Friday, December 22, 2006

L O N G E S T [ n i g h t ]

Lama dah aku tak bercerita ek.. now, aku letak berus cat kejap and meh dok keliling aku, aku nak bercerita... gagagaga....

Aku neh sesambil menaip kat laptop sesambil tengok Anugerah Skrin kat TV. Wahhh, I couldn't help it but to say, it was so so so so so so cheesy. Setiap kali org yg dok present nominees kat atas stage, dorg mesti dok beborak tah hape2 ntah kat podium, pasal kapten kapal lah, pasal nakhoda kapal lah konon nak relate ngan award yg dorg present tuh. Kalau mmg kene ape yg dorg borakkan tuh okaylah, ini ader yg over, ader yg syok sendiri, haiyohhh... Gosh, prestige kerh mcm tuh? Hmm, and the emcees, way for rancangan remaja, not for org2 tua. No offends but lawak and lagak dorg mcm bebudak remaja lagi. Both mmg cantik. Tapi Fazura like so manje and that guy like so cheeky. Owh I wish Kak Ungku and Salleh jd emcees..... hehehe, komen baek punyer, padahal aku neh naek stage pun takut... gagagaga..

Aku sbenarnyer teringat kejadian yang aku lalui neh maser aku naek bas dari Johor dulu. Time tuh aku study kat UTM, and nak balik terpakser lah naek bas, maser tuh tak drive lagi kat UTM. Aku taknak lah nyusahkan umi ayah mengambek aku kat Johor tuh, sebab kalau balik ke Johor, umi ayah sure hantar aku balik. Maser kat MRSM Jasin dulu pun aku tak pernah naek bas mase balik rumah... hehehe...

So citernyer aku dpt ticket bas malam, aku tak ingat sama ade sgajer beli tic malam or sbb dah takder tic siang. Tapi for sure aku dpt tidur lena dalam bas tuh sbb gelap gelita disamping dpt seat luas yg best tuh... Layaannn tidurrr.... And aku neh slalu turun kat Hentian Serdang je as for my dad will pick me up there. Supayanya, takyah lah aku nak turun kat Pudu yg tak best tu kan. gagaga.. Owh, did I tell you that I hate Pudu Station? :P

So, aku bertolak dalam waktu Maghrib gitu, maser tuh aku mcm decide ambek kesempatan Jamak, so aku tak solat Maghrib sebelum bertolak sebab ingat nak solat Jamak Takhir kat Hentian Serdang. hehehe, aku ade kemalasan sket ah tuh nak solat Maghrib kat Station Larkin, ala lagipun the surau there mcm tak selesa and aku lak ader beg tarik and bag pack yg takde siaper nak jaga kan.... alasann... :P gegege...

Aku neh kalau dah duduk dalam bas, kalau takder rase nak terkucil ker nak terbuang air besar ker, selagi tuh aku malas nak kuar bas eventhough bus berenti jap. Unless kalau aku nak solat, baru lar turun bas. So, sebelum bertolak aku beli lah sket makanan and air mineral untuk dijamah dalam bas. Habit umi ayah aku kot beli mkanan sblum travel.. gegege... Kat Larkin pun ader Dunkin Donuts gak, aper lg, my fav tuh... gagaga... Aku tak suka sgt beli twistees ker or any mknan merapu yg berkeju2 tuh sbb nanti tgn kotor, nak cuci kat maner dlm bas selain hisap jari kan.. yucks... hehehe...

So that night memang aku tak turun bas langsung, even when the bus sampai kat stop tempat mkn area Johor. Aku dah set my mind nak solat kat Hentian Serdang. So aper lagi, tidorr jerlah dlm bas. Dah lah sejuk, menambah kenikmatan waktu tidur yg lena.. hahaha..

Aku terjaga maser aku dah sampai area Seremban, another 40 min nak sampai Serdang. So aku pun "ter"sambung tidur since aku expect aku akan terjaga anytime before sampai Hentian Serdang. And I was wrong....

Owh, time neh aku takder hand phone lg, almaklumlah maser neh lah prepaid jer dah cost around RM200+ .... damn.... sekarang like whut, RM8+ jer... goshh, patutlah bebudak skolah rendah pun ader hp.

