Monday, November 10, 2008

REuse REcycle REduce REarrange REvamp

Haa, ni aku nyer 5 RE's, some sort of tag line aku ntuk makeover kali ni. Yerlah kalau biasernyer kat tempat keje government dgn 5 S nyer kan (semak, sampah, serabut, sorokkan, sambil-lewa... gagagaga. Ops, habislah aku kene pijak ngan org2 keje gov kang, gagaga..), aku pun nak ade gak aku punyer 5 rukun kaaaaannn.. :P

Oh well, sbenarnye 5 RE ni aku guna dlm setiap makeover aku. Ye lah, aku anti betul dgn makeover2 kat TV M'sia ni yg semua nak pakai barang baru, then tetiba semua brg dlm bilik tah campak ke mana. Konon nak organize la kan, tapi tak nampak pun dorg susun brg2 lama dlm ubahsuai baru, huhuhuhu. Gagaga, aku jadi bitter nih sbb 3 kali submission aku kat Deco Bersama Eric and Casa Impian tak diterima. Aku anta bilik Umi aku nak diubahsuai, tapi dorg tak terima, tau sgt dorg tak leh terima cabaran hebat mengubahsuai bilik umi. gagagaga... Aku sebenarnye leh je deco sendiri bilik Umi, but I really need those budget dari rancangan tv tu supaya dpt buat bilik umi lagi gempak. But then, maybe aku akan usahakan sendiri nanti. Sampai sekarang aku menyampah tengok DBE and Casa Impian. Damn youuuuu.... gagagaga.

Ok lah, so basically makeover kali ni mmg paling banyak guna 5 RE tu, chewahh, tah ape2 ntah Reduce eyh? Aku pun tibai jer. :P So, rumah kali ni kat Putra Heights, and aku kene hias bilik bujang. Client aku ni, Incik Hasrul, dok dgn 3 org kakak nyer, Nora (kakak), Farah (adik) and Sarah (baby) yg masing2 masih bujang dan dara. Haaa, apa lagi, kalau berminat kat dorg nih, hantarlah borang 32.8E tuh kat kaunter 25 yer, siap dgn gamba 5r lagi. gagaga.. Any takers? :D gagaga, siap promote client lagi tuhh, jadi pimp kejap. :P
Dari Kanan: Aku, Kakak, Hasrul, Adik, and Bebi masa Raya 2007

So, si Hasrul tengok hasil kerja aku kat bilik kawan dier kat Klang dalam entry from S T O R E to B a c h e l o r ' s [pad] then dier pun contact aku sbb teringin nak bilik "baru", tapi memula si Hasrul ni agak skeptic dgn aku siap tengok atas bawah, "boleh ker mamat ni deco bilik aku nih?" Siot je kan, gagaga. So satu hari, aku pi lah rumah dier mcm biase kene usha tapak projek kan, time dier turun bwh nak prepare mkanan for lunch dgn kakak2 dier, aku pun cepat2 susun buku2 and collection barang2 hiasan dier kat rak study tepi katil, just to impress him. Then, bila dier naik jer bilik, haaa, tekejut la gak dia tengok aku dpt rearrange buku2 and brg hiasan dlm masa yg singkat. Chewaaahhhh, tu baru susun buku. gagaga.. Petang tuh terus gi Ikea ngan Hasrul, carik barang. Bekobar-kobar nak hias bilik terus. gegege...

Kali ni aku rasa takder konsep or tema specific, I just want the room to be nicer and more inviting but bolder, yerlah for org bujang kan. Oklah, Yok start!

B E F O R E o n e

A F T E R o n e

Asalnya warna bilik tuh hijau dan biru atas nasihat tukang cat org Indon. gegege. Then aku suggest tukar warna hijau jer since dier suke kaler ijau kan. So aku pun amek warna olive ntuk main wall and moss green ntuk jd feature wall tu. Kedudukan katil asal tuh sbenarnyer dah kira ok, tapi si Hasrul nak bwk masuk ke dalam bilik dia, sofa kecik yg tak guna kat living room bwh, so aku pun REarrange (chewaaahhh :P) katil supaya sofa dpt letak kat tingkap. Aku ni mmg sukaaaa sgt tempat duduk kat tingkap. :)

Langsir plak aku tak tukar sebab langsir tu mak dier jahit woo, so aku ni kalau mak2, umi2, ibu2 yg buatkan ntuk anak2, aku tak sampai ati nak tukar, ader sentimental value di situ. So, aku just try something yg aku tak penah buat before, aku gantung the main langsir tinggi, kononnya nak nampak klasik and kemas sket. ptuuuiiiihhh... :P

Lampu kat atas frame gamba besar tu asalnyer takder eventhough ader point ntuk lampu kat situ. Aku lak terjumpe lampu dinding kat umah Hasrul yg tak digunakan. So, apa lagi gunakan konsep Reuse and Revamp lah. gegege..

