Sunday, November 16, 2008

as [ seen ] on TELLY

Gosh, first time aku dapat merasa mcm mana bekerja with production crew and I H.A.T.E it very much. Maybe coz I'm not a waiting-thingy person, I hate waiting and please don't ever keep me on waiting. Maybe depends la kan kene tunggu sape? I can take it la kalau waiting for my family or... someone special ker kaaannn... gagagaga.. wink, wink, winnnkkk... gagaga, abes jd bahan komen sat gi. :P

Aku tabik giler for those ppl yg kerje for film or tv industry, kesabaran yg dorg ade untuk menunggu. Aku gak, mau aja meletop nak start buat keje. gagaga..

Well actually citer nih dah kira mcm setahun lepas, tapi aku saje nak share pengalaman aku and maybe some silly thoughts of mine. Lagipun skang aku baru dpt "divine intervention" nak mengarang blog kan, gagagaga.....

I can't remember the exact date, tapi aku rase pertengahan tahun lepas la gak, aku dapat call dr satu tv producer ni hah, namanya aku lupe lak. :P Dier kata dier dpt no aku dr membe dier and member dier tuh plak kenal aku melalui member baik aku (Si Apis Ngah) since Apis Ngah berkawan ngan member producer tu. Gagaga, get it? Keyhlah pendek cite mcm ni, kwn baek aku si Apis Ngah ni adalah kwn baek kepada member producer tu (semua member baek je kaannn.. :P). Well, si Apis Ngah ni lak dulu study Mass Comm kat Uitm, so tahu2 lah connection dier yg besarrrr tuh kaaaann, Apis Ngah ni famous among them kan, fairest among them kan (kan Apis Ngah kaannn :P, gagaga, terbatuk-batuk Apis Ngah). Oh well, the Producer tuh plak citer yg dier terpaksa carik pengganti ntuk rancangan decor dier, sebab decorator sebelum ni dah tarik diri after 9th episode. So desperately, dier offer aku to fill up 4 episode terakhir since dier tak tau nak carik sapa lagi dah.

The producer ckp la dier buat rancangan makeover bilik kanak-kanak, hence dinamakan Inspirasi Comel. RTM just bg fund kat dorg to do the show.

Aku terima jer lah offer tu, not for money (bayaran Alhamdulillah, ok jerr) and for sure not for fame, sapela tengok rtm selain pak menteri kaann? gegege. Lagipun I'm not into acting :P. Aku just nak experience mcm mana bekerja disebalik tabir, chewwwaaaaaahhh.. Aku pun kesian kat producer tu kan, mcm terdesak looking for someone ntuk habiskan Inspirasi Comel tuh since the pengacara rancangan tu had to fly to somewhere else dlm masa terdekat, so dorg kene habiskan the whole season fast!

And basically aku ade 4 episode for 4 days only! Nak mampos! Nasib baik lah dorg rupanya dah hire a interior designer to buy stuff, pilih warna and to look into each room beforehand. Aku ni rupanya just a handy man a.k.a contractor nak "menjayakan" kerje2 deco je la kaaannn. Takper lahhh, buat jer laaahhhh... (Dgn nada merajuuukk kaaann.. gagaga) :P

Besok paginya, aku pun jumpa la the whole production crews kat kedai mkn for breakfast and kiranya mcm berkumpul pg la gak. Aku ni plak, not really a person yg leh beborak panjang over breakfast kan, yes I am a boring person... gegege.. Aku ni kalau mkn, zup zap zup zap, terus habes kan, gelojoh gamaknya. gagaga.. Then aku ckp sket2 jer, asking and answering.

Aku dpt sense skepticism in the air dari krew2 lain. :P Yerlah, boleh ker org muke sememeh mcm aku ni pull off kerja2 deco nih. gegege.. Will see. :P

So, 1st day of shooting tu buat kat area Bukit Jalil tak silap aku. Memula aku rerajinkan diri mengangkat brg2 deco yang banyak. Biarlah jd kuli ke hapa, tapi niat nak menolong. Aku tak naklah first day dtg2 keje, buat2 mcm boss je kan, stakat nak mendeco je kan. :) (Baru aku sedar, apasal bnyak sgt kan aku kan.. kan kann.. gagaga).