Biler aku tersedar jer dari tido, aku tergamam. Kat mane nih? Tak familiar langsung tempat neh... Gosh!! Aku dah sampai PUDU!!!??? Dah lah aku lama tak sampai Pudu, yup like almost bertahun2 la gak, sampai aku tak tau mane ATM, maner Toilet and maner Surau... gagagaga... Please don't ask me why aku tak penah jejak kaki kat Pudu tuh :P

Ya Allah, aku mcm nak menjerit jer TIDAKKKKK!!!!!!!! Aku maser tuh panic lah gak, sebab tengok jam dah kul 12 tengah mlm lebey. Nak naek public transpor pun dah tutop. So, aku mcm takleh nak berfikir sgt. Yg aku tau aku mesti sampai kat Hentian Serdang nak Jamak Takhir kat sana.

Tetiba dtg sorg mamat India neh mcm tanya aku nak pi mana, aku lak time crisis and blur tuh aku kata ATM kat mane? And si India neh (mau aja aku tulis Kel***, tapi takut ader org terasa sebab Atuk tiri Saed pun org India muslim.. hahaha), dah nampak aku mcm rusa masuk kampung (betul ker? or kambing masuk bandar? or whutsoever), so ambek lah kesempatan nak buat duit. Dier bwk aku ke ATM and lepas aku kuar duit, dier bwk aku ke Teksi kwn dier. Dier dpt la RM10 just jd tour guide aku mlm tuh.. huhuhu... Halal jer lahhh...

Aku pun naek la teksi sampai Hentian Serdang. Mcm biaser aku neh pakar dlm buat muka2 sedih, (sbenarnye aku tak reti nak sorok my emo jer :P. Maner tak emo, RM50 terbang mlm tuh, aku student woiii... hahaha...) si driver teksi tuh offer nak hantar ke rumah terus. Tapi aku kata takper lah, my dad will pick me up, sbb aku slalu guna public phone kat hentian tuh to call my dad. Aku pun mmg nak semayang Jamak, sbb kalau sampai rumah kene la Qada' Maghrib, aku tak mauu.... Aku pun turunla teksi bersama beg tarik sederhana besar dan back pack. Both boleh tahan la berat.

Tutup jer pintu teksi, aku terus menuju ke Public Phone.... Arghhh!!!!!!! Semua public phone takleh pakaii!!!! Dah lah nak pukul 1 pg dahhh!!! Saper ade!! hurmm, okaylah, rileks Fahy, rileks... aku pi solat kat surau dulu.. maner tau tetiba phone working... hehehe..

Lepas jer solat, ader satu kedai yg bukak kat hentian tuh. Kedai kecik jual tit bits. Aku pun tanyer lah kalau2 boleh pinjam any kind of phone. Org kedai tuh kata takder. Hmmm... Okay... So, aku decide nak pi jalan kat stesen minyak Petronas abt 500 meter dr hentian tuh. Hmm, terasa jauh la gak 500 meter sambil dok menggalas dan menarik beg baju dan buku aku tuh. Dah lah jalan gelap takder lampu. Tawakkal jer lah...

Sampai jer Petronas, hati aku gugur. Siap gugur lagi tuh, bedebuk mcm tuh hah. Public phone takder, ditambah dgn phone kat Petronas for call in jer. Boleh takder public phone time2 kenchang mcm neh!!! Petronas yg kaya takder public!!! Dahlah time tuh hand phone mmg rare lah. Aku nak pinjam sesaper pun takder. Hampessss... Ade area kedai2 another 500 meter from the Petronas, so aku pun decide berjalan ke sana in pursue of public phone!

Aiseh, kalau tadi gelap, neh lg la gelap. Bwh pokok2 rendang lak tuh. Baru aku sedar maser tuh berani tul aku, tak pikir ape2 pun, main redah jer...

Sampai jer kat area kedai tuh, aku nampak one row of public phone depan sekolah.. Ya Allah, gumbira hati aku. Duit syiling dlm poket aku bak benyanyi2 lagi.. keh keh keh.. Aku dgn penuh dramaticnya nak kol ayah soh ambek aku. Aku angkat jer ganggang, takder dial tone. Aku tengok kat screen tuh takder kuar aper2. Takper, maybe telepon sebelah okay... Arghhh, semua phone rosakkk.... TIDAKKK!!!!! Kali neh hati aku siap jatuh tergolek pastuh motosikal lalu siap terlanggar, then terpelanting kene hanjing pastu bergolek masuk longkang besar, siap hanyut dlm air kotor lagi... hahahaha....

Aku pun gi lah kat kedai mkn yg aku tengok masih bukak, aku mcm dpt rasakan yg takder harapan langsung nak dpt phone kat situ and I am right, "Tepon kedai neh tak bleh kol keluar lah bang. Kol kecemasan jer bley", org kedai tuh bgtau aku. By this time aku tau hati aku dah hanyut ke laut. hahahaa......

