Wednesday, February 21, 2007

t w i s t e d [RUKUN]

Aku dengar kat radio, dialog neh "Walaupun dimana saya berada, saya tidak lupakan 5 rukun saya", yg aku memula ingat dorg ckp pasal rukun Islam, tapi rupe-rupenye rukun Negara. Aiyoh, aku sendiri tak hengat rukun Negara. Lebih baik aku ingat rukun Islam and Iman jer. gegege...

Tapi kali neh aku nak cipta lagi 5 rukun yg syiok. Rukun yg semua org, semua bangsa, semua agama, semua peringkat umur aku rase mmg sgt perlukan rukun neh. Cube teke rukun ape?

Rukuuunnnnnnn Nikkmaaattttttt.. ya, rukun nikmat. nikmat tuh aper? Ala, bender yg kalau kita dpt mesti lega punyaa.. gagaga... Aku tak tau nak istilahkan mcm mana, tapi kalau kite kaji Rukun2 Nikmat satu persatu mesti korang paham.

1. Kelegaan Membuang Air dan Angin.
Aku tahu, neh maybe bunyi a bit disgusting, tapi see it on the bright side, mmg semua org perlu membuang air. Ya Allah, aku rase neh nikmat paling best. Tak ker rase lega giler biler dpt menunaikan hajat sama ada yg besar atau yg kecik? Lebih-lebih lagi bile dah terbendung lama semata-mata nak carik toilet. Dan yg paling puas selepas membuang sisa pepejal pada waktu pagi, yg membuak-buak bunyinya luruh di dalam tandas, meruntum jiwa menikmati betapa nikmatnya usus melepaskan sisa makanan semalam. Yalah, what comes in must comes out kan... gagaga.. Tak pun tak tahan nak terkucil maser dalam trafic jam dan bile sesampai jer rumah terus melunaskan hajat dengan melepaskan air bertong-tong bnyaknyer... gagaga...

Membuang angin plak termasuk kategori sendawa and kentut. Adoi, seksanya bdn biler menahan kentut di khalayak ramai dan mencari spot yang sesuai untuk melepaskan angin tanpa didengari org ramai dan biler berjaya melepaskan kentut, bunyi yg kuat membawa tanda kelegaan yg besar. gagaga.. Walaupun sendawa taklah senikmat kentut, tapi sendawa membawa kepuasan bile melepaskan angin perut yg mungkin disebabkan terlalu bnyak mkn seafood or sebab angin masuk perut akibat tak mkn.. gegege...Busuk tapi realiti.. :)

2. Kepuasan Tidur Yang Secukupnya.
Perghhh, yg neh selalunya layan maser time weekend lah (walaupun skang aku selalu layan :P). Bygkan tido sampai rase penat nak tido dah. Yg paling best biler time2 sejuk or hujan yg biler kiter tarik quilt menyelimuti bdn, body under quilt rase warm and fuzzy dan kelembutan quilt menutupi separa muka membuat rase lg cozy lantas membuai kite terawang-awang diulit mimpi sampai tak sedar pukul berapa.. Layannn....

3. Kehilangan Rasa Dahaga.
Ishh, neh lebih-lebih lagi time puaser. Bak org kata, tak mkn pun takper asal dapat air sejuk. Nikmatnya biler meneguk air sejuk di waktu panas atau selepas penat bekerja, bile air tuh trickling down ur throat menyebabkan badan terus lega dan bertenaga semula biler dapat air. Kalau ditambah dengan air sejuk berperisa menjadi kegemaran, nikmat tuh mungkin berganda jadinya dengan tambahan sensasi rasa di hujung lidah. Perghh, my fav, Marigold White Grape with cebisan Aloe Vera... yummyy :)

4. Kesedapan Menggaru Gatal.
Walaupun tak elok garu gatal, tapi apa kan daya, bile nyamuk gigit jer, garu adalah alat yg paling nekmat untuk melegakan kegatalan. Biler kene campak, rase geram nak garu pun menjadi-jadi sampai menangis minta nak garu dan digaru. Kalau ader yg celah-celah bedah gatal pulak, garu dapat melegakan kegatalan tersebut sampai tak sedar org memandang dier menggaru mcm berok. gagaga.. Menggaru kekdg terbawa-bawa sampai lupa yg kiter garu dengan kulit-kulit sekali dan menyesal biler ader kudis lepas tuh.. gagaga... Bukan manusia saje, kucing pun suka biler digaru dibawah lehernya sampai terjuih kepala suruh garu lagi kuat.. hehehe..

