Monday, August 13, 2007

t w i s t e d < C R I B >

Gagagaga, lama tak update blog, mesti ramai yg dah lupe blog aku terus.. gagaga... Takperlah, disebabkan permintaan Kak Haslina Badi ngan Kak Lin, aku dedicate special edition makeover nih untuk dorg. Special edition ker? Bilik aku sendiri daaa. :P Ye lah, Nana (kakak Kak Linda, kwn kepada Kak Haslina tu) bgtau aku yg tiap2 ari Kak Haslina masuk page aku semata2 nak tengok makeover bilik aku, tup2 bukak blog keluar tajuk "i n g a t A K U r a j i n S A N G A T ?" je, terus tutup blog aku. Sampai ati. gegegege... By the way, terima kasih kepada sesiapa yg sanggup menunggu walaupun sbenarnye terpaksa menunggu sbb aku tak update2. gagagaga..

Gamba dah lama ambek, tapi nak edit and nak pilih gamba tuh yg membuatkan aku malas. "i n g a t A K U r a j i n S A N G A T ?"!!!, gegegege. Lagipun aku tak rase bilik aku cantik sgt pun, masih tak puas ati. Tapi xper, aku tunjuk la sket aper yg aku dah buat.

Konsep ntuk bilik aku senang jer, aku mmg suke style studio Jepun, jd bilik aku kene ader tempat tido, small office, gallery, entertainment area, workshop and small lounge area. Kalau boleh aku nak ader dapur and pintu toilet kat dalam bilik aku skali. gegege... So yok start!

B E F O R E o n e


A F T E R o n e
Gamba before tuh aku ambek maser tahun lepas, 1st time wat makeover for my room, and maser tuh still ader katil kat bilik aku. But now, bilik aku langsung takder katil since aku sedekah katil aku kat umah sewa Umi, so tinggal tilam2 je skang, nasib baek tilam tebal, nampaklah mcm katil sket. :P

Disebabkan bnyak brg yg aku kene simpan for my projects, aku pon kene wat satu area mcm workshop aku. Then aku mcm teringin sgt nak ader satu area mcm gallery yg penuh the whole dinding with frames and stuff. So aku gabungkan idea tuh and make that area my workshop cum gallery cum entertainment area.

Kotak-kotak yg tersusun kat area tuh full of stuff for my projects and kotak2 tuh dr packaging uplighter Ikea yg client2 aku x pakai sudah. Save sket duit aku. :) Maybe next time I will cari jalan nak cover those kotak2 plak. Aku penuhkan the whole area with frame2 gamba, artwork and stuff yg sedia ada. Both cermin tepi tv tuh dari dalam almari baju aku yg sememangnye tak pakai langsung dok dlm almari, maka aku cabut keluar and tebuspakai gune kat luar je. Aku letak tv in the middle of two mirrors tuh sbb saje nak buat ala2 tv tuh floating. gegege.. x jd. :P

Korang tengok area ni kat book shelve hitam tu.

Area atas book shelve tuh tempat gamba2 aku and adek aku and also pokok2 hiasan. Owh, did I mention that yg aku dok sebilik ngan adek aku, Rudi (still kat UK), so aku kene accommodate my room for two person ah.

Rak buku tuh sbenarnye dah rosak, and dier punyer divider tingkat or shelving tuh tak tahan dengan bende berat, so mudah melendut. So, aku repair balik rak tuh, aku buat some sort of kotak kayu kat tengah-tengah dua tingkat dari bawah rak tuh to support the weight from the books and mags. Kalau tak, mau patah shelving tuh. Kat kotak support tuh aku letak lah brg hiasan and dalam rak tuh just behind the support box, aku letak lampu downlight/spotlight NON dr Ikea yg tengah sale untuk naikkan brg hiasan botol yg aku letak dlm rak blakang kotak support tuh.

B E F O R E t w o


A F T E R t w o
Hah, amek kau! penuh bilik. gagaga.. Gamba before to truly whut my room looks like just before makeover, bersepah giler dgn kotak2 projects. Dulu area tuh mmg simple lah kan, tapi dah boring ah, so aku penuhkan the whole area with stuff, biar nampak meriah sket. Jam dinding tuh aku letak bnyak2 sbb actually aku nak try create my owh funky clock tapi xsempat buat agi. Yg khat Allah & Muhammad (S.A.W) tu adek aku, Rudi yg buat, mase dier kecik lg. And gamba panjat pokok kelapa bawah khat Muhammad (S.A.W)tuh, kak Lin yg buat, pun maser dier kecik lg. gegegege...

