Wednesday, August 23, 2006

HORNETS[from]HELL

National Geographic buat satu dokumentari pasal giant hornets a.k.a tebuan gergasi, lebah madu eropah dan lebah madu jepun. By the way, tebuah gergasi tuh tak bermaksud tebuan sebesar manusia ker hape, just the biggest tebuan in tebuan's world lah. So rephrase "giant hornets a.k.a tebuan besar". :P

Apa yg menarik pasal tebuan neh? Tebuan besar neh mcm killer machine bile nak dptkan makanan untuk larva dorg (or shld I say "dsrang = diaserangga" since dorg for human :P). So it happens that 40 ppl mati every year in Japan shj disebabkan allergy reaction to hornets sting. Pastu 30 tebuan leh bunuh a colony of 30,000 madu lebah eropah in just 3 hours. Brutal gile.

Tapi yg paling menarik sebab madu lebah Jepun ade cara nak patahkan serangan tebuan gergasi neh. So, kite pendekkan cerite mcm neh: Memula sekor tebuan gergasi jumpe sebuah sarang lebah, tapi tebuan tu kene tinggalkan feromon kat sarang sbg tanda nak dtg balik with bala tentera tebuan dier. Tapi madu lebah Jepun bijak, lebah tuh jemput si tebuan masuk sarang dulu, bg tebuan tanda feromon die dlm sarang lebah. In the mean time, all lebah communicate each other by passing "tactics" by rubbing ekor and sayap each other and they do it so fast. Bile si tebuan dah mark feromon and nak kuar sarang, tetiba all lebah serang tebuan by bergumpal serentak kat sekor tebuan tu. Tapi si lebah tak sengat tebuan. Lebah yg dah melekap kat tebuan tu bergesel each other sampai they create heat yg bunuh tebuan tu. So si tebuan mati dan membawa lokasi sarang lebah bersama-sama ajalnya(chewah, dramatik seyyy...) Uih menarik kan?

Huh tertarik tul aku tengok, camner binatang sekecil tuh pun Allah bg kekuatan nak berfikir strategi. Okay cube tengok balik:
1. Even madu lebah Jepun pun creative as org Jepun. Ayoooo....
2. Aku tengok madu lebah Jepun tu serang serentak, bukan mcm madu lebah eropah, serang sekor-sekor, tu yg tebuan senang nak bunuh lebah eropah. Betapa pentingnye jemaah.
3. Madu lebah lak tuh communicate sblum nak serang tebuan, yg lebah eropah mcm dah panik jer. Penting to calm down even bala jd depan mata.
4. Madu lebah Jepun solve problem from the mukadimah problem tu, means that dorg bunuh the first tebuan yg jd "marker" tu supaya lokasi sarang lebah tak diketahui. Prevention is better than cure!
5. Yg paling menarik dorg dpt tahu yg tebuan punye highest withstand suhu is 115 degree fahrenheit but lebah punye 118 dgree. Tu yg jd weapon ntuk bunuh tebuan tu by heat yg dorg buat mase bergumpal each other.. Ilmu tuh penting kan...

Hmm, tak ker semua tuh boleh apply kat kehidupan kita melawan zionis? Fikir la sendiri sbb haiwan pun terer. :)

mrFarhy: Ya Allah selamatkanlah org Islam yg teraniaya di seluruh Dunia. Kau Maha Mengetahui yg terbaik ya Allah....

2 comments:

ezam said...

madu memang manis...tapi kenapa manusia tak suka bermadu...???

sharing is caring isn.t it...????

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Ewah, cuba tanya diri ko sendiri, ko nak tak bermadu, cthnya wife ko kawin 2 ker... hahaha...