Thursday, June 21, 2007

p r o j e c t - A4 [Aida's Apartment At Ampang]

Huhuhu, title so cheesy. Takder idea lah tuh. gagagaga..

For the first time aku handle client yg totally stranger. Client yg bukannyer blog reader yg tegar. Client yg takder kaitan kawan kepada kawan, family kepada kawan mahupun saudara kepada kawan. Girang hati aku dpt tahu yg ader gak org yg aku tak kenal, bacer blog aku yg cikai nei.

So nak dipendekkan citer dalam satu noktah, ader this one lady nei adalah penggemar blog yg aku tak kenal yang terjumpe dan membaca blog aku lantas telah memperkenalkan blog aku kat kawan dier yg baru nak pindah umah baru kat Ampang maka aper lagi, maybe tertarik dengan decor aku yg sangatlah amatur menyebabkan si dia menghubungi aku.gegege...

So nama client aku kali nei Aida, sudah pun berumah tangga and berumur 30 tahun. Tapi pelik tul lah, kakak2 yg aku kenal lah kan, yg dah berumur 30 tahun plus semua nampak mcm 23-25 tahun, mam kak Lin, Kak Linda dan Kak Aida nei. gegegege... takut plak ader kembang semangkok talam kakak2 nei. gagagaga....

Perghhh, terharu sbb Aida boleh trust nak contact aku and jumpe kat komuter Kepong Sentral. Ye lah, maner la tau aku nei sorg yg nakal ker haper kan. Ei, aku baekkk tawwww... gegegege... First time jumpe, dier bwk mak dier dari Kuantan gak. Ayah dier lak bwk keta lain with 2 org adek lelaki Aida. So berkenalan lah dengan the whole family maser first time jumpe tuh, hmmm, no lah, ader lg adek-beradek Aida yg tak jumpe. But husband Aida, Abg Dol takder lagi maser tuh, for about 3rd meeting barulah dapat jumper dier, since Abg Dol keje and tinggal kat Kuantan.

Family Aida okaylah, nothing much to tell. Cumer mak dier agak open la in sense of decorating nei. Tak sangka gak biler dier setuju with kitchen kabinet kaler gelap and dinding kaler merah bata. gegege, very interesting makcik.

Well, enough said, Yok start the makeover.
Iklan jap: Owh by the way, never thought that aku yg pelopor perkataan "yok" to my friends, and they ask me like "Yok tuh asal dari mana? Jawa eh?" . Aku pun tak tau sbb dah digunapakai oleh adek-beradek aku sejak kecik lagi. Ye lah, "Jom" sungguh cliche kan, Jom Pizza, Jom heboh, jom aper lagi? gagaga :P

Okey Sambung balik: Kaylah, kali nei takder lah kiranya dinamakan "makeover" since aku start from scratch. Yup, brand new apartment and Aida takder perabot from her old apartment kat area Damansara. Maknernye gegambar before just plain empty lah kan. So hampir semua bender baru lah, so bnyak gak keje Aida nak decide. Me? I'm just giving her the options, so Aida yg sakit kepala nak memilih. gegege... Whopsies...

And apparently si Aida neh adalah customer yg agak cerewet (opss, jgn marah Aida. gegege..), tapi kecerewetan dier taklah pada mengkehendaki barangan yg high class, cume dier nak something yang murah but it comes with quality. Aiyooohhh, pening gua.

Like bile aku nak buat table lamp sendiri yg basically mmg murah, dier pun start soal selidik like "Tahan lama ker?", "Plastik tuh tahan panas ker?", "Tak lembik ker lampu tuh?", sambil buat2 muka sceptic dier. gegege.. (Abes aku Aida sms aku pas nei... gagaga) Tapi dari situ aku paham, Aida nei kalau dah nampak aper yg nak dibuat and kita terangkan baik2, dier sure akan terima aper yg diterangkan tuh. Ala, paham2lah, aku nei pun designer yg keras kepala gak, ingatkan sume org leh baca my thoughts and figure out sendiri kan, poorah farhi, ingat super Sibling ka? gagaga...