Nampak tak meja kecik sebelah pintu dalam pic before tuh? Nanti aku gunakan meja tuh jd side table ntuk katil tempat tido aku.

B E F O R E t h r e e


A F T E R t h r e e
Ni aku wat changing area aku, ala nak tiru mcm hall omputih kat pintu masuk tuh. gegege. Yg artwork buruk atas tempat gantung baju tuh semua aku buat sendiri, experimenting sblm buat umah org. Tengok, kalau kiter susun baju gantung cantik2, boleh jd decor statement ntuk area tu jugak kan. Tak gituu... :P

Tengok ah, DVD player aku pun aku buat kotak dier sendiri to hang bwh tv tuh. Bukan aper, my DVD player nipis sgt, jd tempat hang player tuh besar sgt, aku terpakse buat housing for the player supaya leh letak kat tempat letak player tuh. Aku cat spray depan housing DVD player jer sbb nak tunjuk yg asalnya housing tuh kotak packaging dr lampu stand Ikea. :) So, kiter tengok area katil lak.

[ B E F O R E ] f o u r


[ A F T E R ] f o u r

Disebabkan area gallery dah sarat ngan stuff, area katil nih aku buat simple and modern sket, ye lah nak tido pun tenang sket kan. Aku cat dinding aku ngan red brick, makanya nampak naik roller blinds yg aku gune tuh. Langsir plak aku gune rug/blanket Ikea yg aku beli tahun lepas mase tengah sale. Ala, aku tak gune sgt pun langsir tuh sbb kat luar tingkap tuh penuh dgn pokok2 yg aku tanam, sunlight tak masuk sgt so blinds tuh pun dah cukup dah.

Artwork 4 keping kat dinding tuh aku buat sendiri gune frame CLIPS yg kaca rimless tuh. Headboard hitam and dedaun merah tuh pun aku wat sendiri, yg main headboard kaler hitam tuh mmg fix kat dinding, tp headboard merah dedaun tuh boleh cabut mcm gantung frame gamba and leh tukar kain dier kalau dah bosan. Kain headboard merah tuh kain lama dari Ikea.

Side table tepi katil tuh lah yg aku gunakan dari meja kecik dalam gambar "Before Two" sebelah pintu bilik tuh. Umi jahit kain Ikea baru to cover up the meja and siap ader zippers kat dua bucu depan supaya leh buka and letak brg kat dlm meja tuh. Pandaikan Umi jahit? :)

Even lampu tido tuh aku buat sendiri guna shades and tempat bulb gantung dr Ikea, and tapak body tuh aku gune botol kosong minyak rambut Gatsby. Tak rugi aku simpan those botol kosong. gegege... Bender tinggi kaler itam tuh lak kak Linda bg, sort of thermometer hiasan. Mmglah sesuai letak kat situ kan. And mcm biaser, aku memmannggggg suke pokok2. gegegege...

[ B E F O R E ] f i v e


[ A F T E R ] f i v e


Dulu aku gantung beg2 aku kat luar, tapi skang ader hidden area blakang almari buku hitam yg aku repair tuh for those begs tuh. haaa, korg x tau.. :P Tengok tempat hidden storage for bags aku blakang rak buku.



Then, aku cover tilam aku gune blanket sale dr Ikea, and jd kan mcm divan for my lounge area. So tempat neh jd ala2 sofa bed nak sambut tetamu ahh, chewahh. :P

Nampak tak coffea table sebelah belakang "sofa bed" tuh (gegege), ala aku letak brg2 and buku2. Tuh sebnarnyer just kotak Ikea besar biaser yg ader handle tali tuh, aku staple remote holder dr ikea dijadikan mcm alas kotak tuh, and voila, jd multi purpose coffea table, ader storage kat dlm tuh, tempat letak books and my chocs atas tuh and tempat letak remote control kat side kotak tuh.

And aku gantung cushion2 tuh supaya org leh bersandar sambil tengok tv kat tepi "sofa bed" tuh. And mcm biaser every sudut, pokok2 is a must. gegege.. Kan aku dah ckp, bnyak pokok dlm bilik aku. :P

And last sekali office kecik aku...


