Saturday, March 10, 2007

s i a p e [ M U K H S I N ] ?

"The minute I heard my first love story, I started looking for you, not knowing how blind that was. Lovers don't finally met somewhere. They're in each other all along."

Jalal ad-Din Muhammad Rumi

Aku terbaca ayat neh for the 1st time kat blog Yasmin Ahmad, I think dalam 2 tahun lepas la jugak, maser having my lunch kat office depan komputer. I cut and paste it into microsoft words and aku simpan till now sbb aku paling suke ayat neh. And eventually aku terlupa about it, until Yasmin Ahmad ungkapkan balik dalam ceriter Mukhsin. Damn, I always love the phrase or I guess short poem. Rumi yg hidup berkurun dulu lamanya pun ader such perasaan mendalam abt love, and disebabkan love jugaklah Rumi dikenang... "When we are dead, seek not our tomb in the earth, but find it in the hearts of men." (courtesy of Wikipedia abt Rumi).

Owh, enough abt Rumi. Aku actually nak komen pasal citer Mukhsin tuh. Biaserlah typical Malaysian, good at mengomen and mengutuk je kan.. gegegege.. Damn I really really really hate that movie. I hate it coz the muvie so so so................ BAGUSSS BANGET!!!! Walaupun dah 2 ari lepas aku tengok Mukhsin, but still terngiang-ngiang citer tuh kat kepala aku. Bak kak Linda kata citer Mukhsin so adorable. Truly. Yasmin Ahmad really hit the spot there. Aku rase citer Mukhsin kali neh bak iklan Petronas yg dikumpulkan semuanya... 4 thumbs up for Yasmin, temasuk ibu jari kaki aku. gegegege...

Aku bg Mukhsin the "best original screenplay" ever buat masa sekarang. And more, I'll bet Mukhsin would be the best Malaysian movie for the year 2007, (last year muvi paling best bg aku citer Cinta kot :P). Script Mukhsin sangat natural, mmg sungguh kampung giler. Aku gelak terkekek2 dengar org2 kampung punyer ayat, mcm phrase "Buat penat aku kumpul lemak kau" and stuff. And aku terdengar ader org tergelak biler si Abah Orked panggil Mak Orked "Mak kauu, mak kauuu", yang aku rase such simple org kampung punyer cara dah makin dilupakan oleh org sekarang neh.

Makin best citer Muksin biler tengok bebudak kecik kampung main kawen2 and galah panjang yang membuat aku teringat such games yg aku main maser time rehat kat sekolah rendah dulu (aku bukan main kawen2 okay :P). Dah la bebudak dalam tuh sume pandai berlakon, maner lah dorg ambek bebudak neh. Bgus tul.

Aku respek kat Yasmin Ahmad untuk citer Mukhsin kali neh, sbb aku rase ingredients Mukhsin takder lah sekontroversi citer Gubra. Even though ader lah sindiran2 hangat yg sngatlah bagus bg aku, but still message citer Mokhsin lg subtle and konsep pun simple, just a story of 1st love mase kecik2. Somehow, kiter selalu judge cinta bebudak neh cinta monyet jer, tapi tak sedar yg kekdg cinta budak jugak suci and takder hidden agenda, just keinginan nak spend time together. Hmm, ntahlah, mmg sayu, dah lah based on real story kan.. Tak tau nak ckp mcm maner, tapi mmg patut ditonton dan dirasai. Aku rase pelakon Mukhsin and Orked tuh sgt bagus, dorg neh mcm pernah bercinta plak. :P

Ade 2 part yg paling aku tak bleh tengok dalam citer Mukhsin. 1st part maser jiran si Orked soh husband dier duduk berbincang and tanya kenapa husband dier nak kawen lain. Aku mmg takleh nak tahan sebak, something abt that moments aku teringat kejadian yg aku tak sangka aku akan lalui dulu. Alhamdulillah, even though semua dah okay sekarang but bak lirik lagu Dixie Chicks, "Forgive, sounds good. Forget, I’m not sure I could. They say time heals everything, But I’m still waiting."

And 2nd part was biler Mukhsin nak jumpe Orked for the one last time kat tingkap tuh and Mukhsin start to luahkan emosi dier depan tingkap. Oh, how I know how it felt to say one last goodbye. Hmmm, aku rase mesti org production kat situ pun menangis tengok Mukhsin merayu mase tuh... sob, sob... ahh, sebak plak aku neh weiii.. :P

Tapi ader beberapa tanda tanya yg bermain di kepala aku:

1. Aku ader terbacer a part of Mukhsin's script dlm blog Yasmin, "Makcik Senah... macam mana seseorang tu tau yang dia dah jatuh cinta...?", tapi aku tak dengar pun dalam citer tuh? Ader ker? Aku terlepas ker?

2. Aper yg Mukhsin tulis kat ekor layang2 yg dier bg Orked tuh?

3. Mukhsin simpan aper dalam kocek dier maser turun dr pokok after skodeng si Orked?

4. Aper jadi kat jiran Orked yg kawen lain tu? gegegege...


Last skali aku rase dalam citer Yasmin Ahmad kali neh paling bnyak scene berbisik. Bgus gak idea tuh, mcm nak perli cencorship board, dari buat skrip yg kene potong lebih baik aku soh dorg berbisik jer... gegege...