Aku pun patah lah balik ker Hentian Serdang yg skang dah around 1km dari kedai2 tuh. Weii, berat wei beg2 aku. Aku neh suka bwk balik baju2 kotor plus buku2 teks kononnya nak buat peneman tido.. huhuhuhu... So bygkan aku menyeret dan menyandang beg berat dlm kegelapan pagi nak kul 2 pg dah sepanjang lebey 1km tuh. Tapi skang aku sedar betapa kuatnya semangat aku maser tuh, aku mcm rileks jer, takder lah nak blame anything, aku ckp ujian jer neh. Tapi aku mmg penat. Sampai jer Hentian Serdang, aku tido dlm surau jap. Aku nak gain energy balik. Aku doa moga Allah bg kekuatan sket lepas aku jaga nanti.......

Nak dibuat cerita, ayah dah ader pun kat Hentian Serdang tuh, maser aku tidur dalam surau. Umi ayah risau giler sampai Ayah gi carik aku kat Hentian Serdang. Umi lak kat umah langsung tak tidor bacer Yassin and tnggu kat umah takut-takut aku sampai atau call umah. Ayah siap berhentikan any bas yg lalu kat Hentian Serdang tuh and carik aku kalau bas dari Johor. Ayah aku siap tanya driver bas, ader tak accident bas kat highway? Takut aku kene accident. Mmg maser tuh Allah tak nak temukan aku ngan ayah aku langsung padahal surau tuh dekat jer ngan Ayah aku. MasyaAllah.....

Aku bangun jer tido dah pukul 3 lebey. Aku keluar surau je, ayah aku dah takder kat Hentian Serdang tu, ayah dah balik rumah. Aku pun decide pegi Plaza tol Serdang yg lebey 1km dr Hentian Serdang tuh. Aku mmg nekad nak carik public phone kat situ. Blakang aku dah sengal2. Tapi aku kuatkan jugak. Aku pun jalan ke arah Plaza tol. Aku tak tau aper yg aku pikirkan maser tuh, tapi aku seems tenang jer.

Aku belum sampai half way lagi ker plaza tol tu, tetiba sorg mamat naek motor berenti depan aku. Dia tanya aku nak gi maner? Aku pun ckp nak gi Plaza tol depan tuh. Dia baru dok situ. Budak kelantan. Aku ingat nama dier lagi, Shahril. Dier kata dier tak tau jalan ke Kajang. Aku lak tahu jalan shortcut ke Kajang. Maser tuh belom bukak lagi highway Serdang-Bangi yg lalu kat flyover area plaza tol Kajang, tapi jalan dah siap, ader barricade ngan penghalang konkrit, still ader ruang for kereta gak. Dier pun pelawa aku naek motor dier and tunjuk jalan ke kajang and dier akan hantar ke rumah aku. Aku pun aper lagi, penat nak berjalan, terima jer la offer tuh walaupun dgn tak berhelmetnyer. Si Shahril tuh siap letak beg tarik aku yg berat tuh depan dier lagi.. huhuhu....

Aku pun naik la motor sambil tak pakai helmet tuh. Lama wei aku tak naik motor. Motor diharamkan dalam family aku weii.. gagaga... Sekali langgar batu, terjungkit bontot aku, tutup mata aku dibuatnya. Aku pegang tempat pemegang belakang aku kat motor tuh kuat-kuat-kuat.. hahaha.... tapi lama2 aku mcm rilek dah, angin mlm tiup muka aku, mcm tenang dibuatnye lepas lalui kepayahan td. Aku tak ingat aku beborak aper ngan Shahril, ala, borak2 kosong, keje maner, watper keluar pepagi buta neh, study maner segala. Aku pun tunjuk jalan ke Kajang just before nak masuk jalan ke rumah aku kat roundabout supaya dier tahu arah dier biler keluar nanti.

At last, sampai gak aku kat area rumah aku. Area rumah aku tuh ader post guard after 10.30 mlm, so si Shahril berhentikan aku kat situ. Aku mintak no tepon dier and dier bg no tepon opis dier since dier pun takder hp. Aku rase aku nak hulur duit kat dier tapi dier tak nak. Aku ckp terima kasih bebnyak kat dier and mintak maaf kalau menyusahkan. Time neh, jaga2 rela yg bermotor dah keliling aku, ye lah, pepagi dok bertenggenggek kat post guard. Aperhall.... hahaha.. Si Shahril pun balik.. Last time aku jumpe dier... Aku tak tau nak balas budi dier camner skang...