Takder gamba before, just nak tunjuk kat maner tempat aku dok taip blog nei. gagagaga... Kat Desktop CPU tuh siap ader board kecik lg tempat tulis date project aku. :P

Hmm, tu je lah kot, tak larat nak bg tour bilik aku nei, bkn ader aper2 sgt. Tapi kalau bole, aku nak letak dapur kecik kat tingkap lagi satu kat bilik aku tuh, terus jd mcm studio house. Eii, sukenyerrr kalau ader. Pastukan, aku nak wat pintu terus ke toilet kat tepi tingkap tuh... bestnyerrr!!! gegege... angan2.

Dari dulu maser 1st time aku lawat Ikea, aku impikan bilik aku penuh dgn brg2 Ikea, pastu aku impikan nak ader my own tv and DVD player yg digantung kat dinding ala2 mcm bilik kecik Jepun dan aku nak sgt my own sofa bed dalam bilik. Alhamdulillah semua termakbul. Maner lah tau aku impikan dapur nanti dapat kan? ;)

mrFarhy: Haaa, pueh hati tengok bilik aku? Ha, komen jgn tak komen. Bnyak lg ceriter disebalik tabir, tapi kang tulis semua tak larat nak bacer. :P

15 comments:

ummi aka kak lina badi said...

Wow... hebat2 merah nyaler tu... he he... i dapat the honor tenguk dulu.. nana pun tak dapat tenguk dia gi surau..nanti dia balik surau dia tak sempat tenguk gak sebab kami ada meeting.. tak pe kat meeting nanti i soksek soksek kan kat dia..

i suka katil you tu.. rasa nak tidur je..

ok set sunday ya..kata nak datang weekdays tak jadi ke? apa2 pun jangan lupa my hotel style for my rumah ya..

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Waaa, suke katil jer ker? gagaga..

Tu lah, dulu takder lah plan nak wat kaler merah tetiber bnyak lak item kaler merah, senag beli kot. tuh yg merah jer tuh. gegege..

Ok nanti saya update!

Roti Kacang Merah said...

Cannntekkkkkkkkkkkkk!!!

Ok Ok i've only oooooone small comment: i think it's high time you should tukar kaler red-brick tu to smthn calmer. your room, kaklin rasa, a wee bit too bright for, u know, the 'spiritual tranquility' that you're now into. colours kan ada it's temperamental and psychological effect.

do google further... like here and here.

apart from that... WELL DONE!!!! Cuma kena peringat-peringat la, by next year, Udi dah ada for good. tak moh la nanti Udi kena jadi macam kak lin dulu once bila balik dari belajar for good, tersisih dalam rumah sendiri, terpaksa menapak ke bilik tamu... sedih, tau.

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Tau, tu lah dah buat area tempat tido tuh untuk Udi, my bed kat sofa bed tuh. udi nyer tempat tido lg cantik la kan. gegege.. Mmg tak berusik tempat tido tuh till now sbb fahy mmg tido kat sofa bed jer.

Ala, tuka kaler? kene tunggu next year plak. Soh Udi cat plak. gegege.

NANA said...

Kawaii...Daisuki (suka sangat)...nana pun dari dulu berangan-angan nak studio house mcm orang jepun especially macam rumah nanako dalam cerita GTO (tepi katil single, ada sofa mengadap tv)...kira-kiranya bangun pagi boleh guling ke sofa dan terus tengok tv... he he he..daripada nak letak dapur dalam bilik, nana suggest letak peti ais kecik, boleh letak buah, air sejuk untuk guest datang, kalau ada kettle boleh buat hot drinks for guest...one more thing letak meja bulat ke kat tengah-tengah bilik, boleh duduk kat atas lantai dan makan steamboat..he he he..ikea pun dah ada design studio baru in pink....nana suka sangat sampai terfikir-fikir nak jual apartment and beli a 1 bedroom apartment....easier to clean anyway..nana nak tengok sendiri bilik baru ni, so kena jemput we all ke rumah raya nanti ya.

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Wah best nyer ader fwidge kecik and kettle. hmm, maybe, maybe.. gegegeg... bestnyer kalau ader kan.

Meje kecik bulat? Ok gak, yg lipat2 tu kan. Sbb bkn slalu guest dtg pown, maybe maser raye jer. gegege..

Keyh, set, raya dtg beramai2, leh dok bilik jer mkn kueh raye. gegege..

ummi said...

