Tuesday, November 27, 2007

"UMMIIIIII maner [abg] Fahy nie???!!!!"

Ish, kak Lina nyer anak-anak a.k.a adek2 aku nei kan, kalau aku dtg lambat sket rumah dorg mula lah bising, report kat Ummi dier, napa abg Fahy dtg umah lambat. Adeiiii.... gagaga...


Darn, where should I start? Aku penin tengok bnyak sgt gamba aku ambek, tak tau mana satu nak guna. Dah lah banyak citer aku nak citer ntuk projek kali ni, sampai aku rase aku leh wat tesis untuk Master aku nanti :P, gagaga...

So, aku decide aku pecah kan project kali nei into several entry. Supaya jd bnyak entry... Yey!

Sebelum start aku perkenalkan the main characters, sebab aku rase nanti ader yg konpius siapa itu siapa since ader 3 ladies (or should I call gurls, sbb sorg2 perangai mcm budak2 gak, kikiki :P) yg nama sume hampir serupe. :)

The story starts last year, maser open house Raya 2006 kat Jalan Eaton, rumah Kak Linda n family, yg takderlah besar-besaran giler tapi bg aku grand lah gak. Aku mase neh ditugaskan membuat ABC (yes, Air Batu Campur) untuk open house dorg yg siap ader tent ntuk small buffet Raya and bnyak makanan, dan satu stall khas ntuk ABC aku. Chewaaahhh, ABC aku lah sgt kannn, padahal mmg every year kalau family kak Linda wat open hause mmg ader stall ABC nei, cume on dat very particularly year jadi special sbb ader pembuat ABC jemputan khas kan yaktu aku kann... gegege... Naper aku dipilih wat ABC? Disebabkan kriteria dlm resume aku membuat ABC disepanjang bulan puasa, not for sale tapi ntuk berbuka. Ayah aku tuh kalau takder ABC mulalah merajuk, ngader2 tul sambil ulang ayat sama every year "ABC sekali setahun je", aku pun buatlah supaya taklah panjang muncung ayah itu disamping tak nak nyusahkan Umi yg sentiasa masak best2 masa berbuka. Owh lebih-lebih plak cerita ABC nei ek. gegegege..

Wokeyh, maser aku wat ABC tuh, kakak kepada Kak Linda, kak Haslina tapi dipanggil Nana, bgtau aku yang number one fan kat office nak dtg at open hause that day. Nana pernah citer lah pasal kawan dier nei, and nama kawannya kak Haslina Badi, yes Haslina jugak namanya. Sbb tuh kakak kepada Kak Linda dipanggil Nana and kwn Nana nih dipanggil Kak Lina Badi a.k.a Ummi, but bkn Umi aku ek, Umi aku ader satu "m" jer. gegege.. Konpius tak sume? yess, tuh tujuan aku, nak gerakkan sket otak tuh... gagagaga....

Nana cerita kat aku yg Kak Lina nei suke bacer blog, kalau lunch hour mmg minat dok bukak blog2 org. And nak dijadikan cerita, Kak Lina Badi nei dah follow blog aku sebelum dier find out yg rupanya Nana dah lama kenal aku sbb muka aku nei selalu menyibuk kat umah dorg kan. gegegege... Dipendekkan citer, Nana bukak citer pasal kak Lina Badi yg hari2 first thing masuk blog aku nak tengok updates, and even share ngan anak pompuan sulung dier abt my updates dlm blog. Tapi dorg remain anonymous or silent reader (cume sejak akhir2 nei jer rajin bg komen... gegegege.. bgus lah tuh).

So, aku nei mmg mudah tersentuh lagi terharu, tapi takderlah sampai berkecai air mata berluluran kann, gagagaga, aku pun ditemukan Kak Lina Badi oleh Nana maser buat ABC masa open hause tuh. And mcm biaser aku nei sungguh pemalu orgnyer, tak mcm gambar nampak mcm out-going person kan :P. gagagaga... Kak Lina Badi pun bukak citer pasal new condo dier and dier nak sgt aku hias condo dier. Aku nei sungguh lah berbesar hati, makanya aku nekad lah gak nak wat yg special gak ntuk condo dier, nak hargai fan aku nei. gagaga...

So, lama gak menunggu projek nei nak berjalan (almost one year la gak kan Nana? gegege, mcm ckp kat Nana nei sbb aku tau Nana pun bacer :P), sampai aku ingat mcm kak Lina Badi dah tak nak perkhidmatan aku tuh. Then, tup2 sebelum puasa, everything dah ready, kak Lina dah dapat kunci segala, brg2 dah pindah masuk and dier pun ready for the transformation.

