Monday, January 29, 2007

[S ][U ][P ][E ][R ] s i b l i n g s - The Rest Of Us.

"Dan Dialah yang menjadikan kamu khalifah di bumi dan meninggikan setengah kamu atas setengahnya yang lain beberapa darjat, kerana Ia hendak menguji kamu pada apa yang telah dikurniakanNya kepada kamu. Sesungguhnya tuhanmu amatlah cepat azab seksaNya, dan sesungguhnya Ia Maha Pengasih, lagi Maha Pengampun."
Surah Al-An'aam ayat 156

Jelas ternyata semua manusia mempunyai kelebihan masing-masing di kurniakan oleh Allah S.W.T kepada hambaNya, sama ada secara tidak sedar atau sedar, sama ada kecil atau besar. Digunakkan untuk menguji, sama ada digunakan sebaiknya atau dipersiakan dengan perkara yang membawa kepada kemungkaranNya. Itu lah Allah, Maha Mengetahui lagi Maha Pencipta.

-----------------------------------------------------------

Opening kali neh bagi Islamic Banking sket. gegegege.

Bukan apa, saja buat peringatan kepada diri sendiri dan org lain. By the way, petikan Al-Quran tuh dari Tafsir Al-Quran, hadiah besday yg Umi and Ayah bg aku recently. Thanks Umi and Ayah... muahss...

Owh, last time aku ceritakan tentang both of my sisters dan "kembar" dalam adek-beradek aku. Kali neh bukanlah adek-beradek kandung aku, tapi dorg dah seakan jadi part of my super-heroes-siblings...


Huda (Heidi)
DOB: 8 Jan
Personality Color:
ORANGE
You are responsible for your own actions, and you know how to treat people. You always have goals to reach, and are competitive. When it comes to friendship, you find it hard to trust someone, but once you find the right friend, you trust them for ever.

Character:
Hmm, neh adek angkat family aku yg diambil sejak berumur 8 tahun tak salah aku. Umi ambek Huda dari Kelantan dari mak dier since ayah dier dah meninggal. Ya Allah, dulu punyerlah kampung budak neh, cakap logaht kelantan tul, tengok airplane pun excited a.k.a. jakun giler, "Kete tubee, kete tubee", sambil tunjuk-tunjuk airplane kat langit. gagaga.. Tapi dierlah yg memperkenalkan beberapa istilah Kelantan kat kami adek-beradek neh yg walaupun kami ader darah Kelantan but still tak tau all the loghat Kelantan yg betul2 kampung... gagaga.. Chetongg!!!!

Since dier masih kecik dan terpisah ngan family and pulak tuh paling kecil dalam family aku, dier ader crisis dlm diri dier sendiri. Almaklumlah, kami berempat dah besar-besar, jadi age barrier tuh ade. Aku tahu kekdg dier lonely takder adek-beradik sebaya untuk bermain bersama, tak mcm aku, ader adek aku and kak Sherli maser aku kecik-kecik. So, dier jd a bit "rebellious" dalam diri dier and somehow terpaksa berlawan dgn "lumrah" yg aku rase ader dlm genes dier tuh. Tapi Alhamdulillah, walaupun aku taklah rapat sgt ngan dier, dier dpt attention dr kakak-kakak aku dan sgt manja dgn adek lelaki aku Rushdi.

Aku tak nampak personality color orange dalam diri dier lagi, maybe sbb dier tak fully develope. Tapi harapnya, yg paling lambat mekar tu lah yg menjadi yg paling elok, since adek-beradek dier yg lain not doing so well in their life.

Aper superpower dier? Huda neh, licin bak belut, mat salleh cakap "cunning as fox". Dier neh boleh menyelinap masuk kat maner2 tempat, sama ada yg tersembunyi ataupun yg terbuka, tempat yang ramai org atau tempat yang kosong tanpa disedari oleh sesiapa pun. Kitaorg pun tak tahu mcm mane dier leh buat mcm tuh, tapi bila kami pandang sini, tiba-tiba dier boleh ader kat sana, boleh gituh?