Like I've said before, we (aku and some of the production crews) have only one day saje untuk makeover satu bilik tuh, and lagi pulak tu, kitaorg only can start keje makeover dalam pukul 4 ptg!!!! Aku rasa mcm nak tebakar jer kan. Tapi sabooo je lah. Producer tuh siap bgtau aku yg episode sebelum ni dorg buat satu bilik ambek masa like 2-3 hari, even petang dah bole balik lagi! And aku lak ade satu hari start kul 4 ptg!!!! Arghhh!!!!! (*sambil genggam and tarik2 rambut kat kepala... gagaga)

Kenapa kul 4 ptg baru leh start? Well, dorg have to shoot masa bilik tuh belum didecorate. So, pepagi after breakfast, 1st take on pengacara with tuan rumah dulu. Then after lunch, baru take with the Interior Designer visiting the "before" site makeover. Yg the ID pun takleh dtg awal sbb bekerja, so after lunch hour barulah dier sampai. Aku plak just tunggu dari pagi till petang, and have I mentoned that I HATEEE waiting!! gagaga. I just hope that they can schedule up everything lebih detail and set time to finish up the shootings, sbb kerja nak mendecorate bknnya sekejap jer ye. :P

Tapi Alhamdulillah, in the process of the makeovers, dorg gain confident ngan aku. Maybe because aku yang coordinate decoration for the whole process, and aku yg "sponsor" semua tools and equipments, dari drill to screw drivers. The ID just gave her ideas and opinion ape nak buat, then aku ubah2 and do it on my own way sbb the ID pun takder kat set selalu since dier bekerja. But kudos for the ID, beddings stuff yg dier beli mmg cantik2. :) Tapi aku kene lah kerja dgn brg2 yg dorg dah beli, dengan time constraint nyer lagi (of course aku tanak buat keje sampai 4-5 pagi.. huhuhu).

Actually aku tanak letak gamba2 makeover tuh, sbb personally aku rasa semua makeover tuh incomplete. Opsss, my bad :P... Apertaknya, bygkan buat deco semata2, ade katil baru je, almari baju langsung takder. And to be frank, semua makeover takder unsur practicality dan hampir semua brg lama tak digunakan balik. I can't do anything much since bukan aku yg beli brg2 ntuk deco in the first place kan. Lagipun masa terhad sgt, aku terkejar2 nak siapkan makeover, so aku tak sempat nak fikir through and through. I need time to think, man... gegegege...

So first day a.k.a 1st makeover tuh mcm ni lah rupenyer. Aku malas nak ambek gamba before. :)
1st Makeover



Ntuk episode ni, theme dier girlish room, so jdla pinkish and flowerish. And whut do u know, sbenarnyer bilik yg dibuat makeover ni adalah bilik kepunyaan pengacara Inspirasi Comel tu sendiri. They hired a pelakon kanak2 and sorg pelakon wanita jd mak dier dan berlakon that bilik tuh budak tuh punya. OMG, so reality tv show kaaann.. gagaga...

Anyhow, bunga2 kat dinding tuh first time aku buat stenciling. Dari situ I get hooked with stenciling and start buat something else. Most of brg2 tuh aku susun, and stand light kertas sebelah katil tuh sbenarnyer dari living room rumah yang aku pinjam jap sbb aku rase bilik tuh kosong sgt.

And aku habes kerja dlm kul 3 pagi lebih. Aku sgtlah exhausted and aku sampai rumah kul 4 pg lebih, tapi kul 5 pagi baru aku tido sebab aku mandi dulu. Ish tanak aku tido dgn bdn koto buat kerje, sian kat katil aku tau. :)

Then, paginya pulak kene la buat the next episode, kat Puncak Alam. Kali ni aku tanak drive, aku mintak tlg dorg ambek aku kat komuter station Subang Jaya. Aku bertolak kul 8 pg lebih dari komuter rumah. Punyerlah mengantuk, aku tido jer dlm komuter, seb baek bkn aku yg drive train tuh. huhuhu..