So basically si Aida nak kan something Clean and Simple untuk apartment dier. Apartement dier plak ader 3 bilik and 2 toilet, bersama dining and living hall yg agak panjang la jugak. So aku ditugaskan buat almost every decorating dlm bilik2 tuh like buat langsir untuk each room and pasang toilet fittings semua. So, hampir satu apartment jugaklah mendapat sentuhan aku.. gagagaga.. Mcm la lawa sgt kan. :P

[ B E F O R E ] o n e


[ A F T E R ] o n e
Hah, dalam gambar before tuh adek2 si Aida, jd model la plak. Biler aku surf the net tengok gegamba living room kaler biru, aku mcm teringin sangat nak tengok dinding kaler biru dipadankan dengan furniture putih. Ala-ala berada di langit gitu. gagagaga... So aku pun propose kaler biru to Aida and bg idea decor with barangan and furnishing kaler putih nak bg contrast dgn biru.

Basically aku mcm nak wat Modern Art Deco kat umah dier. Hmm, takder aper nak terangkan sgt sbb semua dlm tuh bender baru kecuali coffee table sebelah sofa merah tuh, tv bench, carpet and table fan dari rumah lama dier. Tapi nasib baek Aida pandai pilih lampu and opt for lampu spot light, aku pilih lampu spot light melintang kat langsir tu jer. Set meja mkn tuh pun Aida yang pilih, tapi sebelum tuh aku dah usha dengan Aida, meja mkn mcm tu and insist Aida carik set dining with Ozi's chair yg mcm tuh jugak. Bagi nampak mewah sket kan...

[ B E F O R E ] t w o


[ A F T E R ] t w o

Langsir tuh aku sajer pilih kaler putih supaya ikot dengan theme white furnishing, and mcm biaser aku mmg suke gune curtain jenis "ring" supaya nampak sophisticated (uih, berat word nei.. huhuhu). And kain langsir inclusive kain sheer curtain tuh berharga RM164 sahaja termasuk upah jahit. Yup Nagoya, murah pun murah, cantik lak tuh kan.

Tengok meja mkn tuh, aku siap hias with pinggan lagi, sajer jer untuk penggambaran kali nei. gagaga, Impiana sgt. :P Lampu hanging kat meja mkn tuh Aida yg pilih and kwn2 dier komen lampu tuh terlalu besar, tapi bagi aku (yang amatur ni kan :P) mmg pandai Aida pilih lampu tuh sebab sangat sesuai untuk dining table, tak lah typical lampu cone ajer kan.

Aku suka sangat carpet tuh yg turn out matching with cushion kat sofa merah tuh.. sukeee.... Aku lak excited ek. :P Carpet tuh Aida dah beli lama dulu kat Ikea yang aku tak pernah tengok sebelum beli cushion yg sedondon dari Macy.

Aku letak table fan atas coffee table sebelah sofa tuh untuk kegunaan dining table sbb pada mulanya Aida nak beli kipas dinding yg baru for that area, tapi biler aku terjumpa kipas tuh dari rumah lama dier, lebih baek pakai jer barang yg sedia ada kan, save duit Aida sket. Owh do you notice the mural?

Aku surf the net and aku tengok mcm trend sekarang lukis mural kat rumah. So, aku aper lagi, ambek kesempatan wat eksperimentasi lah kat umah Aida. Takder lah cun sgt mural aku tuh, tapi aku rase kehadiran mural tuh membuatkan area kat sebelah sofa tuh tak nampak kosong sgt. Aku sbenarnye nak sgt tiru gaya Art Deco org puteh, campak2 barang jadi cantik gak. Tapi somehow aku takleh nak wat gitu sbb aku campak tak jd cantik pun. huhuhu. :P

