Monday, November 27, 2006

R A Y A c o l o u r s & s t r i p e s

Kali neh aku kene carik idea ntuk decor 2 buah bilik kat Shah Alam, sorg tuk org bujang, sorg ntuk anak dara.

Client aku kali neh student UiTM Shah Alam yg dok ngan family dier kat umah baru kat Jalan Plumbum Shah Alam, Ashraf namanyer. Aku lak tak tau mcm maner aku end-up kene buat decor kat bilik dier, but one thing for sure, aku ader janji nak buat artwork nak letak kat bilik dier.

Aku rase ader lebih sebulan jugak la si Ash neh nak dpt artwork yg aku janjikan tuh since aku busy. Sbenarnye bukannyer busy maner pun, tapi aku susah nak carik material ntuk jadikan frame artwork tuh. And dier neh plak ader jer sms aku mase bulan pose lepas, "Farhi, aku neh bukan aper, aku dah terbayang-bayang artwork yg ko nak buat ntuk aku tuh nak letak kat maner". Bukan sekali jer sms, tapi ader jugaklah dua tiga kali... Chesss, taulah aku tak buat lagi artwork dier tuh mase tuh.. hahaha...

So, dari kene bagi idea ntuk decor rumah dier je, aku kene buat artwork dier lak, then terus aku kene pulak buat decor kat bilik dier sebelum raya.. huhuhu, nak bilik raya tuh.. Sabooooo jer lahh.. Bilik pun nak beraya... :)

At last, aku dapat kotak Ikea dari barang yg dibeli kat Ikea hasil projek rumah Bad kat Seri Kembangan lepas. So aku pun beli kain orange merah semeter yg hargenyer kurang RM6 kat Kamdar and aku balut kotak Ikea dgn kain tuh dan melukis la karya seni aku (:P) guna cat2 lebih dari projek2 mengecat yang lepas.

So budget Ash kecik jer, sebab dorg tak kejer lg kan. Ash budget under RM100, so aku decide nak play with colours and stripes nak bg bilik nampak penuh. Dier punye tema, "Asalkan cantik untuk Raya" ngeeee, jgn marah Ash.

Nak dijadikan citer, aku lupe nak bwk camera ntuk tgkap gamba "before", then aku gune camera hand phone adek dier si Azah ntuk tgkap gamba "before", tapi nak buat citer lagi, hp si Azah lak rosak, so makanya semua gamba "before" makeover ilang... huhuhu... xpe ah, neh hasil dari bilik si Ash....



Gambar neh dari sudut katil dier yg siap ader kelambu Ikea lagi. Asalnyer shelve yg aku letak pokok2 bwh artwork tuh pada area yg same tapi lagi tinggi dari tuh, lebih kurang eye level ah, and asalnya dier letak frame2 gamba kat shelve tuh. Yg cermin tu plak rendah sket dr asal. Tapi aku letak tinggi sket nak bg sama aras ngan pintu.



Memula dier letak carpet selari ngan wall tuh, aku ubah jd senget arah bucu bilik lah, nampak dramatik sket.. harharhar. Warna dinding tuh hasil ilham dari showroom Ikea. Thanks Ikea!.. huhuhu... Aku letak stripe orange belah kanan nak bg balance the whole thing, sebab aku design susun letak shelve and cermin based on bile pintu bilik dibuka. So kalau pintu bilik ditutup makanya kosong jer kat blakang tuh kan. Jadi stripe tuh buat bg menarik sket. Tapi Ash tak suke stripe tuh.. uhuks, sedih aku, sbb aku dah terbuat makanya takleh nak undo. Sorry Ash... :( hehehe... By the way, kaler cat stripe tuh dari left-over cat projek rumah Bad gak. ngeee...



Mcm biase aku suke kalau org letak pokok atas shelve, jd pokok tuh buat artwork aku menarik sket huh.. huhuhuhu... Yg ranting2 tuh dier beli and dier letak situ, bravo for Ash, mmg cun letak situ.. :)
Well u guys, my trade mark mcm biaser, lilin bau makanan wif shelve wif artwork.. huhuhuhu.. stereotype ker?

So biler siap jer bilik si Ash, adek pompuan dier si Azah lak jeles (jeles kerh? :P). Right after raya si Ash sms aku yg Azah nak cat bilik dier before open house besar-besaran, 3 weeks after Raya. hahaha, nak gak bilik raya tuh... huhuhu..