Lampu dinding yang aku jumpe tuh asalnya kaler kind of metallic golden grey, tapi aku tanak ah kaler tuh, so aku spray paint dgn kaler hitam and cabut mangkuk kaca lampu tuh,then aku balut handle mentol dgn sort of burberry-ish kain yg aku beli kat Nagoya. Nak bagi lampu tuh nampak maskulin lah sket kan. chewwwaaaaaaaahhhhh.... Shut up, jgn gelak. :P

B E F O R E t w o

A F T E R t w o

Ahhh, tomelnyer kucinggg.. Dlm gambar before ader dua ekor kucing atas katil tuh, yg kat kepala katil tersorok kat bantal tuh namanya Muffin, yg dok atas comforter kat kaki katil tuh namanya Tippin. Tapi by the time bilik tu siap, Muffin dah hilang, tipin lak makin gemuk. Cian Muffin. Salah aku kahhh? :P

Haa, rak buku atau study shelve yg kat belah kiri gambar before tu lah yg aku susun cantik2 sampai si Hasrul terpegun jap. Ade lagi satu shelve di other side sbb si Hasrul ni nerd sket, suke brg to be placed in symmetry... Opss, habeslah kene ketuk ngan Hasrul panggil dier Nerd. gagaga...

Like I've just said before, kenapa aku kene alih kan katil tu ke sini, tapi yg bgusnya katil makin dekat dgn kipas and jauh sket dr tingkap, tak kene matahari masa tidor siang (gegege), makanya tak panas sgt. So, aku decide kali nih nak letak floating shelve kat kepala katil, aku buat ke kanan sket supaya dpt lukis mural signature a.k.a. business trademark aku. Haa, bebunga tuh dah jadi makeover trademark aku tuh, aku cat sama warna dgn feature wall tadi.

Atas shelve tuh plak aku hias ngan sebundle ranting kayu Ikea tuh, yg mmg dorg ade banyak kat rumah tapi tak pakai, so tak yah la membeli baru. Yg brg hiasan lak sume brg hiasan Hasrul yg mmg dah sedia ada. Bed side lamp kat kepala katil tuh pun dah mmg ade kat rumah Hasrul. Sbenarnyer bed side lamp tuh adelah Ikea nyer Tertia work lamp, tapi malangnya satu kaler hitam, yang satu lagi kaler grey and kaki pemegang lampu grey tuh plak hilang. So aku spray paint hitam lampu grey yg takder holder tuh, and aku pun pasangkan kat kepala katil terus without the pemegang supaya both lampu dapat guna. Recycle jer brg2 supaya takyah beli baru kannn. Cheapskate. Ngeeee...:)

Bedside table kaca belah kiri tu pun actually mmg dah ade kat rumah, papa si Hasrul beli dari Ikea ntuk letak telefon, tapi tak guna powwn. Again, aku spray paint hitam sebab kaler asal warna grey, supaya match la kan. Bedside table belah kanan tu plak sbenarnya plant stand dari Ikea yg harganya around RM20 jer, so ape lagi, dari beli meja mahal, aku pun beli sepasang meja tuh ntuk Hasrul. Lagi satu meja tuh aku letak tepi sofa. By the way, those kind of Lack plant stand dah tak dijual di Ikea dah. Uhuk..

B E F O R E t h r e e

A F T E R t h r e e

Si Hasrul ni sort of celik muzik la jugak, tu la dier ader gitar and electric organ or piano tuh (I don't know, aku pandai dengar lagu je. gegege), so aku buatkan area tu mcm tempat dier untuk bermusisi dgn alat musisi nyaaa. Aritu masa gi Ikea, aku kata kat Hasrul, takyah lah beli lampu dah, tapi dier sukee sgt lampu Ikea Jarnsta, makanya dier beli la jugak nak puaskan hati dier tuh. Tapi lampu Jarnsta tu memang cantik dan teramatlah murah kalau nak diikutkan base clay lampu tuh. Aku even guna ntuk several project aku yg lepas. Tapi skang dah takder dah, again, hampeh tul Ikea.

Yg rak study belah kanan gamba before tu lah aku kemaskan jugak, tapi tak ambek gamba masa rak tu kemas. gegege. Aku letakkan piano yg dulunya ade kat antara dua almari baju besar (ader gamba BEFORE five kat bwh) menggantikan study shelve tuh dan aku gantung gegamba yg dulunya kat floating shelve kepala katil tuh.