Tengok table lamp tinggi sebelah sofa merah tuh. Tuh aku buat sendiri tuh, aku beli lamp shade yg tinggi bersama lamp cord ikea yg murah. Then stand dier aku gune bekas minyak rambut Gatsby yang berlambak kat umah aku nei. Ader gunanya jugak barang2 yang aku simpan kat rumah nei. And walla (voila melayu aku :P), jadilah table lamp yg murah dan terang. Sebab aku buat sendiri table lamp tuh, kebanyakkan table lamp ikea yg guna bulb besar agak mahal, yg murah2 tuh semua guna bulb kecik yg tak berapa terang sgt sbb the highest watt pun 40 watt jer yg bukan energy saving. So, aper lagi aku buat la table lamp sendiri yang guna bulb besar. Murah siottt... Aida pun tersenyum kegirangan sbb dpt save duit. gegege...

[ B E F O R E ] t h r e e


[ A F T E R ] t h r e e

For entertainment area, Aida actually nak bookshelves yang boleh accomodate barang-barang dier yang jd function for storage lah. So, aku mcm opt for white furniture then nak hias with some other coloured stuff supaya nampak artsy sket. So, to make it murah, aku and Aida decide beli book shelve Billy yg rendah and wall shelve Lack yg kecik, yang membuatkan area nei murah jer since that tv bench tuh dah ader, aku just repaint with white jer. Hiasan lak aku try to make it simple and artsy.

Most of the barang hiasan like candles and picture tuh mmg Aida dah ader, just beli the frames, plant, the glass vase and jam dinding yang Aida nak sangat beli sbb cantik, so aku buat la hiasan kat situ skali. Mcm biaser, pokok is a must have item. gegegege.... The wall shelve aku gantung tinggi sket so that maner la tahu si Aida nak beli flat screen besar2 tuh yg aku pun tatau berapa inch tah. kan Aida kannn.. gegegege... Maybe ader budget lebih sket, next time nak letak downlighter under the shelve atas tv tuh.. huyooo...

[ B E F O R E ] f o u r


[ A F T E R ] f o u r
Hah, yg lelaki dlm gamba before tuh plak Abg Dol. Dan seperti biaser, di mana ader meja makan, disitu mesti ader cermin besar. huhuhu. Cermin neh beli maser Ikea sale for Ikea's friends tuh, less RM100. Frame bulky dier mmg cun dan sbenarnyer ader kaler putih yg Aida suke, tapi takder sale, just for unstained wood jer. Tapi ok gak sbb match with the dining table set. Nampak luas sket and seperti ader another lampu kat sebelah sana. And salah satu purpose aku buat mural tuh supaya biler reflect dlm mirror neh nampak mcm gambar sket and ader focus point, kalau tak blank ajer kan. :P

[ B E F O R E ] f i v e


[ A F T E R ] f i v e
Hah, yg dlm pic before tuh mak Aida and Aida ader kat blakang, enterframe. gegege... Hmm, tak tau nak ckp aper. Tau, belah kiri mcm kosong sket, tak tau nak isi aper. gagagaga... In future nak letak ayat Quran kat dinding belah kiri sebelah mural. Tapi ok gak la kan kosong, since tuh hall org nak lalu lalang. Kalau ader any ideas bgtau Aida.. gegege...

[ B E F O R E ] s i x


[ A F T E R ] s i x

Kitchen cabinet tuh aku pesan kat Aida pilih any kaler gelap sbb saje nak lain sket, asyik light-colored jer kan. Lagipun in the future kalau kotor ngan smuged ker, tak nampak sangat. Then, aku pun kalerkan dinding ngan orange terang supaya contrast with the cabinet. Asalnyer aku nak kaler red brick, nampak ala mexican sket, tapi Aida nak kaler orange, cun la jugak jadinya. Aku rase aku paling suke dapur sbb setiap kali aku dtg umah Aida and gi dapur, aku rase mcm kat dapur hotel lak. gagaga.. Hotel ader dapur ker? huhuhuhu...

