Tuesday, January 30, 2007

Siapa yg [nak] kawen neh?

Badrul yg nak kawen, tapi bilik org lain pulak yg dimakeover mcm nak kawen... Mcm maner tuh? gagaga....

Aku pernah wat rumah Bad neh dulu kat Lestari Perdana, Seri Kembangan (tengok [TWO ways] lane in a [TWO ways] lane). Disebabkan dier puas ati ngan hasil kerje aku (eceh.. :P), dier pun mintak tolong redecorate rumah mak dier lak sempena hari persandingan kat rumah tu kelak (aku mcm bosan guna perkataan "nanti", so bagi sket perkataan BM formal, guna "kelak" plak... gagaga..). Aku lak time2 dier mintak tolong lak, aku tngah crisis lagi dalam kepala otak aku... Weiii, aku mental siot. Tapi takper ahhh, Leornado Davinci, Vincent van Gogh ngan Albert Einstein pun semua mental gak mcm aku.... Gagagaga, ader hati la konon nak setaraf ngan dorg. Aper jd ngan Ibnu Sina, Ibnu Khaldun, dan Al-Khawarizmi? Taknak setaraf ngan dorg kerh? Kene balik aku... gagagaga...

Wokeh, ceriternyer si Bad nak bersanding kat umah mak dier 21 Jan 07 kat area Sri Serdang. So selaku designer fav dier, (huhuhu, sebab payment aku murah la kan... hehehe) dier pun soh decorate mengikut suka hati aku, bukan setakat nak buat bilik pengantin, bilik parents, malah kalau nak ikutkan the whole house aku kene redecorate... Aku lak macam, aiyoh, hmm ohkay... Dah nama pun tngah mental, so tak tau nak jawab ape. gagagaga...

Si Bad dok kat bilik parents dier kat tingkat atas, since Mak Bad sakit jadi Bad soh parents dier tinggal kat bilik bwh. Bad tak mau la kan mak dier mendaki tangga rumah yg curam itu, lantas dipindahkan parentsnya ke bilik Bad kat tingkat bwh tu. Bad pun ambeklah bilik parents dier kat tingkat atas lantas dijadikan bilik pengantin.

Tapi entry kali neh bukan makeover bilik pengantin tau, tapi bilik parents Bad yg aku makeover supaya dorg rase selesa dok bilik baru tuh. Tak lah mkn ati tengok bilik pengantin jer yg cun kan (cun kerh?? :P).. gegegege...

Aku ingat nak buat bilik parents Bad jd mcm ala-ala bilik hotel supaya dorg nak duduk bilik jer keje. Jgn honeymoon sudah, tak pasal2 si Bad dpt adek baru... gagagaga... So konsep kali neh, "bilik hotel yg simple untuk org2 tua", bukan rumah org tua okay... hehehe....


B E F O R E o n e


A F T E R o n e
Hah, budak kecik dlm gambar before tu anak buah Bad yg sgt comel tapi sgt nakal. Takut gak aku dibuatnye kekdg, tengok muka dier ader mcm sumething fishy jer dier nak buat... last2 aku wat keje, aku kunci pintu bilik.. gagaga...

Makeover kali neh simple jer, since parents Bad yg nak duduk, aku tanak bilik crowded ngan brg sgt. Aku decide kepala katil tuh jd the main focus bile masuk dlm bilik tuh. So aku rearrange frame to jd eye level atas bed frame supaya masuk-masuk bilik jer nampak katil yg sungguh "inviting" gituhhh... Aku cat dinding kaler earth tone supaya sesuai untuk mata org2 tua and contrast ngan frame2 sedia ada.

Floor light kat kepala katil tuh mmg dah ader kat umah Bad, aku cume reuse semua brg2 yg ade. Electric organ tuh bapak Bad yg punye, yup kind of musician gak lah pakcik tuh.


B E F O R E t w o


A F T E R t w o



B E F O R E t h r e e


A F T E R t h r e e
Bad bagi langsir lama yg nak pakai kat bilik tuh. Langsir tuh still cantik, ader 4 bidang dan panjang (tinggi), yg asalnya bukan dari bilik tuh. So aku decide nak tutup the whole dinding area tingkap dgn langsir supaya nampak mcm tingkap tuh besar, ala-ala hotel lah. Tu jer lah, okay sket, tak membazir langsir-langsir tuh.


