Monday, September 25, 2006

ada apa dengan [CENGKODOK] puteh ?

Sabtu lepas aku gi umah si Saed kat Koyan Pahang, sajer windu kat cengkodok putih mak Iti. hehehe... Mak Iti neh (mak Siti, ibunda si Saed) mmg specialty dier cengkodok putih yg berupa mix of water and plain flour yang digoreng. Aku pun tak tahu aper yg special kat situ melihatkan ingredients yg simple giler, tapi sesedap rasa tak terduga nikmat kata.. huhuhu.. Yg pelik lagi cegkodok neh sessuai di colek dgn apa jua "hidangan terlebih" atau mat saleh katernyer left-over. So, kalau ader left-over lunch or dinner semalam, mak iti pun goreng cengkodok untuk dicolek. Lagi lazat apabila dicolek dengan home made kicap pedas manis mak Iti, keluaran Sg Koyan 2 yg belum berada di pasaran.. hahaha...

But truly, a weird cengkodok putih, tak letak aper2 pun leh jadi sedap. Kalau dah menjamah mmg susah nak stop. Texture dier ala gummy or shld I say a bit liat with kulit a bit oily crunchy thin crust and dicolek ngan semua bender yang buleh dimakan and biler dah masuk mulut dier mcm compliments with pencecah yang come together with the cengkodok tuh even tho makanan tuh hanyalah left-over. Kalau dicolek ngan kicap manis pedas, uihhh, a tinggling sensation of pedas dari colek tuh membuatkan kita makin laju nak makan. Terlioq hang pa bacer eh bulan poser neh.. hahaha...

Rupanyer ader sejarah disebalik cengkodok neh.

Family mak Iti neh dulu taklah senang maner, so makanan tuh tak lah luxury maner. Cengkodok puteh neh menjadik santapan untuk bebudak kat umah tuh seramai 8 org sebab simple and murah untuk memberi makan 8 budak yg membesar lagi comot...hahaha. Bile mak iti buat cengkodok neh, dier dah siap buat catuan untuk anak-anak dier, sorg dapat beraper ketul. Tapi ader org tuh pulak (si Saed lah saper lagi) dok pakat ngan kakak2 dier dok awal-awal kat meje supaya buleh ambik satu cengkodok dari catuan bebudak lain untuk dapat cengkodok lebih.. betuah punyer anak.... hahaha... So, mak Iti mmg slalu buat cengkodok neh, and practice make perfect kot, sampai cengkodok neh menjadi kegilaan bebudak kat umah tuh and olso me being the fan of cengkodok mak Iti.. yummyy.... hehehe..

Hmm, thoughts of nak memasarkan cengkodok mak Iti neh lah.. huhuhu..

So, aku lak gi umah Saed saje nak tengok perkembangan umah dier. Umah saed neh baru jer di renovate besar-besaran after rumah kayu telah dimamah usia, so habes all perabot dibuang and mmg kosong abes rumah tuh. So, Saed hired me untuk tolong buat deco rumah dier. Aku yang tak bekerje ini mengambil kesempatan ituuuhh, yezzeerrr.. Thanks Saed and Kak Aisyah sbb trusting me yang takder background interior decor langsung.

Kat bawan neh beberapa pic before and after. Sorry kamera guna video cam yg tak cantek sgt gambo dier.

B E F O R E o n e


A F T E R o n e
So aku just rearrange gambo and furniture sedia ada. Actually tv rack yang bawah nama Allah and Muhammad tuh tinggi and berkerawang lagik. So, aku decide potong dat thing into half supaya leh letak bwh ayat Kursi yang tergantung kat dinding tuh sbb asalnye tak muat letak bwh tuh. Dari kene buang tv rack tu beh baek aku gune jer.


B E F O R E t w o


A F T E R t w o
So, konsep aku murah and simple. Semua tuh barang2 murah jer and even mase sale kat Ikea.. hehehe.. Ader Spagheti jar yang aku beli just for RM5+ kat ikea yang aku tak tahu nak letak ape dalam tuh. Mak iti yg bagi idea letak pot pourri.. Kelezzz mak Itiii!!! haha, so why not...


B E F O R E t h r e e


A F T E R t h r e e




So tu jer lah, takder grand maner pun. Tapi nih baru Phase 1. Langsir, perabot and carpeting seme tak beli lagi.. Sikit2 ah kata Saed, aku paham la tuh.. Sbenarnye aku even dah buatkan storage and stuff untuk toilet, kitchen and buat one small study space for anak buah Saed, Zira, so bnyak gak saed kuar duit, sian dier. Tapi Saed kata dier puas tengok semua bender terguna. And I'm one happy contractor.. :)

Aku tak raser pun cantik sgt aper yg aku buat tapi Mak Iti happy biler tengok. I'm glad for that. Maybe that special cengkodok sbgai payment for my little work.. :)

mrFarhy: Lepas neh, got another 2 project and satu project artwork. Kak Linda! here i come!!! hehehe....