5. Kenikmatan Mengorek Hidung Dan Telinga.
Uishh, part neh kekdg time org tengok pun, kite tak sedar jari dah ader dalam lobang idung or telinga. Tapi kalau korek telinga selalu guna cotton bud la kan. :) Nikmat betol biler jari mengorek kerak taik idung yg dah mengeras, malah kepuasan tercapai biler berjaya mengeluarkannya, bukti fizikal tertunjuk kat hujung jari. gagaga.. Biler telinga rasa gatal2 pulak, cotton bud digunakan untuk menggaru lubang telinga sampai hilang mata hitam biler putik kapas tuh menggeletek kegatalan di dalam telinga lantas mencapai matlamat kepuasnya biler ader kaler2 kuning yg tak sepatutnya di hujung putik kapas.. hahaha...


Ha tu antara Rukun Nikmat yg ader la kan, tapi bnyak lagi la yg lain kan. Just want to show yg Allah bnyak bg nikmat yg kekdg kiter terlepas pandang walaupun bender tuh kecik. :) Bayangkan kalau Allah buat membuang air tuh tak nekmat, mesti semua org mcm tak suka pergi toilet nak buang air, menyebabkan keracunan dalam badan plak. Haaaa, tak gitu? renung-renungkan.. Chewaaaaaaaaahhhhhhhhh... Aku nak gi korek telinga jap. :P

mrFarhy: jgn plak ader yg terus gi toilet lepas bacer neh sudah.. gegege... Ader sesiapa nak tambah nikmat yg lain? :P

4 comments:

Anonymous said...

hahaha tak pernah terfikir aku nak buat blog pasal benda2 yang macam ni. sebabnya benda2 yang tertulis dalam blog nikmat ni, adalah benda2 yang biasa kita buat hari2. (tapi aku takla korek idung dan dah tu makan taik idung tu). selalunya bila benda lazim, kita akan buat donno jer sebab tak perlu nak diingat2kan. it will come us macam otomatik.

ada lagi nikmat yang tertinggal tu. nikmat kenyang, nikmat bergayut telefon, nikmat tengok teletubies, nikmat menggetel bantal busuk and nikmat yang ultimate... nikmat 'itu'. tak leh sebut sebab 18sx. (berlagak sopan)

p/s: kalau kau korek tinger, kau makan tak taik tinger tu?

mr. smith

Anonymous said...

leh jadi journalist nih....apa kata ko buat lak 5 rukun benda yg menyeksa kan...contoh 1)bangun pagi hari isnin kena gi keje....

LiNdA @ Da-Da said...

i really like nikmat no. 2, tp skang nih selalu aje x berkesempatan nak wat camtuh.. menchinyer! :P
nak tambah boleh?? for me, one of my nikmats.. rasa besh bila dpt mandi kat bilik air tanpa interruption (huhuhu.. sbb kat sini bilik air satu jer.. selalu jugak kena interrupted.. :P)
and when i can shampoo & condition my hair pastu pakai 'creamy' shower cream/soap utk menyabun badan... uih, best.. best...
lepas mandi rasa bersih, segar, harum jer.... :)
p/s:kalau mandi guna warm water waktu malam lagi best sbb lepas mandi rasa ngantuk and seswai sgt tuk tido.. :)

rahsia said...

Erm...
Terlalu dalam makna rukun nikmat dan kenyataan yg kat bawah sekalu tu.
Erm....tersenyum dan garu kepala.
Nakal. Diam-diam pun nakal!