Ya Allah, punye lah jauh terceruk Puncak Alam tu rupanya, memang lah seperti namanya, berada nun di puncak alam semesta. gagaga. Baru aku ingat hari tu hari Jumaat sbb aku smayang Jumaat kat Masjid, yg Alhamdulillah la within walking distance dr rumah nak buat shooting tuh. Aku ade cerita kejadian terminum air semut, masa aku buat projek kat situ lah. gagaga.. And again aku start buat keje lewat petang and habes pagi buta. Theme ntuk episode tuh, soccer fan kiddo, so buat bilik jd mcm peminat arsenal. Again rumah tuh rumah sedara sapa tah with the crew, aku tak ingat. Aku tak ambek pun gamba ntuk rumah tuh sbb aku lupa nak charge bateri camera, and aku way too penat.

Besok paginya pulak kene pergi Seremban, lagi 2 shooting terakhir rumah kat area Seremban. Memula aku mcm nak give up tanak pergi dah and tinggal jer dorg without ambek the payments. Tapi pikir balik, aku kesian gak kat dorg nanti nak carik sapa nak buat kerja cepat kan. So aku gagahkan jugak pergi Seremban.

Kali ni dorg buat interview before makeover for both houses at the same day dgn harapan besoknya dpt buat kerja makeover ntuk 2 buah rumah tu sekaligus cepat2. So, lewat petang baru dapat start buat kerja tapi aku balik rumah dalam kul 1 pagi lebih sbb decide nak sambung kerja dua-dua buah rumah tu besok, the last day.

Besok paginya habiskan makeover bilik pompuan The Producer rancangan tu dulu. Yup, mmg the producer pun berlakon jd tuan rumah. :P Theme ntuk episode tuh Room for lil Princess.

3rd Makeover



Aku rasa bilik ni besar and paling kurang barang. Memula aku tengok tengah2 antara 2 katil tu kosong sgt, just ader kain rentang bebunga tu jer. So ape lagi, aku cari anything nak letak as bed side table antara 2 katil tuh. Then, aku jumpe satu rak buku lama. Aku cepat2 spray paint side rak tu dgn white color, then aku staple gun the whole backing rak tu dgn lebihan kain rentang kat dinding tuh supaya kain bebunga tu mcm dari dinding sampai ke meja. Then aku amek polystyrene cup kat luar, aku isi sampah apa tah dlm cup tu untuk dijadikan small pots ntuk bebunga tulip fake tu. huhuhu..

Bilik ni siap dalam pukul 9 mlm lebih gak! Yg membuatkan bilik tuh lambat beno nak siap sbb nak cat dinding stripe tuh. The wholeeee bilik tau. Aku buat lines for stripe tuh mmg senang and sekejap, tapi nak mengecat, tu yg ambek masa lama.

Pastu ade insiden, masa aku buat keje kat sini.


Tengok tangga kecik yg abg nampak perut tu panjat. gagaga.. At the same spot, bahagian atas siling tu sbenarnye bocor, and dorg nak replace with board siling baru la kan. Nak pasang tu pun satu hal tau. Aku pun nak cuba lah kan nak tengok size betul for the board sbb aku nak potongkan. Aku pun panjat la tangga tuh and aku terpaksa tip toed sambil pegang board siling tu untuk melekap kat siling.

Tah mcm mana, the board jd tak seimbang, aku dapat rasa tangga kecik tuh nak toppled and aku loss balance and aku rasa mcm slow motion sgt, memang mcm dlm movie siap ckp "NNNNNNNNNNOoooooOOOOOOOO", then tetiba pommmmmmmm...... tangga tuh toppled and aku jatuh with the board atas lantai. Board yg aku pegang tuh habes berkecai kat atas lantai and aku nearly knock off my head at coffea table dlm bilik tu. Dua org abg crew yg ade kat situ tergamam mcm tak percaya je. gagaga.. Tapi Alhamdulillah, aku takder ape2, even tak sakit bontot or pinggang pun, just kaki get scratched kat tangga tu. Tapi abg dua org tu punyalah risau, tanya aku mcm2... gagaga.. Aku lak risau yg aku dah pecahkan siling board tuh, makanya siling diganti ngan kotak aku potong sendiri. gagaga..