Yg Pak guard sorg tuh tanya nak gi maner? Aku kata nak balik rumah. Aku tanya "Pakcik, boleh tak tolong hantarkan saya ke rumah, saya dah tak larat nak berjalan", sebab jln 5 minit gak lar dari situ ke rumah aku. So Pak guard tuh hantar la aku ke rumah. Siap konvoy ngan motor pak guard lain lagi... huhuhu... Apa bley buat... hehehe...

Sampai jer umah aku tekan door bell. Aku pun bukak gate yg guna kunci mangga code gune numeric takder anak kunci tuh. Ayah aku jengok aku dari balcony atas, Umi dah terus bukak pintu. Aku ucap terima kasih kat pak guard sbb hantar aku bersama konvoy tuh.. huhuhu.. Sampai pintu rumah, umi peluk aku. Dier tak tido sbb unggu aku. Aku tak ingat dier nangis ker tak. Tapi aku terharu... Aku pun cerita lah pengalaman aku.. the Longest Night in my life........

mrFarhy: Aku tak citer kat Umi Ayah yg aku terlajak bas tuh, aku citer public phone not working jer. shhhhh..... hehehehe....

9 comments:

Anonymous said...

Hehe...like always, tak pernah mengecewakan blog kau ni...
Actually aku pun pernah terlajak hentian gara-gara tido dalam bas. Dah tu aku decide it is the right time nak beli keta sebijik.
Public phone? Semua tmpat pun mcm tu. Mengecewakan dan mendukacitakan...
Aku tengok jugak Anugerah Skrin tu. Hehehe, suatu percubaan yang grand tapi hambar. Dari emcee sampai ke tukang hibur. Musykil sebab why TV3 yang biasanya hebat tu tiba2 jadi cam tu. Cheh!!!

Mr. Smith

Anonymous said...

uncle.. mel suka part tumpang motor tuh.. sweet sgt..

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

seb baek dah ader hp skang kan pokcik smith, senang nak kol tv3 komplen rencangan tuh.. gagaga..

hahaha, sweet tang maner tuh mel? tu lah Allah kan bg tlg tanpa di duga kan...

ayedd said...

huuhhu...so detail citer pahy ni..kalo sape tak paham gak tak tau la nk ckp..hehehe...tp memg kelakar laa ngan si pahy ni..kalo aku laa dah lepak dediam je kat surau tuhh..next morning baru gerak kan..tp xpe aaa mase tu otak mesti ting tong nyer tak tau nak wat ape kan..ape pun pengalaaman sume tuh...hehehe

sipemujacinta said...

kesusahan dan ujian yg dialami mungkin ade hikmah disebalik..manela tau dgn ujian tu kite lebih bersabar dan bijak berfikir tanpa putusa asa..walopon penat..tapi ko dah mencuba kan..nak cari public phone yg menggong tu..kalo aku kan.. mau dah sepak teranjang dah..emo..dah tak pk pasal kene kejar hanjeng ker. ade hantu ker.. perompak ke..janji nak cari public phone nak call umah..huhuh terharu..bace citer ni..agaggagga

Roti Kacang Merah said...

Aiyak. Kak Lin still ingat lagi when this happened: end August 2000, a day before Kak Lin balik dari Hong Kong. Tapi bila baca citer ni...aiyoh. LAGI LETIH!!! I didn't know you even walked to the kedai-kedai kat sekolah tu!!!

Tapi adik gua ni memang sempoiii & tenang orangnya.

Aban tak moh citer ke how you terlajak tidur naik last komuter last year and called me to pick you up at God knows where and then your battery hp kong and so you had to take the cab home and pay RM40??? heh2. Story of your life lah, Aban...! Mujur tak terlajak tidur atas plane, ke... Jadi alien la plak nanti, hehe.

muahs!

Zetty said...

pergh! giller traumatic cerita ni. kot makcik la kan, esoknya makcik pegi bakar semua public phone yg hampes tu.

TGB said...

adoi.... terlajak kusyuk baca cerita ni... kalau la boleh mengaji Quran kusyuk macam ni kan bagus! :p i think you ought to continue writing the stories of your life lah fahi... memang besh! :)

p/s: HAPPY NEW YEAR! AND HAPPY BIRTHDAY! - oh, i dah wish aritu kan? :)

fadz said...

anak manja rupanya ko ni..