10 comments:

Abe Dani said...

wahhh cantik la..
yelah umah sendiri senang nak buat ape pon
nanti umah saed mesti jadi umah showroom ikea..ahaks...semua mai tgk jer...hehehe

neway sometime simple thing is better...skang sikit pon dah lawa...nanti2 dah letak aksesori lain lagi la lawa...

suka nyer cengkodok tu...mak i pun buat...letak sikit garam gula skit kalo rajin letak bawang...boreng mcm tu jer..ermmm i miss my mom....

huhu...dah lama tak makan masakan mak aku ler...sambal udang petai...yummy...sedap nyer..udang masak mentega..

lapar la plak..pose la...

ayedd said...

huuh!!! asyik mamat dani ni jee yg tulish kat sini..ayo cepat nyer update!! ahakss..yepp farhi!! fantastic gile n tak sangka dat is my house!! lawa sesgt!! heheh..bukan nak puji umah sendiri tapi tu laa keje si pahy ni "menukang" umah saya....memang leh jadik int deco laa camni..engineer serba boleh!!..ape pun i'm so excited tgk umah sendiri mcm ni..as farhy said, dulu lain,, laa ni dah lawa camtuh..bout cekodook plak..memang pelik kan rase cekodok tuh...hehe..ala masakaan og kg simple je tp rase melatop!..hahaha..puji mak sendiri laks..enway fahy tq so much...

LiNdA @ Da-Da said...

uiihh.. cantik tul rumah saed.. really loved the colors on the wall.. cantiknyaa... terpegun sekejap tengok... mmm, wish i can paint the walls in my room with colors.. (tp xleh coz my dad suka color putih-which is playing safe & being conservative.. biasalahkan org lama).. yup, fahy u're really good at turning simple things into something grand & beautiful.. suke la tengok the art work and deco on the walls tuh.. mmg simple and yet elegant.. especially bila dah ditambah spotlights tuh.. wah, wah, after this mmg boley jadikan as ur career la.. being an interior decorator..

Anonymous said...

lighting memainkan peranan penting untuk menambahkan seri dekorasi rumah...tak gitu farhi? ade bakat la kau ni...mana belajar, dari mimpi ke? by the way, it's cekodok la not cengkodok, bunyik cam spesis cengkerik disenyawakan dgn kodok...huhuhu...koyan tu bukan kampung chef wan ke?

-boley gitu?-

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Thanks guys ... teharu gue..
Even tho taklah secun mane yg aku buat tu, InsyaAllah, aku kan cuba buat yg even better. For a start, kiter try kat bilik kak Linda lak ek.. Ala, umah Kak lin fahy pun tak buat lagee.. opss..

Cengkodok bunyi macam manje sket.. hehehe...
A'ah tu kg chef Wan ah. Kampung yg kaya dengan kawin 2 pun iya gak.. kui kui kui..

rahsia said...

Inilah dia yang dikatakan bakat terpendam. Lepasa ni boleh minta Farhi lah, Farhi saya pun baru je beli rumah kat Cengal Kondominium Tasik Permaisuri Cheras. Dah siap, awal tahun 2007 ni pindahlah, wah ini sudah bagus boleh minta tolong Farhi. Boleh tak ni? Nak buat yang simple tetapi menarik. cewahh...!

Roti Kacang Merah said...

haaa sebelum fahy pi tolong rumah org kat Cengal tu, meh perabiskan dulu kat Bayu Tasik wehhhh... hahahaha.

Eiii jeles jeles rumah said kaler ijau oliiiiiveee!!!!

Hmm patut dari dulu ar fahy amek I.D kan? Boleh lebih kemas-kini your design capabilities! You've got ideas, AND rajin! Where as kak Lin, on the other hand, ada idea, tapi malas! heheheheheeee

Senang je ingredient lebih kat cengkodok mak iti tu: 'kasih sayang', tau...

Anonymous said...

Kelas alh kau farhi, boleh lawan Eric Casa Impian, tapi camne ko boleh jadi cenggini lak , kan kau tu engineer, apsal tak minat jadi engineer ke?
Pas ni boleh mintak advise camner nak decorate umah aku lak.

Good Luck dude!

Striker

Anonymous said...

Wow..it's really a GOOD start!U have a very good imagination.U should start with your small company 1st!

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Zul nak aku bg idea ker? no problemo, bgtau aja bila dan tempat. chewahh...
Engineer? Saper engineer.. ehehe... luper ahh... ngeee..

Small company? hmm, kalau ader org nak leh ah.. Mudah mudahnn..