Malam tu jugak lepas shooting kat bilik princess tu, terus gi next house, nak siapkan ntuk last episode. Nasib baik lah dah buat separuh kerja kat bilik tu semalam. Tapi still bnyak keje nak dibuat. Theme ntuk kali ni Astronomy Boy. So buat la bilik ala2 ntuk budak suka astronomi kan.

4th Makeover



Dinding hitam tuh dibuat stars constellation, yg meticulously aku susun berpandukan buku sains dr umah aku using masking tape yg dipotong bulat2. After dah tampal masking tape barulah di cat hitam over it, then dicabut masking tape tu.

Kat siling lak the ID nak letak those glow-in-the-dark stars yg dorg nak letak randomly berselerak, then aku decide to susun sikit supaya taklah berkecamuk sgt jadi siling bilik tuh.

Aku rasa rumah tuh siap dlm kul 4 pagi lebih gak. Aku mmg dah tak larat gile dah, aku rase outcome pun dah tak berapa cantik sbb aku and semua org nak cepat and aku tak larat. Lega gila bila semua dah abes, aku rasa mcm nak ckp ala2 org abes buat mtv tu, "It's a wrappp!!!", gagaga... Kul 5 pagi aku baru sampai rumah, lepas Subuh baru aku tido sbb takut miss Subuh.

Then again, besoknya aku kene dtg Sunway untuk belakon gi Kedai Cat Nippon lak, konon berlakon memilih warna. Aiyooo, malas tul akuuu. Takperlah, sekali-sekala, seb baik dorg buat shooting lambat, dlm nak dkt tengah hari. Sempat aku rest pagi tu jap.

Oh my my, I really have a nice luscious hair kan. gegege... And one fat arse too. gagaga. Tu lah pengalaman aku buat shooting. Maybe jd such tired experience sbb aku ade just one day for each episode kan, kalau ade more than one day taklah sepenat tu. But bagus gak dapat tau mcm mana dorg sume bekerja, and whut "boom" is. Boom tu aku rase microfon tinggi yg dorg pegang belakang camera tuh. ye ker? gegege...

Aku dah tengok some episode yg org lain before aku buat kat tv2. Ya Allah, malu siot, rancangan tu itself bknnyer nak tunjuk dorg buat kerja makeover. Dari 30 minit rancangan tu, 20 minit habes kat interview tah hapa2, ngan tunjuk pelakon jd ID berlakon pergi shopping beli brg deco sambil buat lawak2 bodoh. Dahlah dgn narrator pengacara yg tah hapa2 ntah yang narrate some silly stuff yg takder kaitan dgn deco langsung. Even the pengacara mcm tak tahu nak nilai some makeovers or what are they doing. Argghhh!!! Malu aku, how come aku leh terjebak dlm rancangan tv sebegini!!!! gagaga.. It's ok, it is nice to know something new. I do hate it but I don't regret it.

Kalau aku lah, aku tanak buat dah ala2 mcm Casa Impian or Decor Bersama Eric tuh, aku more to bg tips and tunjukkan how to do almost everything by yourself. Mcm mana nak mengecat, macam mana nak gantung gambar, macam mana nak drill, ideas and stuff. Ini tak, another ayat of "Cantik tak?, Cantik tak? Cantik kan?"... gagaga...

By the way, kalau nak tengok my fatty arse, tengoklah tv2 hari Rabu kul 3 petang. Yessss, seb baek kul 3 petang, takder org nak tengok! Iyahooo!!! Aku nak tengok sbb nak gelakkan diri sendiri.

mrFarhy: Habesla kene marah ngan org tv kang. But dorg sume the crew and ID tuh mmg baek. :)

15 comments:

Anonymous said...

waaa ye ke....
ala nape kol 3...aiseh...
btw, nice idea of decoration....
i always love u and your work...bebeh!!!