Rupa-rupanya si Huda neh "Light bender". Dier leh bengkok or bentukkan cahaya mengikut kehendak dier. So Huda neh capable of memanipulasi cahaya dan tu yang boleh buat dier ala2 halimunan. Dier even boleh bentukkan hologram dari cahaya tuh. Yup, a there dimensional object yg dier boleh buat based on satu object sama ada dari 2-D or 3-D. Huh, complicated sket huh.. Tapi dier tak leh nak gunakan power dier tuh sembarangan sbb moulding and manipulate light requires a lot of energy. Sbb tuh dier kurus and kecik walaupun bnyak mkn.. gagagaga...

Dier neh ader problem dgn memory dier. Dier takleh nak ingat anything dalam black and white. Since dua kaler tuh tak register dalam otak dier. But dier akan cepat ingat kalau anything with colour, mcm gamba or even coloured words. A typical dyslexic kid aku rase.


Said (Suede)
DOB: 24 Oct
Personality Color:
WHITE
You dream and have goals in your life. You get jealous easily and you don't react to things easily. You are different and sometimes thought highly by others.

Character:
Mcm mana tah tetiba jer budak neh leh jadi a part of my family.gagaga... Dulu maser aku keje, aku kene naik komuter UKM tiap2 6.30 pagi. Aku lak lelame kesian ngan Kak Sherli kene hantar aku ke komuter, jd mcm tanggungjawab lak. So aku decide carik kwn yg boleh digunakan untuk menghantar aku gi komuter. Yes, tepat, aku pun gunakan Said and soh dier tinggal kat umah aku terus supaya leh hantar aku gi komuter setiap pagi.. YEY! Ala, dier pun nak gi keje lepas hantar aku mah, taklah menyusahkan dier kan? huhuhuhu... :) Skrang aku tak kijer pun dier still dok ader kat sini, tu lah Umi Ayah syg dier sgt... :P

Yup, personality colour tuh suits him well. Tak payah lah nak eloborate, mmg betullah aper yg personality color tuh ckp abt him, sampai aku yg naik bengang bnyak sgt goals yg nak dicapainya... Yg "sometime thought highly by others" tuh aku tak paham sgt aper maksud tuh? gagagaga....

Said neh budak paling pelik bagi aku dulu. Dier senyum kat semua org, and semua org senyum kat dier balik. Dier angguk kat semua org, and semua org akan angguk kat dier balik. Aku pun naek heran. Tuh yg membuatkan dier bnyak kenalan and org mudah mesra ngan dier. Pergi mana2 ader jer jumpe member2 lama. Tah sejak biler dier kumpul tah. huhuhu... Dier neh pandai layan org, lebih2 lagi bebudak kecik dan org-org tua. Tuh yg jd kegilaan bebudak dan kesayangan org2 tua. gagagaga...

Sifat "people person" dier tuh rupanya dari Aura dier. Semua jasad terdiri dari molekul, and molekul sentiasa bergetar pada kedudukannya walaupun bagi pepejal, lantas mengeluarkan tenaga. Tenaga or cahaya nilah dipanggil Aura. Aura si Saed neh sgtlah kuat, sampaikan org yg duduk di belakang org lain akan perasan kehadiran dier. Kalau Aura dier berubah pun boleh menyebabkan org berhampiran dier rase perubahan Aura tuh. Contohnya kalau dier rasa marah, org lain akan rasa tenaga marah dier tuh sampai boleh tersentak. huhuhu... Aku tak tau mcm maner Aura dier leh sampai gitu, maybe getaran molekul dier luar biasa, menyamai getaran bom atom. Huh, maner la tahu kan. :P

Said jugak ader kelebihan "facial recognition". Dier leh hafal wajah semua org yg dijumpainya and dapat kenal org tuh walaupun dier dah ubah wajah dier. Maksudnya sejauh mana pun seseorg tuh berubah bentuk fizikal muka, or buat plastic surgery or even pakai wigs and sun-shades, si Said boleh recognize org tuh dalam rupa asal dorg dulu. Huh, mmg patutlah pun, supaya dier leh kenal semua muka kwn-kwn dier yg ramai tuh kan. gagaga...