Tapi budget bilik si Azah memula kurang dari RM50. And si Azah yg peminat tegar citer Impian Ilyana lak, teringin sgt nak kaler bilik ala2 pinky bebudak remaja pompuan seperti bilik Ilyana dalam citer siri tuh.. Bak kata kakak aku, Asodesss...

So aku decide beli 2 jenis kaler, 1 litres each yg total up mmg kurang dr RM50 termasuk roller and masking tapes. Aku nak buat art decor kat dinding bilk adek dier terus. So dengan theme "Keremajaan adelah hak milik setiap insan" (kehkehkeh), makanya aku cat bilik dier ngan pink and ungu since Azah suke kaler ungu gak. So neh hasil experiment TWISTED aku.

B E F O R E o n e


A F T E R o n e

Huh, aku tak sangka bilik dia jadi nampak tinggi after aku mengecat neh. Gambar tuh aku susun balik bg eye level, sebab asalnyer tinggi sgt untuk diusha gamba yg kecik ituh. Tapi cermin aku tak letak tinggi sgt sbb si Azah tu kan tak sampai nak mekap2 kang.. hehehe...

Wokeh zoom jap kat area cermin tuh...



Lampu shade tuh beli kat ikea baru2 neh aje, yg tak termasuk budget asal. Nampak so sweettt... Tapi sygnyer mentol terbakar, tak dapek nak on bg menarik sket.


B E F O R E t w o


A F T E R t w o


So, tu je lah yg aku buat ntuk bilik2 dorg. Tak bnyak maner pun. Tapi dorg stil appreciate lalu menghulur duit raya tanda apresiasi atas karya aku. Aku tak expect pon dorg bayo, aku just kata "Korang banjer aku 2 muvi kay". Thanks guys.

Alhamdulillah, even kengkawan dorg pun suke tengok bilik dorg. Pastuh kawan pompuan si Ash neh lak mintak lah tolong aku buat bilik dier sebab ader org nak dtg merisik, makanya bilik anak dara nak bg meletop. hehehehe, jgn mare Farah. nanti aku masukkan skali kerje aku kat bilik kawan Ash, si Farah tuh.

Lagi skali I'm one happy contractor ;)

mrFarhy: Aku gelar diri aku contractor jer sbb takder background ID lagi. :)

5 comments:

LiNdA @ Da-Da said...

really liked the artwork that u did in Ash's room - it's like something that u wud get from a modern art shop. kewl!! :)

oso liked the color combinations in Azah's room - really vibrant and so kawaii!! :)

p/s: nana just got home. she informed that her office mate was extremely excited after seeing ur makeover today. in her words "waaahhh.. dia dah update dah blog dia... wahhh cantiknyeerrr.. ada motif bar code lagik... nanti balik i nak tunjuk kat anak2 i.." c maaa, there r other people who do read ur blog.. they just don't leave their comments je... hehehe..

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Suker artwork tuh? Alahai, thanks. Tuh siap dalam beberapa minit jer.. Pagi si Ash nak ambek Fahy gi wat umah dier, barulah Farhi start buat artwork tuh... huhuhu...

Ye ker, nanti nak buat hit counter ah, tengok braper ramai org dtg. ngeee...

But thanks to you guys yg dok promote my blog gak...

Anonymous said...

pahy,million thanks to u for all the work that u had done!

it's really nice,azah and aku really appreciate ur work!

aku dah tolong promote hasil keje ko kat kenalan2 aku and also ur blog for them to see 1st hasil keje ko,so far they also loves it!

bebile nnt aku nak wat next projek lak utk bilik aku,u know lah the curtain nak pasang kat almari aku,ala2 my room yg devided into 2 section..huhu,xsabar lak! tp aku taknak menampakkan bilik ni sempit so aku nak guna warna yg cerah mcm day curtain ke..if u have any idea of it,bgtau ah..

btw,psl stripe orange ni aku suke ah cume kene tambah something je..pepandai jer ko kate aku tak suke eh,tak baek betol ;p

papepun pahy,i wish u all d best dlm I.D neh n i know that u can go further more maybe 1 day ko leh jadi cam eric leong ker,hehehe!

million thanks to u pahy!

Anonymous said...

cantik tuu...
suker sukerr!!

Abe Dani said...

wah so the pinky hahaha
ermm sesuai ngan girly..
ermmm bsnyak tema kotak skang ni but neway ur so creative and banyak nye idea...
bakat semulajadi la fahy ni..jgn sia kan....