Wednesday, September 20, 2006

thoughts of LOVE

Just wanna share my thoughts.... 2 thoughts of mine about relationship with love ones.

1st LOVE
Hmm, one thing for sure. Never ever ever lies to a person that loves you very much. Menipu dan bermuslihat bagi aku adalah 2 bender yang berbeza. Menipu neh seumpama cheating, tapi bermuslihat seumpama nak jaga hati org tersayang. Bila breach of trust berlaku, things will never be the same again.

2nd LOVE
Bila kita menyayangi seseorg, kita tak henti rasa risau bila org tersayang tak dapat dihubungi. Even tho kita surely do akan berserah pada Allah, even tho kita tahu yang org tersayang tu pandai jaga diri, tapi perasaan risau untuk org tersayang memang lain macam. Kita takut org tu mengalami kesusahan hingga kita tak sanggup fikir kesusahan yang menimpa org tu and kita sanggup menanggung kesusahan dari org tersayang.

Hmm, susah jugak bila menyayangi seseorang. Baru aku paham perasaan Umi.....

mrFarhy: Nasib baik aku punya "kesusahan" dah takde, malas nak ambik tahu dah... hik hik hik..

7 comments:

Abe Dani said...

muslihat itu atau tipu sunat...
itu adalah untuk manjaga hati org tersayang..salah la menipu tapi untuk kebaikan..

Risau org tersayang saya faham...
sebab saya pernah gak risau bila mak atau adik saya lambat balik tapi tak dapat contact..

prince d said...

LOVE??? for me it's very complicated and sujective. to find for love or to be loved for me is the most hardest thing to do.

cam mana ngn situasi cinta yang bertepuk sebelah tangan.... more complicated. rasa cam nak hentak kepala kat dinding bangunan.

that's what i have felt. so appreciate your love one no matter where you are.

berserah kepada Yang Maha Esa saje...

TGB said...

every time i hear the word 'love' and i start to think about it, sure mesti rasa meremang... ntah, maybe sebab love and relationship is everything for me.

cheating is always a no-no in a relationship. cheating, in other words is curang. cheating also means menipu. dua dua tak boleh. tapi white lies is basically to jaga hati orang tersayang... but sometimes being frank is also to jaga hati yang tersayang.

for me, i always have doubt about everything. sentiasa meragui sesuatu / seseorang. tapi kalau dah start percaya tuh, memang percaya gila punya lah! but once the other party mis-use the trust, memang naya, sampai mati takkan percaya lagi dah... :p

but then again, my attitude senang jer: what i don't know doesn't hurt me, vice versa. so, kalau nak tipu ke apa ke, biar sampai mati don't let the other party find out! :)

on the issue abt worrying abt the other party = taklah nama cinta kalau tak ambik berat kan? cuma, timbangkan sejauh mana jer kita mampu ambik berat. but knowing me, yeah i'll do my best even it hurt myself! hmmm...

rahsia said...

Assalamualaikum

"Love" atau dalam Bahasa Melayu boleh dipanggil cinta, kasih-sayang, kasih dan juga sayang.

Cuba perhatikan hadis nabi Muhammad S.A.W. " ...tidak sempurna iman seseorang itu, jika ia tidak menyayangi saudaranya seperti ia menyayangi dirinya sendiri ..." Kenapa sayang atau "love" ya? Tidak perkara lain? Kenapa juga saudara, bukannya yang lain? Ini bermakna ada nilai yang begitu halus dan seni sehingga kita boleh menafsirkannya dengan sebenar. Setiap hari kita akan bertemu wajah "love" yang kita gelar itu dengan pelbagai bentuk rupanya.

Kuasa "love" ini kuat dan utuh. Seperti Allah menyintai kekasihnya, seperti banginda S.A.W cintakan umatnya, seperti cinta Romeo dan Julietnya, seperti cinta Laila dan Majnun dan seperti cinta-cinta yang lain. Memang, memang kita akan rasa apa yang Farhi luahkan dalam blogspot ni. Semua orang akan rasa, waima apapun statusnya. Sebab kuasa "love" itu unik dan seni.

Tidak hairan juga saya boleh melafas "love" kepada Farhi. Abstrak bukan? Love as a friend, as a mother, lover, father, sister, brother etc.

"Love" itu suci dan bersih. Kita yang tentukan kebersihan dan kesucian "love" itu. Betul tak Farhi?

Maaf ya Farhi jika komentar ini, tidak membawa manfaat kepada Farhi atau kepada pembaca blog nasik-lemak-umi ni.

From your "Love" rahsia_27

Anonymous said...

cinta kadang2 lebih kepada trend dan sesautu yang dibuat dan dilakukan, bukannya sesautu yang natural. cinta sebenar itu sepatutnya abadi. menyeksa diri dgn cinta palsu yang setengah jalan adalah sesuatu yang menyakitkan...apa makna cinta kalau ia memberi kesan destructive pada pemujanya?

-boley gitu?-

prince d said...

Wah... tak sangka topic love ni hangat. congrats Farhi for brought up this issue.

Nak suggest skit leh. maybe Farhi can tell a bit in your blog bout your love story. i bet ramai nak dengar... u know.. have you ever love somebody but that somebody did not return your love or have someone love you like crazy but u did not showed any interest. wow, pasti meletop!

look forward. keep on blogging bro!

Ahmad Nurfarhi Rosley said...

Wow, suprisingly whut a wow response! Aku rase entry neh pendek jer tapi sentuh isu sejagat. Sbenarnyer just want to share with my readers abt a mother's love kepada anak-anaknya. Maybe I'll talk more abt love :P nahhh... hehehe...

Hey you guys shld write blog olso lahh.. hehehe, kiddin....

Thanks TGB for your love tips. Tapi sure do kalau kita find out yg kita dikhianati kita akan rasa paling pedih kan. Sifat manusia yg curious kekdg membuatkan kita tahu yg tak sepatutnya kan. :)

To Rahsia, ayooo, whut with the word LOVE tuh? Best sgt ker my blog neh sampai you love me? huhuhu... takut gak dibuatnya.. :)

To boley gitu, uih sajak sungguh kamu. Neh mcm dah alami jer... hehehe...

Wah Prince D, siap nak tahu my love story ek.. cannot ah, too wonderfull to write, too hurt to remember. :P

Abe Dani lak mcm biaser tipu sunat jer.. kah kah kah...

Hey jgn take it too seriously with my blog kay, semua just experiments ;)