Ummi365 said...

ummi nak ke bribe dengan begedil baru nak update ya? hehehe.. tak delah .. btw itu satu balang cookies sudah habis dalam sekelip mata.. amal gi ikut mak ngah dia makan famous amos last monday, dia kata abang fahy punya lagi sedap. so apa lagi fahy up up up.. hehehe..eh nice worklah. ummi like dinding belang2 tu.. rasa macam fairy tale je.. buat bilik ummi boleh tak camtu..kahkah.. baru ayah kata ummid dah buat tebiat.

eh astronomy room to bagus.. good idea.. boleh buat bilik abang nantikan.. abang punya bilik kena sound proof tau.. kalau tak pening dengar lagu headbanging dia tuh!

tulipurple said...

salam..i peminat diam2 u..ahaks'.
bila baca u'r doing for 'that' programme...aiyooooo tak sesuai lah..hehe,i 100% setuju ngan ur komen pasal prog tu dr narrater yg ntah ape2 sampai ler ke cara mendekor nye.
yup...u should hv ur own programme beb,use ur 5R principe tu kan...barulah akak excited jerit "cantik kan cantik kan'..huhu.

p/s:tak kuar lg ek ur turn?i ikut gak prog tu,maklumler surirumahbwhtangga kan...nak kene set reminder nie..hehe

Syuke A. said...

dont beat yourself up for it. its all about experience right? too bad i missed the show, your luscious hair and the fat arse (is that necessary?) :)

however i must say, you did well! nice touches and very creative.:)

sorry for i haven't been around lately. we speak soon. x

nana said...

Kawaii tottemo kawaiiiiiiiiiiiiii

maklang said...

maklang dah mail gambar tau..

qila said...

hye..
mind if im askin?
im soo into d 1st make over..
yg pink 2..
mm..
yg wall decor(if im not mistaken..btl ke?)yg bunge2 pink 2..
how 2 make it?
n material 2 nk bli yg cmne..
n normally katne?

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Gagaga, bgus gak kul 3pptg anon, supaya org tak dpt tengok. Maluuu ahh. By the way, thanks. :)

Ye ke Ummi,
Tak rugi fahy menyimpan dan memberi satu tub besar tuh tau. Umi fahy asyik dok tanya, "beskut tuh ntuk sapa, beskut tuh ntuk sapa? Umi nak bukat jer rasa.." gagaga... Ala, Amal tuh, nak jek abg Fahy jer, beskut famos amos lg sedap laaa. :) Well, begedil haritu not enuff, next time chicken plak. gegege.. takder ah.
Wah! Umi nak buat didnding belang2 plak? Aiyooo.. Eh, abg nak kene cat bilik dier lagii??? Eleh, dorg tuh, bkn tido kat bilik pun. hampeh jer dorg tu.. gegege...

Hye Kak Tulip,
Thanks sbb jd silent reader, ader gak org membaca saya merepek yer. gagaga.. Tu la kan, saya tengok rancangan tuh mcm terbyg episode saya nanti, arrr tidaaakkk, malu maluuuu... gagaga... Tamau lah wat programme show, saya ni pemalu orgnyerrr.. gegege.. Saya rasa next week turn saya... Jgn gelak kuat2 sgt ekk.. :P

Hey Syuke,
Hey you haven't miss the show yet. But I do hope u don't have to watch it though. gagaga.. Thanks again Syuk! :)

Nanaaaaaaaaaa,
Fahy dah dpt Idea nak deco ur Fira tuuhh.. yeahhh.. Nak put castor/roda tak kat bwh dia? gegege..

maklang,
Tak dpt pun mail Mak lang. Cube try lagi skali, email fahy farhi_rosley@yahoo.com atau nu_far_he@yahoo.com. Haaa, sume email bg dah.

