Tuesday, November 28, 2006

[little] S T U D Y a r e a

Lepas jer aku buat bilik Kak Linda, Kak Lina and Eija (see "teenaging" A D U L T S), kawan Kak Lina berminat lak dgn khidmat aku (eceh, khidmat tuuuhhh :P). So, aku dengan berbesar hati diperkenalkan kepada Kak Ellis yg tinggal kat Taman Puncak Setiawangsa.

Besar gak ah rumah nyer. Aku disambut oleh anak kecik Kak Ellis, Umairah yg memula aku jumpe senyap jer orgnyer, tapi lelame, uih bagai watak katun Tasmanian Devil tuh. Cheeky, comel and ganas. hahaha...

Bg aku okay gak la decor kat bahagian living room bwh. Tapi kat bhgn family area atas, uih, mmg susah sket nak buat. Aper tak nyer, situ lah ader thread mill, situlah tempat Umaira main, situlah tempat tengok tv. Aku neh plak memula risau2 gak ngan kak Ellis, bukan aper, taste dier tinggi sket. Aku neh kan Amateur jeh. Aku takut gak kerje-kerje aku tak up to her standard. Almaklumlah, aku tak kenal dier sngat.

Tapi Kak Ellis mmg okay. Aku rase family dier semua friendly. Dari husband dier Abg Man to adek bongsu dier Ehsan, dari adek pompuan dier Ayu to anak pompuan dier Umairah, membuatkan aku buat kerje aku bersungguh-sungguh (wahhhh, gambatte kudasaiiii sgtt... hhahaha). Kak Ellis ngan Abg Man pun mcm very encouraging about me doing this decor thingy. Aku mcm terharu lak ngan dorg. Thanks Kak Ellis sbb trusting me to decor your house.

So memula aku ditugaskan buat storage ntuk toilet rumah dier. Ala, yg part tuh takder pape sgt, just pasang cabinet dr Ikea. So aku tak masukkan lagi the toilet makeover.

Kali neh aku nak tunjuk makeover study area Kak Ellis. Kak Ellis neh suke tempat study yg secluded and cosy. So, sbb tuh dier pilih tempat kat bucu corner kat atas tuh, ala-ala mcm hamster. hehehe... So, aku kene carik jalan nak letak kipas and bg lighting agar terang sket area study tuh, bukan aper, sebab takder tingkap nearby, yg ader cumer pintu toilet yg tak digunakan.. hehehe...

Budget dier RM1,000 termasuk storage for her books and magazines. Concept? huhuhu, aku letak "Cozy Study Area", hehehe...

So yok start....

B E F O R E o n e


A F T E R o n e
By the way, bookcase with doors tuh mmg baru pasang, sebab aku terlambat tgkap gambar before (terluper ahh :P) makanya bookcase tuh dah ader dalam gambar before. Sebelum neh Kak Ellis pakai doorless bookcase kaler putih yg aku dah angkut letak dalam play room Umairah. Tu yg buku bersepah2 sket asalnya coz aku dah keluarkan semua buku2 dari bookcase putih.

So memula mmg malap sket, gambar before tuh aku highlight kan supaya terang sket, kalau tak mmg gelap sket ah, so aku tambah lighting jer. Aku letak kipas kat meje tuh bg kak Ellis sejuk sket nak wat kijer. Artwork kuning tuh bukan aku buat ek, mmg Kak Ellis dah ader artwork tuh. Tuh yg cun semcm tuh.. hehehe...


B E F O R E t w o


A F T E R t w o
Memula aku nak letak wall cabinet kaler hitam, tapi sebab wall cabinet yg aku ndak dah abes stock pastu kenelah tunggu another 1 week and kak Ellis lak berkenan dgn black shelves tuh, makanya digantikan aja dgn shelves tuh. Bingkai gambar semua mmg dah ader, aku cume sangkut jerhhh...

B E F O R E t h r e e


A F T E R t h r e e

Aku teringin sgt nak buat seat yg sangkut bantal kat dinding, makanya aku buat lah kat area study Kak Ellis tuh, bg extra seating ala2 opis kecik kak Ellis... hehehe... Pastu kat pintu toilet tuh aku tambah satu shelve letak brg hiasan kecik and nak cover tombol pintu toilet tuh.

Owh luper lak, Kak Ellis tak berapo minat shelve kayu atas Artwork kuning tuh, makanya aku pun cabut lah shelve tuh. Okay gak jadinya kan...


Tu jer lah kerje aku kali neh. Kak Ellis dah siap transfer duit dlm account aku, and aku cam terkejut plus happy sbb dpt quite a lot ah bg aku.. hehehe, saper tak happy oii dpt duit.. ngeee.. Thanks again kak Ellis!

Yeah, I'm one happy contractor!

mrFarhy: Next project, play room Umairah lak. Seb baek dah kemas ngan kak Ellis sket.. huhuhu...

7 comments:

munshi abdullah said...

One day kau buleh decorate rumah sewa aku lak yekkk!!

munshi said...

Kreatif nyer kau! Tak sangka laks!

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

decor rumah sewa koo. okay jer.. tapi siaperkah engkauuu... :)

Afwan said...

uik, lawa nyer rumah :) biler kiter gi kl nnt blh lah lepak kat situh, hehe :D

Anonymous said...

Congrat's!!! Good job farhi memang ko nie dilahirkan untuk jadi org yg kreatif!!! (",)

Sejak dr sekolah rendah lg aku dah nampak...hahaha (",)

Teruskan usaha ko lagi. Aku sokong!!

Abe Dani said...

ermmm serba boleh la...so far takde plak yg deco toilet lagi ek,...
bila nak buat lagi hehehehe
nak gak tgk fahy buat hehehehe

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Afwann!! tuh bukan rmah aku la.. kehkehkeh..

Thanks Nik. ko promote ah aku kat kengkawan ko lak. gagaga..

Toilet dah buat 2 project, dah siap dah, cume tak tgkap gam jer lg. tungguuuu....