Tapi kali nei bkn aku sorg jer yg memberikan idea2, malah Nana pun ditugaskan Kak Lina Badi untuk menyumbangkan idea since Nana nei pun minat decor2 nei. Kak Lina minat ngan apartment Nana yg Nana hias, yg mmg cantik, mcm dlm katalog Ikea. gegege..

So, basically kali nei, bkn aku sorg jer punyer idea, malah Nana and kak Lina, yg nanti aku ceritakan idea and contribution masing2. Aku masih jd contractor ah kan. gegegege...

Aku pun start menghias umah kak Lina Badi sebelum puasa sampai bulan puasa, sbb kak Lina nak, kalau boleh, aku decor the whole condo sebelum husband dier balik before Raya ah. gagagaga, xder ah sampai semua condo, tapi kak Lina Badi nak aku decor for bilik tido Master, Boys and Kakak, living room and dining area. Nana plak bg aku pinjam several majalah BHG decor dier yg best, for ideas and her ideas for decor condo kak Lina.

Maka nya bermula lah aku jd pengunjung "tetap sementara" sampai jd rapat ngan anak2 kak Lina Badi; si Akak, si Abg, Si Amal and Si Ilan. Disamping mendecor umah kak Lina, aku jd assistant bibik kak Lina Badi, ntuk menjaga bebudak nei disamping tolong Ilan si paling kecik tuh wat homework dier. Kalau aku terasa mcm tak sampai wahyu idea lg, aku pun bermain ah ngan bebudak tuh, sbb aku nei pun mcm bebudak kan. Main sorok-sorok, main card, main himpap-himpap, main geletek-geletek, hah, main apa lagi ek? gegegege... Dorg pun sporting nak layan budak besar nei kan. gagagaga...

Dorg pun rajin tolong aku bender yg kecik2, lebih2 lg si Amal tuh. Even though aku dok wat keje, dorg suke dtg tengok, bising2, main2, si Abg sakat2 adik2 dier kat tempat aku wat keje, but somehow aku tak terasa terganggu pun, aku still leh terima sbb dorg tak kacau aku, dorg banyaklah bertanya tapi aku rasa dorg mcm teman aku wat keje, taklah sunyi aku wat keje sorg2 kan. Ader jer bender nak tanya, pastu ejek memain kutuk2 tak cantik kerja masa aku buat, tapi biler dah siap dorg mesti kata "Cantik ah, cantik ah", sebab aku ckp kalau dorg kata aku buat tak cantik, nanti aku taknak hias bilik tido dorg. gagagaga..

Bibik lak jd first eye kak Lina, sbb dier akan tengok kerja2 aku dulu sebelum kak Lina Badi, pastu biler dah siap dier mesti dtg tengok and approve "Cantik ya, cantik ya. Kemas kerjanya", then aku tau yg Kak Lina mesti suke punyer. gagagaga..

Kakak lak dier punyer respon sama jer, dier nyer excited Allah jer tau, sbb aku tak tau reaksi happy or un-happy dier. gagagaga... Tapi kakak pun sporting lah, dier akan ckp cantik punya kan. gagaga...



Dari kiri; Abg, bibik, Ilan, Amal, Kakak


Haaa, kan aku ckp panjang citernyer, nei baru sket, aku ingat nak sambung lagi citer... gagaga.. kidding... Okeylah, yok kiter start!

Aku tengok gamba, aku tak tau nak start mana satu dulu, then biler aku tengok gambar before, baru aku sedar aku tak ambek gamba before bilik kak Lina Badi. Makanya aku start dari Master Bedroom kak Lina Badi lah for this entry. Bilik2 lain, entry lain plak, supaya korg tak jenuh tengok gamba. gegegege.. Sorry ek takder gambar before, ala, korg just bygkan bilik nei empty sbb dorg mmg baru pindah pun. :)


Alrite, kak Lina and husband nak kan bilik dorg cosy ala-ala hotel (skang smua client aku nak bilik ala hotel kan. gegegege..) Owh lupe nak citer, husband kak Lina Badi nei plak keje kat Abu Dhabi and balik dlm 2 bulan sekali tak salah aku. Tu biler husband dier balik Malaysia, mmg spend time satu family ngan husband dier jer gi bercuti memane. Tuh Master Bedroom pun nak special tuh, ala2 honeymoon sentiasa biler balik.. gegegege.. opss lelebey lak eyh.. :)

Ok, memulanya kepala katil tuh asalnya kat dinding yg ader cermin frame hitam belah kiri gamba tuh, tapi aku tengok kedudukan asal katil tuh bkn kat center of the room sbb lampu ceiling dlm Master Bedroom tuh terletak oddly. Then biler aku letak kepala katil senget kat bucu bilik, baru katil tuh ader kat center of two hanging lampu ceiling dalam bilik tuh. Dari situ jd basis naper aku letak katil tuh senget.