Bole kalau nak guest datang selalu, apa kata kita buat weekend outing ke bilik fahy. potluck lagi tu.. i tau nak bawa apa.. begedil ngan kicap chili api..btw pagi tadi nampak bibik dah kocek kentang.. tak sempat tanya nak buat apa.. gagaga

LiNdA @ Da-Da said...

2 WoRdS.. StuPenDouSLY SuPeRB huhu, tersangatlah chanteknyer jadinyer bilik fahy nieh.. sampai tak dpt nak kata apa2.. terkelu lidah hamba..

anyways, i luv, love, lurve the way you arranged everything! semua menda tuh dah ada tempatnya yg sendiri.. fits nicely..

yg paling2 suke is da bookshelf dgn ada downlight tuh + da "wall of fahy's fame"

all in all, semuanya suka.. lastly one more thingy.. boleh tahan ker duk kat dlm "red room" nih fahy? hehehe.. saje je ty.. emm, if u're gonna change the wall color tuh, nak guna kaler ape ek?? --> nak imagine how da whole room looks l8r on..

Anonymous said...

eh cantik!! suker suker!!!

Amy said...

Farhy! Akhirnya ada update. Kak Amy suka sangattttttt katil Farhy, tengok pun dah rasa nak tido tapi lasak2 macam kak amy sure tergolek jatuh in no time. And I love the working area tuh. Memang angan2 nak ada macam tu full dgn almari atas bawah..suka benor nak sodok macam2 brg dlm almari ehehe. Dlm bilik ni ada dah ala-ala meja keje tapi posisinya tak baper menarik dgn takde plug, takde lampu jadik malas. Last2 buat keje/type blog ala-ala meniarap atas katil atau lantai tau. Kalau lama mmg sakit kat *TutTTT* keh keh..
Anyway, nice job. Kalau ada anak lelaki nanti, minta2 la rajin macam Farhy, tak yah dah susah2 nak kemas bilik anak bujang den. AMIN.

Anonymous said...

rasanya projek kali ni lebih personal kan? pokcik paling suka sudut katil yang ada 4 picture frame kat atasnya tu. nampak simple dan 'menyelerakan'. kaler merah tu memang sesuai sangat. nampak terang tapi soothing sangat. paling best kalau bangun dari tidur on sunday dan jam dah menunjukkan pukul 12 tengahari, terus nampak kaler merah tu. best best...

second pick pokcik, sudut pejabat tu. lumayan dengan idea dan ilham. sesuai kalau nak karang blog kat spot tu.

ruang galeri tu pokcik kurang berkenan sikit. pokcik ni jenis kontem minimalist. mungkin kalau tak keterlaluan kalau pokcik cakap spot tu terlalu sarat. tak tau mana nak tengok dulu. elok kalau tv tu dialihkan ke tempat lain. but kudos untuk cermin2 tu. kreatif n inovatif!!!

more pahy more!!!


pokcik hidney

Anonymous said...

kau ni kejap ada kejap takde, kejap update blog pastu tinggalkan mcm tu je...fed-up la aku masuk blog ko...lama sgt tak berupdate langsung...kalau nak tinggalkan blog pun, taruk la info apa apa ke, so that org boleh expect bila ko update blog ko...

Afwan said...

wah, lawa lah, farhi...nnt blh lah buat program kat astro; deco bersama farhi.

Anonymous said...

i suke style studio Jepun u.i rase kite same, mmg kalau bole nak bilik tu jadi semua tempat.i suke ruang kecil tempat u letak CPU tu.i feel like home bile tgk bilik u.meaning, i sll ada gambaran tu dlm kepala tapi tk pernah terlaksana..seriously bile i tgk pic2 bilik u, i terlalu suke sgt sbb i ingat, i sorang jer dlm dunia ni yg suke semua benda nk ader dlm satu bilik.i lurve da kaler u use..ur blog really make my day.. barang2 i byk tmasuk koleksi2 buku peribadi, dvd,tapi i tk dpt nak buat mcm u..mybe jugak i kene pindah cari bilik yg lebih besar skit.mungkin ke i bole dptkn khidmat u?anyway, i btul2 nak ucap terima kasih.i dunno why, mungkin juga sbb i terlalu excited tengok sendiri gambaran impian bilik yg comel mcm ni.c ya!

Anonymous said...

sukernyer tgk how u deco ur room...muah muah..