Last skali maser keluar nama-nama production team semua, nama adek kak Linda ade lagi sbb tolong urus kewangan I guess. Damn, aku jeles la gak sbb name ader dalam contribution untuk menjayakan citer Mukhsin, teringin gak nama aku pun ader dalam tuh, sbg pembancuh ABC pun jadilah... gegegege...

Hmm, mesti Rumi suke tengok citer neh kalau dier dpt tengok. I hope the real Mukhsin pun tengok citer neh... hmm, aper lah agaknyer jd kat Mukhsin... Mukhsin, mukhsinnnn.... (dgn cara mak Senah ckp..) Don't waste your time, go watch Mukhsin!



Namron (kat blakang), Me, Kak Yasmin, Ak Lin ngan Abg Yuz. Banggernyer dpt bergambar ngan kak Yasmin.. gegege

mrFarhi: Amor Vincit Omnia; love conquers all. Aku nak tengok lagi citer Mukhsin sampai aku hafal skrip sbb aku terlupe ayat Al-Quran yg Mukhsin bacer la. But mmg bagus Yasmin Ahmad letak translation skali, superb.

7 comments:

LiNdA @ Da-Da said...

meh nak tolong jawabkan soklan no. 1 tuh.. btw, k linda dah baca from the comments in Yasmin Ahmad's blog and this is what she replied to the same question as urs..

"that scene where mukhsin confessed his love for orked to makcik senah was in the script, but i took it out because i felt it was too much. i wanted you to know he was in love with her without him ever saying so."-Yasmin Ahmad

itulah jawapannyer... and i totally agree.. tak yah express secara vokal pun kita dah tau yg mukhsin mmg suka/sayang/cinta kat oked. Don't u think so??

p/s: aaarr?? pembancuh ABC kata fahy?? ait takde pulak nampak org jual ABC kat dlm filen tuh.. erk, ke k linda pulak termiss?? hehehe

p/p/s: ieja was SURPRISED that her name was in the ending credits (for the 2nd time) coz she said she only helped out during the early stage of the filming (after dat dia dah abes praktikal ngan GBSB)

p/p/p/s: yeah, i'm gonna watch this movie again!!! and i repeat this movie is sooooo ADORABLE!!!!

p/p/p/p/s: owh, btw.. emm, surah yg mukhsin baca tuh maybe surah Al-Humazah.. coz mcm teringat-ingat sket translationnyer masa tgk ari tuh.. ari tu masa tgk tv (tak ingat siaran apa) n ada promo pasal Mukhsin & Yasmin Ahmad did mention bout the surah.. dah lupa lah pulak..xpe i've already posted the inquiry in her blog.. tengoklah kalau dia reply x.

p/p/p/p/p/s: erk, apalah aku buat kul 2.10 pagi neh.. x ngantuk ker wey?? esok keje aarr..

Roti Kacang Merah said...

aiiieyyy bila larrr kak lin nak pi tengok niii. sooo tak cukup masa!!!

tak pe, yang penting, nanti kak lin nak beli dvd ori dia...!

Anonymous said...

... Aku mmg takleh nak tahan sebak, something abt that moments aku teringat kejadian yg aku tak sangka aku akan lalui dulu. Alhamdulillah, even though semua dah okay sekarang but bak lirik lagu Dixie Chicks, "Forgive, sounds good. Forget, I’m not sure I could. They say time heals everything, But I’m still waiting."...

sajer aku copaste kan balik ayat2 kau ni sebab 2 benda. SATU... dalam banyak2 blog yang kau pernah tulis, ini adalah ayat yang paling human yang pernah kau tulis. ternampak kenormalan amali kau sebagai orang yang bernama orang. dan aku terasa giler. bukan terasa untuk menjadi giler, tapi tersentap natijah ke'human'nan aku dalam cara yang paling musyuk. huhuhu

DUA... memaafkan terlalu mudah kalau dibandingkan dengan melupakan. tapi masa yang akan menentukan, dan aku pastinya akan menunggu lagi. yup... kenyataan yang berjaya menyatakan pernyataan lazim dalam life. kenapa perlu simpan bila kita tahu yang kita tidak akan mampu selamanya menunggu? soalan yang simple, tapi jawapannya tidak semudah itu untuk aku takik. hehehehe... sabar pahy. banyak sangat soalan merapu aku kali ni.

by the way, aku lom tonton lagi Mukhsin ni. kat sini lom release lagi. lagipun aku ni bukan movie goer. cerita terhebat 2006 pun aku tonton tahun 2007. macamana tu? kot2 cerita terhebat 2007 ni aku tonton tahun depan jugak. hampehzz. tapi elok jugak. at least aku masih semacam bersemangat untuk bagi komentar di saat org lain dah lupa. gegegegege...

mr. smith

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Owh, dier confess ker? i thot dier tanye Mak Senah jer mcm maner nak tahu jatuh citer ke dak. Tapi tul la kak Linda, org leh tau sendiri kan. gegege...

Ala, next muvi wat org jual ABC arr... gegegege

Kak Lin nanti nak pinjam DVD dier!!!! gegege...

Woo, Pokcik Smith, ko mentelaah emosi dan psikologi aku woo.. dah lah guna ayat copaste ko tuh... ko neh sote lahh... gagagagaga... Yg pasti kita menunggu biler masanya kiter dpt melupakan semua perkara2 yg tak patut diingati.. itu jer... tak gitu pokcik?

Anonymous said...

gitu ler gamak nyer... :)

mt. smith

Zetty said...

makcik tau apa dlm poket mukhsin hihiiiih...

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Mender? mender? Nak tauu!!!!