[ B E F O R E ] s e v e n


[ A F T E R ] s e v e n
Bilik master bedroom lak. Ala, simple jer, aku kata kat Aida nak buat furnishing all black plak, biar bilik takyah cat aper2. So, dari cabinet, langsir and katil beli kaler hitam. Katil tuh dah lah murah giler 80% less kat Macy, kalau kat luar gamaknya mau RM2000+ tapi arituh RM500+ jer. Aper lagi, melonjak kegirangan lagi lah si Aida. gagagaga...

Yang langsir tuh aku tak bleh nak buat guna pole biaser sbb ader cabinet kat sebelah kanan yg menyebabkan pintu kabinet takleh bukak kalau letak pole langsir. So aku end up gune wire railing Ikea tuh, aku hang kat kekisi tingkap and aku buat pelmet sendiri dari kayu and kain ikea, nak tutup railing wire tuh. Walla, dpt buat window treatment yg murah, semua sekali RM35 jer. Aku suke kain langsir tuh sbb kain tuh actually bukan untuk langsir and mcm velvety, murah lak tuh RM3 semeter jer. Tu jer lah kot bilik dier, simple jer. Aida tak suke dressing table, tapi dlm toilet dier dah mcm dressing table for her.

[ B E F O R E ] e i g h t


[ A F T E R ] e i g h t
Dkat hall keluar dari master bedroom, aku just letak cermin besar ngan tempat hang baju, ala2 mcm hallway kat luar negara. huhuhu... Owh, seliper kerje aku ader dlm gambar after. gegege...

[ B E F O R E ] n i n e


[ A F T E R ] n i n e

Tu toilet's fittings yg aku pasangkan. Siap aku letak hairdryer kat situ supaya jd tempat dressing Aida. So tu jer lah kot untuk Apartment Aida. Yg lagi 2 bilik tuh aku pasang langsir jer and another toilet just simple toilet's fitting from Ikea.

Alhamdulillah siap gak keje kat umah Aida. Aida pun aku rase puas ati kot, malah asyik tanye ckup tak bayaran yg aku terima tuh dari dier yang bg aku mmg terharu mendapatnya sbb rase dihargai dgn kepermurahan Aida. uhuksss... (hiba nei :P)

Aku ckp kat Aida, "Best kan kalau balik2 umah tengok umah bersih mcm ader maid", Aida pun balas "Ye lah, lebih2 lagi kalau maid mcm Farhi" huhuhu, teharu lagi skali seyhh... Siap dier bgtau kengkawan dier yg aku bersihkan umah, and kengkawan dier leh lak ckp "Ader lagi ker lelaki mcm tuh? Aku ingat dah pupus", siot tul kwn dier tuh.. huhuhu..

By the way, thanks again Aida sbb trust me. Dan lebih2 lagi Aida mmg pemurah, banjer makan semua and payment yg best. Same with Abg Dol yg walaupun jarang jumpe, tapi kelaka jugak lah biler tengok melawak ngan Aida. Hope Aida ngan Abg Dol puas hati with my work.

And special thanks to kawan Aida sbb memperkenalkan aku kepada Aida. Alhamdulillahhh...

A little smiley face from a little contractor. :)

mrFarhy: Aiyohh, panjang gak ehh entry kali nei.. Hmm, aku nyer decor taklah grand, tapi at least leh buat org happy with it. I can live with that. :) By the way, I really need comment yg membina, ideas or anything constructive yang aku leh baiki for my nect project.

18 comments:

Kak Lin d Roti said...

i loiiiiiike the ranting!

kalau lukis macam garis gigil-gigil ala-ala line architecture, lagi cun!!!

well done!!!

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

garis gigil2? buat mcm frame ker?

abe dani said...

cantik nye
dari kosng jadik umah yang lengkap n cantik n simple but so nice...jeles tgk hahahaahaha

aiem said...

congrats an a job well done. like the big cermin kat meja makan tuh-la. nice idea n mmg nampak illusion as if ruang tuh besar. again a big hearty congratulations to you

aiem said...

adoii..melalut aper-la. 'on a job well done'. xpandai bi.. gagagag

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Hey thanks Abe Dani, naper nak jeles lak?