Then aku sarankan Kak Lina Badi beli lampu stand reading light jdkan lampu side bed, nak lain sket dari typical bed side table lamp, kali neh without side table. Idea ranting yg dilukis kat dinding tuh dr showroom kat Ikea. Kak Lina kata dier nak satu cermin tinggi, and aku mcm biaser mmg suka hasut soh beli cermin frame ala2 suade hitam nei sbb mmg kene ngan bilik. gegege...

Semua set cadar, bed spread, quilt and main body langsir dipilih sendiri oleh kak Lina Badi. Baguskan taste kak Lina Badi. Aku hanya belikan cushion hitam bunga tuh jer mase sale Jaya Jusco, sbb aku suka sgt cushion tuh. gagaga.. Tapi asalnya the whole bed, covered with quilt merah, so Nana plak bg idea ntuk letak bed spread coklat yg kak Lina beli gak supaya tutup sket quilt merah tuh agar tak menyala sgt. Then voila, cun siot, pandai dorg.

Org2 yg dah tengok gambar nei dulu dlm digicam sebelum masuk blog (i.e. Kak Lin and kak Sherli), kata yg sheer curtain kat bilik tuh cantik. And kalau nak tahu, sheer curtain yg cantik tuh dibeli plak oleh husband kak Lina kat Abu dhabi. Mahal tuuuhhh... gegegege...

Yok kita tengok apa yg aku wat kat main a.k.a feature a.k.a focus wall plak. :P



Asal didnding tuh kaler white antique, mcm putih ader sket tint of coklat. Aku saje lukis2 line and boxes sket kat dinding bg rase ala2 dlm cottage katanya. gegege.. Those lines tuh sume dicat gune masking tape aje.

Pandai kak Lina pilih lampu ceiling tuh, mmg kene kaler itam lampu tuh ngan the whole theme. Ditambah dengan bunga Gerbera merah yg Nana belikan. Meja kat dinding tuh pulak asalnya meja tempat letak komputer kat luar dining area. Then, biler dah beli meja computer baru, aku sarankan letak dalam bilik ala2 meja tulis kat bilik hotel kan. :) Next....


Haa, cube tengok lampu ceiling skang. Nampak tak yg katil tuh mmg berada tengah2 antara 2 lampu ceiling tuh, just perfect. Takder ah keje aku perfect, tapi mmg sesuai ah kan lampu ceiling tu terletak kat situ kan. gegege... Cabinet semua dipilih sendiri oleh Kak Lina Badi dan dibuat khas ntuk bilik tuh. Aku tak campur tangan pun bab cabinet, tapi mmg cun and tepat pilihan cabinet tuh. Yg meja kosong sebelah kanan gambar kat built-in cabinet tuh kononnya nak letak TV and mcm mini bar siap ade jug kettle segala kan, ala2 hotel gitu, tuh maybe suatu hari nanti. :) Kak Lina mmg taknak ader meja make-up pun sbb tuh aku hang gambar potrait family kat meja tuh instead jdkan tempat make-up. Yok tengok lg dekat kat area window seat....


And lupe nak mention, kak Lina Badi jd seamstress aku kali nei, langsir and even window seat nyer cover and table runner tuh dier jahit sendiri tau. Senang keje aku.. gegege... Chest of drawers kat belah kiri gamba tuh sbenarnyer kat dinding cermin frame hitam td, aku alihkan kat sini and jd mcm ala2 meja decor lah kannn... Stand light tuh ilham dr display kat Ikea since ader satu display nih Nana and Kak Lina suke sgt. Gambar lukisan bunga Vincent Van Gogh tuh sbenarnya koleksi puzzle yg Kak Lina Badi simpan, so aku pun letak jer atas meja tuh.

Window seat tuh pulak sbenarnye coffea table yg dulu digunakan kat bilik boys sbgai tempat letak main game dorg, yg kemudiannya meja game tuh diganti ngan coffea table Ikea Lack baru. Makanya coffea table tuh tak guna, so aku bg idea beli cushion and letak atas coffea table tuh ntuk dijadikan seat kat kaki katil. Kak Lina pun terima la idea tuh, tapi bile built-in cabinet dah siap dibuat, Kak Lina Badi try letak kat tepi hujung cabinet tuh and voila, mmg muat2 jd window seat. Cushion alas coffea table ntuk jd seat tuh plak kak lina beli matress baby yg kecik and dibuatnya cover for the window seat tuh dari kain Kamdar. Jdlah cun kannn...