Tapi masalahnye, dier neh tak boleh bg tertidur. Kalau dah tertidur, alamatnya takkan bgun sampai ckup 8 jam. Kalau tidur takpe, neh "ter"tidur. Kalau tidur tuh mcm biaser lah kan waktu malam until pagi, neh kalau "ter"tidur, bak kata tidur di luar masa tidur. Yg susahnyer kalau tertidur petang, alamat besok pagi baru dier bgun. Habes pengsan tak ingat ape.. huhuhu...


Kak Linda (Leera)
DOB: 14 February
Personality Color:
GREEN
You get along well with new people. You are not really a shy person, but sometimes you can hurt people's feelings by your words... You like to be loved and noticed by your lover, but mostly you are single, waiting for the right person.

Character:
Kak Linda lak dier neh ex-opismate aku yg boleh dikatakan rapat ngan adek-beradek aku. Disebabkan dier neh lahir waktu Hari Kekasih, aku rasa tuh yg membuatkan dier ader sifat2 caring and penyayang. Mmg green color sesuai ntuk dier since Kak Linda always being so sweet yg membuatkan org mudah mesra dengan dier. Cara dier yg lemah-lembut in every way jugak membuatkan org senang berhampiran dgn dier. Aku rase mmg lumrah hijau, mcm tumbuhan yg memberi ketenangan kat org lain kan. gagaga...

Kak Linda neh tak lah selalu hang-out ngan adek beradek aku, tapi aku sedar, setiap kali dier lepak ngan kitaorg, super power kami adek-beradek jd lagi kuat. Our senses jd more acute. Even Aura si said jd lagi gemerlap sampai aku terasa kuatnya. Aku tak tahu lah adek-beradek aku yg lain mcm mane, tapi aku tahu dorg pun rasai ape yg aku rasai.

Rerupanyer dier neh ader "super-power magnifier". Kak Linda boleh bagi kekuatan kat kelebihan seseorg menyebabkan org tuh lebih bertenaga and confident ngan kelebihan dier tuh. Hmm, aku pun tak sure mcm mana, melalui suara dier or Aura dier, tapi mmg dia seakan memberi kata semangat secara "spiritual" terhadap "kelebihan" sesorg. Ala, mcm Datuk Fadilah Kamsah bg kata-kata perangsang and motivasi kat org2, haaa, mcm tu lahh...

Satu jer yg aku takut sket kat kak Linda, dier neh pun ader kekuatan spontan dier yang sekejap saja tapi agak kuat. Maybe sbb sifat dier yg lemah-lembut, menyebabkan tenaga terkumpul, tuh yg "charging" power dier tuh and bila dah "fully charge" dier tetiba leh meletup or lepaskan energy tuh. Aper taknya, dier leh tumbuk cermin tempered glass yg keras kat bilik dier sampai berkecai, and boleh drive beberapa jam kat US tanpa tidur mengalahkan driver kwn lelaki dier.. huhuhu.... takut aku... gagagaga...


So neh lah group of Super Sibling. Kitaorg neh taklah berupaya nak selamatkan dunia, tapi kitaorg gunakan kelebihan kitaorg untuk protect diri kami adek-beradek. Dan aku tahu, setiap kali org lain terlibat, kitaorg berjaya selamatkan org tu and maybe org tu akan memberi kebaikan kepada org lain. Ye lah, semua org sbenarnyer berangkai. Aper yg kita buat kat seseorg maybe akan memberi kesan kepada apa yg org tuh buat kat org lain dan seterusnya. Bagai chain reaction. Begitulah harapnya kami adek-beradek untuk jadikan dunia neh a better place.. maybe at least menjadi tempat yg baik untuk disinggahi, sebelum sampai ke alam yg lebih kekal.

mrFarhy: Yesser, habes gak intro citer neh.. ceriter2 akan dtggg... tungguuuu....