B E F O R E f o u r


A F T E R f o u r



B E F O R E f i v e


A F T E R f i v e
Aku taknaklah sisi almari jd "penutup" tingkap kat hujung tuh, so aku alihkan almari ke dinding besar supaya tak menghalang tingkap sgt. Aku alihkan meja make-up ngan wardrobe laci kat depan tingkap supaya tak crowded sgt kat situ. Mmg muat2 jer. Satu frame gambar besar dari dinding atas katil aku letak atas wardrobe laci tuh with some of picture frame yg vintage. Siap ngan lampu kecik yg asalnya dah berabuk do'oh (loghat kelantan for "sgt". hehehe :P)


B E F O R E s i x


A F T E R s i x
Nampak tak lines coklat pekat yg aku buat ala-ala frame coklat cair tuh. Aku nak buat mcm style dok dlm hotel cottage, mcm ader kayu lah kan. huhuhu, tak menjadi sgt... Sbenarnye taknak membazir cat, sbb tuh gunakan sepenuhnya cat yg ader. Tapi mmg leceh kerje2 cat kali neh. Semua lines tuh aku buat free hand jer, tak pakai masking tape langsung. Penat sey. Aku malas nak masking2 dah, hehehe.. Tapi Alhamdulillah, tak comot kerje cat aku sejak gunakan "leveler" pemberian kakak aku maser besday. Yey! Thanks Ak Lin!

Tu jer lah makeover kali neh. Takder la special maner pun. Tapi Alhamdulillah si Bad yg excited tengok bilik parents dier tuh.. Mekasihhh...

I'm one happy contractor yg mental... :)

mrFarhy: Nanti aku letak entry bilik pengantin lak. Tungguuu....

9 comments:

LiNdA @ Da-Da said...

Waaahh.. what a huge difference from the before and after pictures. Bila tengok pics after makeover mcm rasa kat tempat laen lah pulak... (mmg patutlah pun si Bad tuh excited)

Simple and elegant n tak berserabut mcm memula tuh.. yg penting bilik tuh stylo on its own.. (mmm, kalo aku sure dah takley nak pk nak rearrange camneh, tengok brg2 yg berterabur tuh je dah jadik stress.. hik hik.. itulah sebabnya ada farhy kan?? ;-))

Everything is well blended (not ice blended, k?? hehe).. yup, from choice of colors to the positioning of furnitures.. U have carefully thought of everything yaa.. Mmg x disangkalkan lagi, U really hv brilliant ideas!!! :-)

Congrats!!! Really RESPECT that U managed to pull it thru despite hvg one of ur 'down time'. :-)

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

ye ker... thanks kak Linda for the comment. Sbenarnye Fahy tak rase sgt makeover kali neh really special, but cara kak linda ckp tuh membuatkan mcm cun giler.. thanks!! :)

LiNdA @ Da-Da said...

u're most welcome... =)

Roti Kacang Merah said...

Alaaah downloading gambar tak habis habis larrrr.

But from what I see dari apa yang ada...CUN!!! Simple and serene... sesuai utk org2 tua!

Cepat lah buka flickr!!! senang nak tengok!

ummi said...

Hello.. farhi..this is another Kak Lina.. a friend of Nana. I like the color.. does the color goes with age? I am not that tua..but I like it. I have told Nana yesterday that I would like you to do up my children's room. A girl and two boys. Maybe sometime in early April. So can I book you now? I have been following your blog especially all the makeovers.. really really nice.. keep it up.

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

TenChuuu Ak Lin. Tapi warna bilik mcm hampir nak sama ngan bilik wedding ak Lin kan? gegegege.. fahy mmg guna flickr ntuk store gamba2 tuh. nak bg tengok camner?

Hye Kak Lina. Yup Nana ader citer pasal kak Lina quite sometimes. thanks for reading my blog! terharu sgt sgt sgt.. April!!! Absolutely cannn...! By the way, takderlah warna tuh just for org tua kan, but takkan nak cat the room with bright colours mcm whut i did for bachelor's room. tu jer.. Saya pun suka kaler2 choclatey mcm tuh, cume taknak guna dat colour too much sbb dlm Impiana kaler tuh mcm way too slalu digunakan. Don't you think? :) Your room takyah makeover ker? :)

ummi said...

Memanglah nak.. nak warna coklat.. ala2 hotel gak.. biar balik keje rasa macam duk kat hotel..cosy..best gitu kan.. lupa pulak..living and dining pun nak buat jugak.. tenguklah nanti bila dah get ready masuk rumah baru.. as advice by nana, i will bring you over to my current house and the new house to show you around what I have now and where to put them in the new house..tak sabar tuh..

Anonymous said...

pakcik nak cakap satu jer. WOW!!! huge different. (bukan ker tu 3 dan bukannya satu? cheh)

pakcik suka kaler tu. sejuk mata memandang. and the panelling, supperb (walaupun simple jer).

tapikan... pakcik rasalah, jam dinding yang kat atas langsir tu tak sesuai dengan tempatnya la. macam tinggi sgt. sepatutnya jam boleh di manipulasikan sebagai tumpuan (masa itu emas). lagipun consider ni bilik org yang berumur. rasanya jam tu kena letak tempat yang senang dipandang. itu jer... lain2 pakcik bagi STANDING OVASION

mr. smith

Anonymous said...

not bad la...tp masih byk kekurangan, tingkatkan usaha dan prestasi lagi...toksah puji farhi ni lebih2, nanti takde kemajuan...heheheh....