Aku plak campak ah throw ceklat kat window seat tuh, nak wat ala2 magazine luar negara la kan. Aku belikan sepasang cushion cover coklat dari sale Parkson ntuk window seat tuh.. Nana kata, area nei jd katil Ilan sbb Ilan si kecik tuh takder bilik. gegege....

Alhamdulillah, Kak Lina suka ngan dinding yg aku wat tuh, and suke susunan perabot. Husband Kak Lina balik masa Raya pun aku rase suke gak kot, takder lak nak sms aku kata suka kan. gagagaga... tapi thanks to Kak Lina and Nana gak bnyak bg idea and menolong, mcm menjahitkan. gegege..

Huih, panjang tul citer, nih baru satu bilik, ader lg 4 area... gagaga... so tunggguuuuuu...... :)

mrFarhy: Kak Lina siap sms aku maner entry umah dier nei."Takder update lg ya? Dah ngantuk dah ni menunggu." gegege....

23 comments:

ini ummilah said...

Hmm.. ahhh uhhh.. nak comment apa ya? I save it to the last entry.. he he he..speechless lah bak kata nana..

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Laaa, speechless in a good way or bad? Komen la tentang facts, gambar or bilik yg fahy wat tuh... sedeyh ah camniihh, lama fahy karang, komen kak Lina sket jer neiii..

Kome lar komen larrr.. tak suke ker, suke ker... gegege...

LiNdA @ Da-Da said...

erk.. dah lama tak comment neh.. hrmm.. rasanya this is the best work done by you la fahy.. simply fabulous!! BRAVO!!

(dlm ati: nak lah gak bilik hotel cengginih.. huhu)

p/s: bila pulak makeover neh nak kuar magazine?

nana said...

nana nak bilik mcm kakak... nana tak pandai nak komen...malu sebenarnya..he he he....tapi nana dah suruh ummi komenkan...nanti ummi akan letak komen panjang berjela ok...kalau by tmrw morning tak de komens from ummi, nana akan kerah dia ok

asrul said...

Salam.. Make way for this humble person, first time blog commentor, (malah first time blog reader lagi)...

Memula nak komen gambar2 tu kan cantek skali... maybe sebab kamera tu bagus kan hikhikhik..

I loike it when you consider the centre stage of the room based on lampu siling tuh.. Then to have the 2 lampu silings in balance.. Mmmm, so ur beginning to adore symmetrical value ehh.. :)

Pastuh suma barang ikea dalam bilik, pandai pilih warna itam, candelier itam, pasu kecik itam, floor lamp itam, railing curtain itam, and yang paling den suko cormin itam tu.... Nak sangat beli tapi tunggu buah durian kat kebun tu gugur le...
Suma make nya halus2, jadi fine outline kat bilik tu....

Apa2 pun sesapa yang tgk hasil keje fahy kali ni mesti rasa meluap luap tak sabau nak fahy makeover bilek dia pulak... Sapa yang tak terasa tu, either ego ataupun tada duit hikhikhik....

Cheers mate, looking forward for the next three entries....

dean said...

hii fahy..
actually selama ni sy baca blog awak, cuma xmo komen jer..
kali ni jer komen.... kik3...
btw, mmg best decor yg awak uat..
semua dlm bilik tu sy suke sgt... kan bagus awak uatkan utk bilik sy skali... kik3... cuma xdaq duit jer... hu3...
erm...sy bangga sesangat hasil kojer awak tu... ape2 pon, all da best..

hAziQ said...

abg nk tgk gmba blik kitorang. cpt lah! waaaaaaaargh! heheheh. jgn mrh yer.

D said...

*GAAAASSSSPPPP*

Roti Kacang Merah said...

kak lin dah komen daaaaah (masa dalam keta). CUUUUUUUUUUUN!

eh copek ah upload gambar 4 lagi bilik, tak sssabor ni!!!

by the way, perhaps bila dah keja byk mcm ni kan, ahy kena tambah the labelling of your entry, not just as Twisted Makeover aje tapi also as Twisted Bedroom juga ke, Twisted Living Room juga ke, Twisted Bathroom juga ke...

penghuni bilik said...

Rasanya Fahy menunggu ummi mengomen kut baru dia nak update the rest. Oklah atas pujuk rayu Nana, ummi bagi komen dari hati yang tulus ikhlas.. chewah..