Haa, yg meja aku kata "plant stand" lagi satu tuh, aku letak kat sebelah kiri sofa tu lah. Yang belah kanan tuh dah takder meja, so aku pile up buku2 teks University si Hasrul ntuk jadikan lamp stand. gagaga..
Reuse katanyeerrr, gagaga...

B E F O R E f o u r

A F T E R f o u r

Si Hasrul ni ader collections of Star Wars nyer goodies, sabers, starships, anything with Star Wars disamping model2 mainan lain. Have I mentioned that he's Star Wars Nerd. gagaga.. Jgn marah Hasruuulll... gagaga... So, dulu dier himpunkan collectibles dier kat rak yg dier buat sendiri kat dinding tuh. Aku pindahkan the whole collections to somewhere else, then aku hias dinding tuh dgn pic frame yg dier ader tapi semua kaler coklat kayu stainless frame Ikea tuh. Aku catkan semua frame in dark tone, black and gray, supaya sewarna.

Rak kat lantai dlm gambar B E F O R E f o u r tuh sbenarnye aku rasa spice rack ntuk dapur, aku gantung spice rack tu dalam toilet sebelah cermin supaya jd tempat letak toiletries dier. Punyer lah happy si Hasrul dpt tempat letak brg2 dlm toilet dier. gagaga. Aku tak ambek lak gambar toilet tuh.

B E F O R E f i v e

A F T E R f i v e

Hasrul mintak kat aku buat divider ntuk bilik dier sebab dier rase bilik dier luas sgt. So, aku carik la rak ngan Hasrul kat Ikea, dier pun suka lah rak Lack yg bulky tuh. Aku pun ok jer, and aku rasa tu lah brg yang paling mahal dibeli ntuk makeover bilik tuh. Ape lagi, jadilah rak tuh ntuk display all dier punyer collections of models tuh. Aku tak letak tengah sgt rak tuh, saja ntuk tutup view pintu toilet belah kiri belakang tuh dari katil.

Hasrul syg nak buang kotak2 model dier tuh, so dier stock pile kan aje atas almari baju belah kiri dlm gamba before tuh. Aku pun alihkan and letak kat tempat lain. Tengok dlm gamba before tuh, ader socket for aircond kecik kat tengah atas antara dua almari tuh, tapi tak digunakan since aircond letak kat tingkap depan kaki katil. Jadi socket tuh tak digunakan tapi still functional and suis on for that socket ader kat suis2 lampu and kipas lain. Jadi aku gunakan suis tu ntuk pasang lampu dinding yg again aku jumpa tak digunakan kat rumah tuh (aku rasa rumah tuh mcm store brg Ikea tak terpakai lak. gagagaga, opsss, merah dah Hasrul.. gagaga.. sowwyy). So antara dua almari besar tu ade area ni;

Well, asalnya nak letak bulbs of lampu for meja make-up kan, tapi sebab sayang dah ader lampu tak pakai, aku guna jer lampu star biru tuh. Cermin tuh plak, cermin ikea murah yg frame kayu tak bercat tuh, aku catkan hitam. Collections of kotak2 cantik and minyak wangi atas floating shelve kecik tu semua mmg dari study rak tepi katil dulu. Mural tepi cermin tuh sajer testing, tak pernah buat design tu lagi. Sapa nak design tuh!!!

B E F O R E s i x

A F T E R s i x


Haa, kan study shelve yg dulunya kat kiri kanan katil tuh, aku jadikan divider ntuk area small office Hasrul dgn backing almari study tu aku stapled gunkan dgn kain hitam licin murah dari Nagoya (RM2.50 semeter jer!!) and bahagian atas backing tuh aku tampal ngan kain ala2 burberry mcm dari lampu dinding yg aku ubahsuai kat atas tadi. So basically area nih jadi tempat simpan brg2 personal and tempat dier gantung seluar baju yg sebelum nih dier gantung blakang pintu masuk bilik.

Tengok lampu asal dlm gamba before guna lampu chandelier besar yg aku gantikan dgn spot light simple Ikea yg ade tapi tak terpakai dalam stor rumah (Agaiiinnn.. what have I told ya kaannn... gagaga)... Lampu chandelier tuh aku letak kat living room bwh, yg takder lampu lagi. Save duit dorg kan. :D

Ingat tak kotak2 model yg dier syg nak buang atas almari baju tuh?