5 comments:

LiNdA @ Da-Da said...

Gosh!!! i'm really, really stunned to find 'myself' depicted quite clearly in this post.. *rasa malu pun ada..huhuhu..* Masih terkujat lagi nih. Mmm, apa yg nak dikomen?? Dunno laa.. really speechless right now..

Adoi, about the part tumbuk cermin tuh.. that was a long time ago.. Geez, n i really dunno where the energy came from?? (quite puzzling) But, you may be 99.9% correct on the hypothesis of the accumulated energy. (Really good observation.. ;-))

Yup, skang ni i'm trying to focus all the 'tenaga terkumpul' tuh to be used in other healthier alternative ways.. i.e: exercising, work around the house, etcetera.. so, hopefully it won't meletup like a time bomb and can be discharged in moderation (so, x perlu la nak takut2 of me pas neh.. hehehe)

p/s:Oooh yea, i drove from Colorado to Ohio from 6pm to 8am the next day (stopping only for gas).. and that was by the help of this super strength pill to make me stay awake while the rest in the car was asleep (mmg tak aci.. :P, but what to do since the guy who followed us mmg x pandai drive pun.. :P :P)

p/p/s: U're a good story-teller!!! :-)

LiNdA @ Da-Da said...

Correction.. it's not Ohio, it's Iowa.. hehehe.. tersilap pulaks.. (yikes.. one of the effects of getting older..)

p/s: ur story truly made my day.. can't stop smiling from ear to ear.. tp fahy, betul ke k linda camtuh?? cam x caya jer.. hehehe

p/p/s: tak kisahlah, yg penting i'm really happy today.. thank u sooooo much!!! :)

Anonymous said...

Tabeeek... suka baca entry ni. lengkap lah sudah siri keluarga yang punya super power ni. infact we all ada super power kita yang tersendiri, custom dengan tabi'i dan natijah kejadian kita. it's just that kita perlu melihat lebih dalam dan cuba mengenali diri. kata orang, kadang2 kita tak nampak apa yang ada pada diri sehinggalah ada org yang cakap kat kita yang kita ada certain quality tu. macam kata seorang penulis tu(yang aku tak ingat namanya), keluarga dan sahabat adalah cermin yang akan membiaskan segala personaliti dan ekspresi kita. so pendapat mr. smith, kita sebagai orang pakai cermin tu, kita perlu sentiasa rajin bersihkan dan gilapkan cermin tu agar sentiasa dapat membiaskan imej yang lebih clear. bukan yang kabur2 :)

Mr. Smith

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

hehehe, thanks kak Linda for the excitement.. betul lar tuh pasal kak linda, cuba tanya Said or soh org lain bacer. dorg agree tak? hehehe...

Uish, mr.Smith, ko neh mmg pandai eh taruk ayat. Taulah terer tulis dr aku kan... gagagaga... thanks gak for the tabeek and thoughts tuh. aku ingat nak letak ko skali, ala2 the matrix la plak kan.. gagaga..

said kamis said...

huh!! dunno what to say laa..speechless gaks aku dibuatnye bile pahy tulis pasal gue!! erm tak terpikir laks itu adalah aku..heheh...memang pahy pandai menuliss laa...suka betul die wat "research" n obsevation ke atas org....senyap2 je die wat research kan...heheeh...gua respect sama lu laa bro!!..erm ok about farhy's "research" tu..ntah aku tak rase dipergunakn pun oleh pahy antr die pi komuter...biase je rase nyer..hehehe..pasal mudah mesra tu betull laa kot,..ntah aku pun tak pasan laa...biase je rase nyer..hehehe..aura ? ayoo tak tau laa nak ckp...tp kalo yg pasal time aku marah tu memang betul..bukan pahy je "tersentak"..kawan2 aku pun ckp mcm tu gakss..msg2 kalo aku marah smuanye tersentak..hehehe...ala rase nye macm terbukak laak sume "pekung di dada"..hehehe..huuh wat pertama kalinya org tulis citer pasal aku..so fantastic !!! congrats pahy!!!!