Thanks Aiem for that hearty congratulations. gagaga...

ummi said...

Bravo!!!... wah cantiknya farhi...bukan farhi yang cantik.. gambo2 tu yang cantik.pagi ni sesampai je opis.. cepat2 tenguk...

baguih baguih..

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Thanks ummi... Next stop ur house plak.
dah bacer citer antu lom? Ala, naper sorg takder komen citer antu nehh.. takutt ekkkk...

Roti Kacang Merah said...

ok ok next project kalau kak lin ada pitih lebih sket kita sama-sama buat living room kak lin leh? kita bwt masa abgzul keja la, supaya kita dua org je buat and tak de "mulut ketiga" hehe.

'coz kak lin ada cermin besar (kat dlm bilik ironing), your artwork, shelves kecik... semua tak gantung2 lagi sebab tak de driller... he he he excuse excuse.

and then leh trus pasang langsir yg ahy bli utk kak lin. nanti ahy dtg umah bwk langsir, and then kita bincang pasal kaler scheme, pastu ahy bitau kak lin nak beli cat baper byk, nanti kak lin pi beli sebab depan umah kak lin ada kedai Jotun. akhir july, ok???

uiii pjgnya komen hehehe

Anonymous said...

"seperti pernah ku lihat deco semacam ini," ujur pokcik.
(merujuk kepada entry lepas)

sebelum pokcik bagi komen (yang insyallah agak panjang jugak ni), pokcik nak berdiri dan tepuk tangan kuat2 untuk pahy. job well done sunggoh! bravo bravo bravo...

i've said it and i'd like to say it again. mural kat dinding tu, i sooooo dig it. cuma manusia yang punya akal superb tahap dewa merangkap superhuman jer boleh terfikir nak conteng dinding tu dalam fashion yang 'fresh' mcm tu. 5 kudos!!!

mata pokcik seronok tengok ruang tamu sehinggalah mata ni buat emergency brake kat 2 bijik kusi putih kat corner tu. erm rasanya lebih elok kalau dipadankan sofa panjang merah tu dengan dua bijik kusi dengan design dan material yang kontra. maybe kusi kayu or kusi plastik retro (since that carpet tu retrooooo sangat)

meja putih yang alas merah tu pun agak gedabak untuk display item yang terhad di atasnya. molek kalau diganti dengan meja bulat yang ngam2 untuk kipas, telefon, frame sote dan lampu home-made tu (i like the lampu). unless kalau pahy nak susun frame gambar berbagai saiz dan design di atasnya, it will be great. amacam?

i dont have anything to say about the dining section. it is so good. rasanya pokcik akan lebih kenyang mata dari kenyang perut, bersajikan mural, lampu gantung (sote sangat!) dan cermin kat belakang tu. nice choice untuk dining table tu pahy. nampak mewah...

pahy tanya pasal hallway yang kosong tu kan? apa kata kalau kak aida lekat frame gambar (again different sizes but of SINGLE design), susun randomly pada dimension 1 meter dari siling dan 1 meter dari lantai. pic hitam putih will give a soothing effect untuk dinding yang maha ceria tu. but then again, gambar berwarna pun ok gak.

dapur... voila! like the color. org kata oren untuk dining area akan menaikkan selera makan. but in this case, warna oren ni akan menaikkan selara memasak kak aida. gegegegege. erm hotel ada dapur kah? perlu kah?

bilik tidur...??? dengan cemburunya pokcik terpaksa komen jugak. simple-down-to-earth style yang pahy gunakan betul2 do the room justice. what more can i say? again cermin bingkai itam tu nampak elegen sangat, plus those to-die-for beg putih yang bergantungan tu. erm... kot yer pun, selipar tu letak ler tepi, away dari design yang dan canteeek tu. gegegege

and lastly, jam dinding kat atas langsir tu rasanya lebih sesuai kalau diletakkan pada paras mata (the same concept as picture frames for walls). kata orang tua dan org yang nampak tua (mcm pokcik), masa itu emas. so it is wise to put jam tu kat tempat yang amat mudah dilihat tanpa perlu melenguhkan leher kita.