Hmm.. macam kata mula2 tu speechless.. speechless in a good waylah. Tak ada word yang bole di ungkapkan betapa chantiquenye my bedroom, perasan ke? Rasanya tak kut, sebab mostly semua yang tenguk kata cantik. The bedroom is so so nice just like I have always wished for. Sekarang ni kalau boring je, bedroom tu lah tempat tenangkan fikiran. Ynag paling best tenguk dinding coklat tu. Sampaikan adik2 tu pun sukalah sangat menginap kat dalam bilik tu juga. Kalau nak berborak ngan ayah pun mesti masuk bilik tu dulu. He he he..

Cermin.. oh cermin hitam tu.. banyak jasa nyer.. pandai fahy letak kat situ eh. He he he..

Reading light tu memang berguna, malam2 tidur pakai tu je halakan ke atas. So jadi teramatlah cosy nyer macam rasa tidur kat hotel 7 bintang.. hotel burj alarab tu .. tapi tak pernah masuk pun.

Malam ni ayah balik, sampai kul 9 malam kut so bilik tu jadi our honeymoon room. jeng jeng jeng… Sebenarnya ayah pun suka gak bilik tu, cuma ummi sorang je tau.

Thank you so much to Fahy and Nana for painting, arranging and choosing the right stuff for my honeymoon room. Mana tau ummi pindah abu dhabi nanti, ummi import decorators ni pulak ke sana untuk hias rumahkan kan kan kan…something like paid vacation lah kan..insyaallah..

So Fahy next please.!!!!!!!

umar aka amal said...

abg fahy!mane gmbr bilik kitorng.nak skrg pls

yabedabedooo said...

Rasanya all the visitors have twisted their mind looking at the twisted blog until they have drifted away from the twisted land of blogging.

Nak domino and begedil lagi ke? :) :P

Amy said...

Fahy - SUperb as usual..kak amy suka sangattttt. LAwa siot bilik akak ni jadiknya. I love the window seat, very the American. Kalau kak amy bukak magazine, mmg suka tengok part window seat. Masa form 5 dulu pun, bila kena buat model rumah pun, kak amy akan buat window seat for all rooms. Sungguh cosy..

Anonymous said...

meletopss

pokcik hidney said...

1st time pokcik tengok gambar 1st kat blog ni, terus teringat kat mood christmassy sebab color tone nya memang ngam sgt dengan perayaan tu. terus mata pokcik tertarik kat mural ala2 snow flakes kat dinding tu. genius...sgt genius. plus pokcik suka sgt dengan motif panelling kat dinding tu. such a grand impact from a simple approach.

lagi satu yang pokcik tak leh miss. window seat tu. siapa tahu, sebenarnya seat tu adalah coffee table. boleh plak duduk ngam2 kat tepi kabinet tu ek. macam magik sangat. hehehehe

lama memerap rupanya ada projek mega. best best best!!!

Anonymous said...

bila nak berhapdet nieyy? aiyooo jenuh tau tunggu

Aina said...

Fahy,
I luv ur work, u manfaatkan furniture yg sedia ada, and budget pun low... I pun nak booking you utk makeover my appartment. Tapi tunggu lepas I balik dari Qatar laa. Bila tak tau lagi. Mungkin setahun lagi, mungkin 2 thn lagi, mungkin 3 tahun lagi....hopefully u r still in this biz.

LiNdA @ Da-Da said...

Fahy nak cukupkan sebulan ek baru update blog? hehehe.. gurau jer..

Anyway, fyi, every weekdays @ office (when time permits) k linda bukak ur blog sebab nak dengar lagu.. Thank you for putting in such good tunes... really appreciate it! ;-)

ummi said...

Orang abudhabi dah balik ni.. dah puas merayau uae and oman. Macam linda kata lagu kat blog fahy ni best tapi kat office tak bole nak dengar sebab kena block.

By the way mana updates nyer.. hopefully janganlah sampai my next trip to abudhabi lagi ya.. jangan marah ye.. gurau je..

projek yang kat ar..ti..xx tu dah siap ke?

Anonymous said...

farhy ni senyap je....r u OK dear? dah sebulan tak update ni...tak takut peminat lari ke? he he he

roti kacang merah said...

eh eh copekkkkkla update Dik oiii.

anyway, lupa nak bagitau, kak lin ada tag ahy lah...http://rotikacangmerah.blogspot.com/2007/12/meme-hal-tanah.html

Anonymous said...

hepy nu ye farhy.....bilanak update entry baru :p

Azlan, Suzana & Azra Sofi said...

Heyyoo!

Just discovered ur blog. Sgt sukeerrrr with ur decor work. Nanti nak soh Farhy decor my house gak la..Opss..kalau i ader budget la :D

Btw, updet ler blog :))

Salam perkenalan,
Suzana