Aku buat wire shelve khas ntuk kotak2 tuh. Sbenarnyer aku guna curtain wire Deka dari Ikea ntuk buat shelve for kotak2 kosong tuh dijadikan some sort of display gak. Aku pasang tiga curtain wire Deka across the cubicle tuh, supaya dpt tampung berat kotak2 tuh.

Meja computer tuh plak, aku tolak ke kanan dlm area small office tu kan supaya lagi luas sket area tuh. Owh lupa nak bgtau yg area office ni aku catkan gelap sket coz aku dah kehabisan cat olive sbenarnye, so aku ader extra kaler dark gray, aku pun campurkan warna olive and dark gray tuh supaya jd banyak sket. Cukup2 nak cat area nih. phewww....


So, itu jer lah makeover kali ni. Tak lah menarik giler, tapi aku rasa makeover kali ni paling bnyak pakai brg sedia ada lah kan. Si Hasrul pun kata sejuk jd bilik, balik dari opis mcm dok hotel jer. Awwwwwww, lemah akuuuu org sukaa... gagaga... haaa, jgn gelak!!!

mrFarhy: Rugi jer DBE and Casa Impian buat makeover rumah org yg tak reti nak maintain makeover tu. Kalaulah umi ayah dpt makeover dorg, sure cantik jer terjaga. :P Perghhh, aku bitter nih, mmg bitter. Siap berdendam lagi nih.. gagagaga...

15 comments:

ummi365 said...

hehehe alhamdulillah .. i am counting.. satu..

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Ehhh, counting ape tuh Ummi?

Hasrul said...

wah... eh segan la.. bilik hamba ke tu? well, memula nak ucap mekaseh yg amat kepada tangan2 ajaib yg mengamalkan 5R kat bilik hamba tu... Ok la drpd 5S TNB pakai... Cuma tribute kepada si Muffin yg tak dapat tgk bilik tu siap... sekarang tetiap kali balik bilik rasa refreshing sampai dah tak hingat segala masalah kerja2... Nice, FINE job fahy... Cuma janji pada fahy nak jaga bilik ni sb dia slalu datang spotcheck... mujur dia kata DLP (Defect Liability Period) is EOT (End of Time).... Gitu? hehehehee.... Neway, great job done bro... Jangan ambil hati sgt ngan rancangan2 deco tu.. You know ur almost the same league as them kan.. Cheer up mate!!!

Ummi365 said...

I am counting the entries on the makeover lah... is one per week? oklah tu.. dari one per year kan kan kan..

chekdenoor said...

hai,

berapa habis belanja untuk make over ni........ chekdee saja teringin nak tahu gak.......

maklang said...

maklang teringin nak make over rumah...rasanya kena make over dah tu...camana nak contact. Kalau boleh sms maklang...nanti maklang call...tapi sana nun jauh di kerteh...camana ek?

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Hey Hasrul,
Thanks sbb bagi testimonial, chewahhh. Testimonial tuuu... :P Thx sbb puas ati ngan hasil kerje tu, teharu nih, teharu... gagaga..

Ala Umi, satu makeover per satu bulan tak leh ker? gegegege...

Hye Chedenoor,
Si Hasrul habis blanje around RM800 lebih la gak. Tu pun sbb bnyak pakai brg2 terpakai je. Tu tak lah termasuk bayaran saya ek. gegege...

Maklang,
Saya tunggu jer email gegamba dari Mak Lang keyh. :)

Anonymous said...

nanti buat catatan perjalanan trip ke UK plak ek?

Anonymous said...

neway, love to see how u demorate house smartly...

Roti Kacang Merah said...

Ahy jgn lupa update sini how you decorate Umi's living room!!! kak lin tak sempat nak put the pics together on my blog, lah...

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Hey Anonymous,
IsnyaAllah one day saya cite. Tapi bknnyer menarik sgt pun kan nanti, ade ke org nak bace panjang berjela? gagaga, mcm tak biase je kaaann...

Ak Lin,
Umii mana nih? Umi kita ker, Umi kak Lina tuh? Kalau living room kita tuh cantik ker? biaser je. gamba before pun takder ah.

Anonymous said...

Hi,
Nice one..seriously.Are u professional?

Umi Q

.::c!kzUrA::. said...

jth chenta la kat deco antara 2 almari tu.. :D

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Hye Umi Q,
I'm just rookie one, takder background ID pun, everybody an do it. :)

CikZura,
Nak ker buat deco cam gittu? :)

FAFA said...

wahhhh! suke sume makeover!

paling minat yang trademark bebunga tu.

tomel! haha.

cayokk! ;)