Hye Qila,
Tu sbenarnyer gune teknik stenciling jer. One day fahy citerkan detail, but fahy ringkaskan keyh.
1. Beli transparensi jernih plastik tebal ok sket kat kedai stationaries. Better yg A3 punya, besar sket.
2. Tekap any gamba bunga using marker, dari anything lah, bunga dari fabric ker dr pembalut hadiah ker, print out ker.
3. Cut out bunga yg lukis dgn marker tuh guna pisau.
4. Letak kat dinding guna masking tape.
5. Guna cat dinding lebihan yg kaler lain. Dabbed kan span basuh pinggan yg dibasahkan dgn sket cat tuh kat atas transparensi yg dah dilubangkan bunga2 tu.
So basically guna transparensi and span basuh pinggan jer, bukan scrub hijau basuh pinggan tu yer. gegege..

Hasrul said...

La.. patutla rating RTM asyik naik je semenjak dua menjak ni.... gegege... mama asyik tunggu je bila nak klua muka fahi ni...

Suka bilik astro boy tu.. dulu masa kecik2 penah gak tampal2 glow in the dark kat bilah kipas... tampal gamba komet, so bila kipas pusing, asa cam komet gerak... tapi lelama tebayang cam mata toyol plak kan terus tanggal balik...

macam mana la bole tahan keje sampai pagi buta tu kan.. what drives you must ultimately be ur passion and li'l tiny bit of motivation... atau pun, ur just good at anything ur doing...

Cheers!!

Roti Kacang Merah said...

1. apa kata Ahy letak kat label entry tu as "RTM TV2 Decor" ke... kasi kalau orang2 RTM (ESPECIALLY the pengacara bodow itew) search their program, terus kuar entry ni.

2. Tahu kenapa abang-abang tu risau if Ahy cedera??? coz i don't think you're covered by their insurance while working at their 'sites'. and if you're hurt, they have to pay for you, or else, you can sue them in court for nit providing you insurance kerja.

next time, careful otey. kalau dapat offer freelancing macam ni, you MUST ask that (the insurance thing) first.

3. hmm. tak tahu naper, tapi you're right -- kerja-kerja ni just not you lah. of course i LOVE the stenciling, the consternation and the bulan bintang yang Ahy susun macam milky way tu! Chantikkk! but apart from that... there were not enough of "Ahy's Soul" in the works. Perhaps the ID Consultant tu sendiri pun tak put full-hearted soul in the designs. 'Nuff said. Kan?

nik awin said...

ahy..ahy...

hari tu sebelum cuti sekolah..wayyy back kat muadzam lah..kitorang TER..ok..tertengok cite inspirasi comel kat RTM2 tu..(ni laki aku lah salah tekan butang remote tu)

ade 2 org badut..rasenye pengacara kot..jantan la tapinya..konon nak carik barang deko..siap main nyorok2 dlm almari..(harus kah akak ketawa??)
aiseh..so berbakul-bakul..sumpahan dan makian keluar dr mulut kami(expert i tell you..)
masa tu kalo x silap diorang deko bilik budak ni...siap ade katil 2 tingkat..cam ampeh je..kitorang siap tertanya..barang lama campak mana?siap ade kotak paper indah kiat kaler kuning lagi atas almari budak nih..(gila pa???)

xde la lawa sgt mcm gambar deko ahy buat tu..
(bukan nak kipas ahy ye..tapi kenyataan nih)

anyway..(masa tu akak xde le baca entri ni lagi...)
kami masa tu la.. siap buat sumpah laknat la cenggitu..bahawasanya takkan menekan nombor 102 kat remote astro tu..EVER!!

qila said...

hello there.. thanx..
actually im not dat type yg 'berseni' sgt..hehe..i thought u amik some sort of kain ke n paste it kt rangka die..
coz i've seen in deko bersama eric..
hehe..look like..but different wit ur technique..

.::c!kzUrA::. said...

ui ui..abg kite ni msuk tb..ekeke
slmt la siaran dia kul3..time tu kat opis lg..kalu tak, mmg da dok dpn tb da..

ezam said...

kelakar lak baca dier nyer blog nieh..lama tak jengah...

fafa said...

make over tu sume cantik2! best laa ;)

btw, jauh eyh puncak alam? ahad ni start new sem kat uitm puncak alam.

map pon tade.

tatau cane. haha