la tangan google la plak flight to venice, nak tengok berapa harga tiket.

Korek punya korek, ticket Luthansa lah yang termurah RM3,393.19. Hmm, pikir punya pikir rasa mahal la gak ticket tuh, aku pun mula merasakan macam tak jadi pegi dah. Pastu aku saje lah godek2 AirAsia, mana lah tau ader ticket murah gi memaner. Aku ternampak Sri Lanka, and saje jer test tengok harga sebab aku rasa tak ramai orang ke Sri Lanka kan. Aku pun terjumpa dengan harga flight Sri Lanka yang agak murah. Then aku saja carik ada tak flight dari Sri Lanka ke Venice, tup2 ada flight Qatar yang transit kat Doha. Tapi harga ticket flight tu dalam Sri Lanka Rupee la pulaaak, sbb flight dari Sri Lanka kaaan. Aku pun gigih  la menconvertkan duit LKR ke dalam RM kaan; ele mcm la susah sangat kan, skang google jer dah bole dapat nilai. :P Then guess what! Kalau aku amek flight ke Sri Lanka then ke Venice melalui transit di Doha (saja nak wat korang  fikir sket kaan, gegege), harga ticket jadi kurang RM500 dari harga ticket Luthansa tuh! Hellllllooooooowwwww, haruslaaa aku pegi! gegege.

So, first step aku dapatkan ticket termurah untuk AirAsia ke Sri Lanka, so dapatlah pergi pada 20 Mei, dan balik on 5 Jun, lama la gak kaan tapi sbb nak ticket murah punya pasal, return date tuh jer dpt special offer. Asalkan tarikh cruise ship diantara date flight tuh kira okay lah. Actually lagi lama cuti, lagi aku suke kowt. keh keh keeeh. kijaaammm.

2nd step beli ticket Qatar Airways plak. Memula aku ingat, bila dah sampai Sri Lanka (Colombo) nak terus ke Venice on the same day, tapi pikir balik sebab dah alang2 sampai Sri Lanka, better aku singgah beberapa hari kat Sri Lanka. Lagipun aku rasa duduk kat Sri Lanka murah siket berbanding dok lelama kat Italy kan. Bayangkan antara 20 Mei hingga 26 Mei sebelum cruise date, ader 6 hari lagi, kering laar aku dok kat Italy tuh weeih, bilik sehari lebih Euro 50 jer memanjang. huhuhu. So, hati pun berbisik soh beli ticket pada 22 Mei pergi Venice dari Colombo dan balik pada malam 4 Jun, yang ticket balik 4 Jun tuh plak aku amik transit di Doha 20 jam supaya leh la lawat Doha sehari sebelum flight ke Sri Lanka.

3rd step, beli ticket cruise. So basically nanti cruise ship nih akan berlabuh di 4 buah port kat Greece. So, in a way menjelajah la jugak kepulauan Greek tu kan. Aku pun tak tau apa la yang ader kat Greece tuh, aku sbenarnya nak ghase nak kapal cruise jer walaupun dah penah naik oil tanker kaaan. Itu lain hokkay. :P So, bertolak 26 Mei dari Venice akan pulang 2 Jun pun di Venice gak.

Faham ker tak niiiih? Meh aku summarize it in a simpler way. KL - Colombo (2 hari) - Doha - Venice - Greece - Venice - Doha (1 hari) - Colombo - KL.

Jadi, disinilah bermula Pengembaraan Geng (upin ipin kaaah?) aku ke Sri Lanka, Italy, Greece dan Doha. Memang aku tak sangka langsung aku akan pergi tempat-tempat nih sebab semua tak masuk pun dalam wishlist places to visit aku. Pastu normally aku plan for at least a year ahead, tapi yg ni aku start book ticket sume on 29 April and flight ke Sri Lanka on 22 Mei! Maknernyer aku ada kurang dari sebulan untuk plan everything! Panic la gak, sebab aku bukan jenis backpacker yang gi travel gegitu jer kan. Tapi masa tuh aku memang nak sangat kuar office pergi somewhere jauh dari Malaysia, aku tengah dah kurang bertenaga kat office, walaupun tengah bz la gak, tapi aku mcm dah tak bersemangat nak wat kerja-kerja. Mmg passion aku definetely kurus gila, aku tak tau nak perah macam mana lagi dah. Tu yang aku bantai jer pegi, duit ada ker tak pun aku tak sure, nanti korek lah mana2. Giteww, ala2 mcm korek idung leh kuar duet kaaan. gegege.

Waaah, panjang dah nih, nanti korg bosan baca, alasan tak tau nak tulis apa lagi dah kan. gegege. Nanti aku start with Day 0 aku eh. Pastu aku aku citer satu entry untuk satu hari travel yang ader 17 hari maknernyer ader 17 entry aku kene ceritakan. Pengsan lah aku nak menaip weiiih, ader mesin auto type tak? Letak kat kepala terus kuar aper thoughts. gegege.

Ni sajer nak letak gambar preview, lama kan tak guna blog, so nak tengok kesenangan post gambar okay ker tak.

Ehhh, senang jer lah post gambar skang, senang keje aku! Drama sangat gambar kaan, giccewwww. :P

Tunggguuuuuuuuuu.........

Fahy: 3 hari weih nak siapkan satu entry nih jer, memandai jer aku janji 17 entry. huhuhuhuhu. gegege.

Tuesday, May 01, 2012

2012 first {TEST}run, or [TEST] and run.

OhmaiGee! This new template is soooo COOL! Siap boleh pilih type of VIEW kat belah atas kiri button HOME nun and terus wa jatuh hati kat view "Flipcard". Terus rasa nak blogging lagiiiii wa cakap luuu. Tak rugi wa tinggalkan FB, awwwww. :D

Opsss, ahaks, masuk tak bagi salam, 2 tahun summore. Kejap jer kan masa berlalu. gegegege. Pasni lagi 2 tahun laah korang tunggu. gagagaga.

Arghhhh, tengah xder mood nak wat keje, rasa extremely sluggish. I need new excitement! Sedang merancang seswatu pun, tapi tunggguuuuuuuuu..... gegege..

Eh, how la nak view comment using this template nih weeh? Pening akue.

Fahy: Dulu mrFarhy, skang Fahy jer. gegege. Ader ker org baca lagi neih? gagagaga. Whutever.