all and all, pokcik sangat cemburu kat kak aida. rasanya tak rugi kalau bayar si pahy ni lebih2 sikit. so kak aida if u read this, enjoy the new look for the house. jangan malas nak berkemas sebab rumah cantik yang tak kemas adalah seperti rumah tak kemas yang cantik. what??? faham kah? gegegege

p/s: apa kata kalau pahy jadikan slogan "berbaloi sote" untuk company deco pahy ni. memang sote... :)


pokcik hidney

LiNdA @ Da-Da said...

really dig the makeover dis time. fuyoh! a lot of improvement la fahy. well i guess, U really did ur homework and planning very2 carefully. aiyah, wa mau tulis lagi lor tp wa sudah tatak tahan, mau tido.. nanti wa komen lagi..

p/s: keep it up.. =D

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Wah pokcik, lawan tokei nampak.. gegege.. thanks for your ideas and thoughts. Tapi sbb budget limited, dpt beli and pakai aper ajer yg ade and mampu. Kersusi retro, you know la kan berapa harga those kind of furniture. but definetely akan consider once dpt client yg kaya. yehaaa... And yg jam dinding kat bedroom tuh? Ader sebab letak kat atas tuh, sbenarnye my plan nak letak beside the katil just above the side table, tapi disebabkan ader wayar hanging loose atas tingkap tuh (for aircond) makanya nak tutup lah wayar2 yg tak best mata memandang tuh. gegegege...

Thanks Kak Linda, thanks to you too sbb jd antara the 1st bahan experimen for my project yg dptlah dikembangkan dgn lebih lg after that. terharu...

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

By the way, Kak Aida tuh pembersih tau, so rumahnya boleh la terkemas untuk dikemaskan. gagaga...

Anonymous said...

Million thanks to adik Farhy yg bersusah payah menolong Kak Aida men‘decorate my apartment from nothing to nice, cozy and beautiful apartment – including mencari barang di merata2 tempat di Klang Valley ni.

And thanks to my fren, Wan Ruzaida who introduce me to Farhy’s blog and am glad to meet him coz I think without him I couldn’t finish up decorating or even mengemas my apartment.

My hubby and I are very pleased with your great workmanship and good clean up.

Thank you so much for all your excellent work! And if we ever need this type of work done again, we know where to get it from!

For the ayat "Ader lagi ker lelaki mcm tuh? ..." - direcommend untuk dibuat menantu - just joking Farhy, jgn sensitip pula.

To Pokcik Hidney, noted your detailz comments. Tq.

-AbgDol&Aida-

Roti Kacang Merah said...

Abg Dol & Aida,

"Ader lagi ker lelaki mcm tuh?"

Ada dua lagi, actually... adik Farhi nama Udi, dengan abang Farhi nama Said.

So, Said-Farhi-Udi.... kalau nak direcommendkan pada sapa-sapa, sangat-sangat digalakkan!

But of course kena saring dulu through kakak-kakak besar dia iaitu saya dan celi. heh heh.

Anonymous said...

saya pun salah sorang silent reader yg mengkagumi kerja2 farhi

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Kak Aida & Abg Dol,
Again thank you so much sbb bg peluang nak decorate ur apartment. I'm very glad that both of you loike (my sister's word) my work. Am happy to have client like both of you. :)

Kak Lin,
Jgn lupe suruh dorg isi birang 3a i, 3a ii and 3a iv, bg yg tak kenal lagi kene isi borang extra 5u, and 9.7f. mekasihhh.. gegegege...

Dear silent reader,
thanks sbb at lest tinggalkan comment yg memecah kesilentnan. lepasni taruh nama maner tau leh buat client. gegege.. kidding. thanks again..

Lily . Lulu . said...

dem laa very very nice !!! really like ur deco .. truely admired your work !! ;) so kewl bebeh !!